Çok hızlı değişen ve zaten iç ve dış tüm dinamiklere hayli hassas olan Türkiye ekonomisi hakkındaki haberleri, biliyorsunuz ki ekonomistlerden çok siyasetçilerden almaktayız. Böyle olunca da çoğumuzun kafası karışıyor, verileri yorumlamakta zorlanıyoruz.
Bu içerikte ekonomik gidişatı daha anlaşılır biçimde takip etmenize yarayabilecek (kurumsal değil, bireysel) hesaplardan bir seçki yaptık. 👇
Ekonomi ile ilgilenenlere Barış Esen`in hazırlayıp sunduğu ve her hün farklı bir konuk ağırladığı Blomberg HT`de hafta içi her gün 22:00`da yayınlanan Küresel Piyasalar programını takip edebilir. Orada terminolojiye girmeden gündemdeki ekonomik gelişmeleri Bilal`e anlatır gibi anlatıyorlar.
Bir tane de ben yazayım. Piyasalarda para kısıt halde olmasına rağmen neden medyada, gazetelerde, ekonomi haberlerinde sürekli ENFLASYON CANAVARI imajı yaratılır? Amaç YÜKSEK FİYAT korkusuyla paranın kısıt halde tutulmasını meşru göstermektir. Peki aslında piyasalarda ENFLASYON değil de DEFLASYON olduğunu söylesem? Aslında Piyasalarda enflasyon(para fazlası) yoktur, deflasyon(para sıkıntısı) vardır. Piyasalarda para arzı daima düşük tutulur. Bu düşük ücretlere(maaşlara) ve kötü istihdama neden olmasına rağmen böyle yapılır. Çünkü vatandaş ekonomistlerin umrunda bile değildir. Çünkü DEFLASYON döviz kurlarını dengede tutar ve bu da küresel Tüccarların ticaretine güvence sağlar ve kar marjlarını artırır. Sanırım Kafanızda yarattıkları hayali enflasyon korkusundan bile medyayı kimlerin yönettiğini anlayabilirsiniz.
1- Çok yanlış, 3- çok doğru ama mahfi eğilmezin yazılarını genel olarak beğenmiyorum. Mevcut ekonomi paradigmasıyla zihni felce uğramış durumda bu paradigmanın dışında düşünemiyor. 4-çok doğru. Duyunu umumiye=IMF stand by anlaşmaları=varlık fonu. şubat ayında 13 milyar tl bütçe açığı verdik bile. görünen o ki bundan sonra sürekli bütçe açığı vercez. Diğerleri zaten görünen köy klavuz istemez niteliğinde yazılar.