Uludağ’ı Ziyaret Ettiğinizde Bu Ağaçlara Selam Vermeyi Unutmayın: Kestane ve Uludağ Göknarı Sizi Bekliyor!

Uludağ'a uğradığınızda selam vermeden geçmemeniz gereken Kestane ve Uludağ Göknarı ağaçları hakkında bilinenleri sizin için derledik. İyi okumalar!

Türkiye'nin en verimli şehirlerinden biri olan Bursa'nın birçok şeyi meşhur; kestane de bunlardan biri!

Güzel şehrimiz Bursa, kestane ağaçlarının rahatlıkla yetişebildiği ılıman ve sıcak iklim koşullarını sağlıyor. Yaklaşık 1000-1200 metre yükseklikte de yetişebilen bu ağaçlar, bizlere bir kış klasiği olan kestaneyi ve Bursa'nın meşhur yiyeceklerinden biri olan kestane şekerini armağan ediyor.

Uludağ'daki ağaçlarda yetişen Bursa kestanesi, iriliğiyle meşhur!

Öyle ki, vaktinde Bursa kestanesi ile ilgili 'Bursa'nın kestanesi, okka çeker beş tanesi' demişler!  Uludağ'daki kestane ağaçlarından bazılarının 40-50 kilo civarı meyve verdiği söyleniyor. Bu ağaçlar birçok alanda kullanılabilen, nişasta açısından zengin ve besleyici kestane meyvesi aracılığıyla çiftçinin ekonomisine de büyük fayda sağlıyor.

Kestane ağaçları, gübresiz ve ilaçsız yetiştiği için kestane organik bir gıdadır.

Taş Devri'nde, Alp Dağları civarlarında yaşayan ilk insanların yılın 4-5 ayında kestane ile beslendiği düşünülüyor. Bu yüzden, kestane ağacı için 'ekmek ağacı' ifadesi de kullanılıyor. Uludağ'a uğradığınızda, sayısız faydası olan kestanenin yetiştiği bu güzel ağaçları yerinde gördüğünüz zaman bir selam vermeyi unutmayın!

Uludağ Göknarı, aynı bölgede yetişen bir diğer değerli ağaç türü.

tr.wikipedia.org

Çamgiller familyasında yer alan, boyu kimi zaman 30-40 metreye ulaşabilen Uludağ Göknarı, Uludağ bölgesinde yetişen bir diğer değerli ve görkemli ağaç türü. Kerestesi oldukça değerli olan, geniş gövdesi ve uzun boyuyla her daim dikkatleri çeken Uludağ Göknarı, 'Batı Göknarı' adıyla da biliniyor.

Uludağ Göknarı, Türkiye'ye özgü endemik bir ağaç türü.

hekimzade.com

Sadece Türkiye sınırları içinde yetişen bu ağaç türü, sık görüldüğü Uludağ civarındaki ormanların egemen ağacı konumunda. Gölgeye, kirli havaya ve soğuğa karşı dayanıklı oluşu ve yılın her döneminde yeşil rengini koruyabilmesi de Uludağ Göknarı'nı özel kılıyor.

Uludağ Göknarı'nın kabuk ve yapraklarından reçine elde ediliyor.

www.nefisyemektarifleri.com

Kozalaklarının bol reçineli oluşu da Uludağ Göknarı'nın özelliklerinden biri. Güçlü antioksidan özelliklerine sahip olan bu reçine, bazı hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Ayrıca ağaçtan elde edilen 'köknar yağı'nın etkili bir temizlik malzemesi olduğu, solunmasının soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara çözüm olabileceği de söyleniyor.

Uludağ'a uğradığınızda, Kestane ve Uludağ Göknarı'na selam vermeden geçmeyin!

Faydaları saymakla bitmeyen bu ağaç türleri, oksijen döngüsüne sağladıkları muazzam faydanın yanında harika görünümleri ve diğer güzel yönleriyle korunmaya değer. Uludağ'a uğradığınızda, bu şahane ağaçlara selam vermeyi ihmal etmeyin!

Erikli'dir Uludağ'ın meskeni, lezzetimizin kaynağını korumamız gerekli.💙

Erikli olarak Uludağ'ın canlı çeşitliliğinin sürdürülebilirliği önemsiyoruz ve lezzetimizin kaynağını #KorumamızGerekli diyoruz!

Popüler İçerikler

Acun Ilıcalı Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Yeni Takımı Slovenya'dan
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
Mike Tyson Kaybetti: Tarihi Mike Tyson - Jake Paul Maçında Neler Oldu?