Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş aşamasında ülkenin daha refah ve çağdaş bir yaşam sürebilmesi için ekonomik, sosyal, kültürel alanlarda bazı kurum ve kuruluşları kurmuştur.
Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş aşamasında ülkenin daha refah ve çağdaş bir yaşam sürebilmesi için ekonomik, sosyal, kültürel alanlarda bazı kurum ve kuruluşları kurmuştur.
Anadolu Ajansı, Türk kurtuluş Savaşı ile ilgili haberleri tüm Dünya' ya ve Yurda yaymak amacıyla Atatürk tarafından 6 Nisan 1920'de Ankara'da kurulmuştur.
Osmanlı Devleti'nde hakim ve savcı yetiştiren Mekteb-i Kuzzat'ın kapatılmasından sonra bir hukuk mektebinin kurulmasına ihtiyaç duyulduğu için Ankara Hukuk Fakültesi o dönemin Adalet Bakanı olan Mahmut Esat Bozkurt'un girişimi ile kuruldu. 5 Kasım 1925'te Mustafa Kemal Atatürk tarafından törenle açılmıştır.
5 Mayıs 1925'te kurulmuştur. Atatürk'ün doğaya olan sevgisi ve aynı zamanda Ankara halkının gezebileceği, nefes alabileceği doğal bir güzellik oluşturma düşüncesinden kurulmuştur. Atatürk kurduğu orman çiftliğinin tüm masraflarını kendisi karşılamış, tüm faaliyetleriyle bizzat kendisi ilgilenmiştir. 1937'de diğer çiftlikleriyle birlikte Atatürk Orman Çiftliği'ni de milletine hediye ederek devlet hazinesine bağışlamıştır.
Ülkemizde Kurtuluş Savaşıyla elde edilen siyasi bağımsızlığı ekonomik bağımsızlık ile güçlendirmek amacıyla 11 Haziran 1930 tarihinde kurulmuştur.
Cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankasıdır. Atatürk'ün talimatıyla İzmir Birinci İktisat Kongresi'nde alınan kararlar doğrultusunda 26 Ağustos 1924'te kurulmuştur.
Avrupa devletlerinin ders kitaplarında yer alan Türkler hakkındaki olumsuz iddialara karşılık 15 Nisan 1931'de Atatürk'ün direktifleriyle kurulmuştur.
Semih Rıfat, Ruşen Eşref Ünaydın, Sahir Erozan, Yakup Kadri Karaosmanoğlu tarafından 'Türk Dili Cemiyeti' ismi ile 12 Temmuz 1932'de Atatürk'ün talimatıyla kurulmuştur. Kuruluş amacı Türk dilinin öz güzelliğini ve zenginliğini ortaya çıkarmaktır.
Atatürk tarafından törenle 2 Şubat 1938'de açılmıştır. Ülkenin ekonomisine katkıda bulunmak için kurulmuş bir tekstil fabrikasıdır.
Eski adı Himaye-i Eftal Cemiyeti'dir. Yardıma muhtaç olan çocukları korumak amacıyla 30 Haziran 1921'de Çocuk Esirgeme Kurumu adıyla Ankara'da Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde kurulmuştur.
1927 yılında demiryollarının yapımı ve işletmesi için kurulan ve Nafia Vekaleti'ne bağlı olarak çalışan müdürlüklerin birleştirilmesi sonucu Devlet Demiryolları ve Limanları İdare-i Umumiyesi olarak kuruldu.
Devlet Hava Yolları 20 Mayıs 1933 yılında hava yolu işletmeciliği faaliyetlerini yürütmek için kurulmuştur.
1926'da Atatürk'ün direktifleriyle Başbakanlığa bağlı Merkezi İstatistik Dairesi olarak kurulmuştur. Amacı ülkenin ekonomik, kültürel ve sosyal faaliyetleriyle ilgili istatistikleri toplamaktır. 1930 yılına kadar faaliyetini bu adla sürdürmüş olup, 1930 yılında adı İstatistik Umum Müdürlüğü olarak değiştirilmiştir.
2 Haziran 1935 yılında kurulan Etibank maden, enerji ve bankacılık alanlarında faaliyet göstermiştir.
1935 yılında kurulan MTA'nın amacı yer altı zenginliklerini aramak ve çıkarmak, işletilmekte olan madenleri daha verimli hale getirmek, bu alanda araştırma yapmak ve elemanlar yetiştirmektir.
Halkın sağlığının korunması için gerekli tedbirleri alan bir kurumdur. Sağlık Bakanlığına bağlı olarak 27 Haziran 1928 yılında kurulmuştur.
1933 yılında kurulan Sümerbank işletmecilik, sanayi mamullerini pazarlama ve bankacılık alanında faaliyet gösterdi. Sanayi Bakanlığı'na bağlı olarak kuruldu.
26 Kasım 1926 tarihinde ilk Türk şekeri Alpullu' da kurulan fabrikada üretilmiştir.
1933 yılında zirai alanda çalışmak üzere, teknisyen yetiştirmek, zirai yapıları ve özellikleri incelemek için kurulmuştur.