Ülkesinin "Kıyafet Kurallarına" Uymadığı İçin Hakkında Tutuklama Kararı Çıktığını Söyleyen Boksör Sadaf Khadem İran'a Dönmekten Vazgeçti

Sadaf Khadem, Fransa'da galibiyet kazanan ilk İranlı kadın boksör olmuştu fakat sevinci uzun sürmedi. Çünkü Sadaf'in söylediğine göre, ülkesi tarafından kendisine 'kıyafet kurallarına' aykırı geldiği için tutuklanma emri verilmişti. Bu nedenle Sadaf Khadem ülkesine dönmeyi reddederek Fransa'da kalmaya karar verdi. Detaylar ve daha fazlasını içeriğimizde bulabilirsiniz. 

Kaynak 1 2 3

Sadaf Khadem, 24 yaşında ve geçtiğimiz günlerde Fransa'da gerçekleşen boks turnuvasında galibiyet kazanan ilk İranlı kadın boksör oldu.

Sadaf Khadem, geçtiğimiz hafta sonu, Fransa'da düzenlenen dövüşlerde, Anne Chauvin'e karşı galibiyet kazanarak ödülün sahibi olmuştu. Fakat Sadaf'ın sevinci uzun sürmedi.

Gururlu galibiyetinden sonra antrenörü ile birlikte ülkesine dönecekti fakat ülkesinin kendisine "kıyafet kurallarına" aykırı geldiği için hakkında tutuklama kararı verildiğini öğrendi.

Sadaf, galibiyetinin ardından antrenörü Mayhar Monshipour ile Fransa'dan Tahran'a dönecekti. Fakat kendi ülkesinde bir fitness antrenörü olarak çalışan Sadaf, ülkesinin kadın sporcular için belirlediği İslam'a uygun giyinme kuralına karşı geldiği için kendisine ve koçuna yakalanma kararı verildiğini iddia ediyor.

"Fransa'da yasal olarak dövüşüyordum. Ama tüm dünyaya normal gelen şort ve tişört giyerek ülkemin kurallarının dışına çıkmıştım, başörtüsü takmıyordum ve koçum bir erkekti. Bazı insanlar bundan hoşlanmadı."

Iran Boks Federasyonu başkanı Hossein Soori ise Khadem'in İran'da federasyona kayıtlı bir boksör olmadığını ve federasyonun gözünde tüm eylemlerinin bireysel olduğunu söylüyor.

Sadaf tutuklanma kararından dolayı ülkesine dönmeyip Fransa'da kalmak isterken İran Boks Federasyonu ise Sadaf'in ülkesine dönmesinin yasaklanmadığını söylüyor.

Bir Fransız dergisine konuşan Sadaf Khadem: 'Ülkemin bayrağını üstümde taşıdım, cesurca dövüştüm, kazandım, yine de federasyon bana 'bunun' onları ilgilendirmediğini söyledi. Hangi ülkede tutuklanma emri ile onurlandırılırsınız ki?' derken, Iran federasyonu ise Sadaf'e kesinlikle böyle bir yasak konmadığını ve ülkesine döndüğünde cezalandırılmayacağını belirtti.

İranlı kadınlar çeşitli spor dallarında yer alabilseler de, her zaman İslama uygun kıyafet kurallarına uymak zorundalar. Bu da boks, güreş ve yüzme gibi sporların kesinlikle sınırların dışında kaldığı anlamına geliyordu.

Boksör olmak artık kadınlar için İran'da yasal olsa da kadın antrenörlerle çalışmak ve bazı kıyafet kurallarına uymak zorundalar. Geçtiğimiz Şubat ayında Uluslararası Boks Derneği tarafından yenilenen kuralları ile kadınlar artık boks maçları sırasında başörtüsü gibi dini inanış gereği kullanılan kıyafetler giyebilecekler.

Popüler İçerikler

Tiryakinim’i Bayhan'dan Daha İyi Söyleyebileceğine Kanaat Getiren Yeliz Yeşilmen Performansıyla Topa Tutuldu
Harçlığını Çıkarmak İçin Kuryelik Yaparken Bıçaklanarak Öldürülmüştü! Olay Anı Güvenlik Kamerasına Yansıdı
Mert Demir'in Ateşine Düşen Düşene: Yılmaz Morgül ve Selen Görgüzel'den Sonra Hatice de Kendini Parçaladı!
YORUMLAR
25.04.2019

Kalacak tabi. Kendi ülkesinde mal yerine konmaktansa olaya fransız kalır daha iyi. Aq arapları

25.04.2019

iran yalnız arap değil, fars. bir de aryanlar yani onlar ortadoğulu değiller:: ))))) ortadoğulu mesela yahudiler var. ortadoğulu deyip geçmemek lazım.

25.04.2019

kadın çarşafla mı dövüşsün? dangalaklar..

25.04.2019

İslam karşıtı insanların karşısında fotoğraf çektirip hakkını savunduğunu sanan instagram fenosunu bu konuda da göreve davet ediyoruz .

25.04.2019

ağzına sağlık

TÜM YORUMLARI OKU (20)