Ülkemizde Hem Spor Yapıp Hem de Köklerimize Sıkıca Bağlı Olmamızı Sağlayan 9 Geleneksel Spor Etkinliği

Bu sporlar bizi köklerimize bağlıyor!

1. Geleneksel Kızak

Pist başında çakılı olan kazıklardan destek alarak yarışa başlayan sporcular, kar topaklarına vurarak hızlanabilirler. Yarış esnasında genellikle sırt üstü yatar pozisyona geçen sporcular, rüzgar sürtünmesini minimuma indirecek şekilde parkuru en kısa sürede tamamlamayı amaçlar.

2. Atlı Cirit

Bir takım oyunu olan atlı cirit, 7'şer kişilik ekiplerden oluşur. 5 kişiden az kalan takım hükmen mağlup sayılır. Geleneksel olarak düğünlerde ve etkinliklerde oynanan atlı cirit, yüzyıllardır Türk kültüründe atlara verilen önemi ve kültürel bağımızı da sembolize eder.

3. Şalvar Güreşi

Çıplak ayakla şalvar giyerek müsabakaya çıkan sporcular tüm teknikleri ayakta gerçekleştirmek durumundadır. Dengenin çok önemli olduğu sporda yere düşüldüğünde ise altta kalan sporcuya bir tek hamle yapma şansı verilir.

4. Aba Güreşi

Türkler tarafından icat edilen ve çok eski dönemlerden beridir yaşayan bu spor, Hatay ve Gaziantep yörelerinde yapılmaktadır. Teknikleri itibariyle judo ile benzerlik gösterir. Sporcular keçe ya da yünden yapılan abalardan giyerler.

5. Kuşak Güreşi

Tepreş denilen bahar etkinliklerinde sıklıkla yapılan bu spora Kırım lehçesinde 'küreş' adı verilir. Ceketlerini ve ayakkabılarını çıkarıp beline kuşak bağlayan pehlivanlar birbirlerinin kuşaklarından tutarak güreşe başlarlar. 

Dünya genelinde yapılan kuşak güreşlerinde standardizasyonu sağlamak için Uluslararası Kuşak Güreşi Birliği - IBWA adında bir kurum da kurulmuştur.

6. Atlı Okçuluk

Atlı yaşam tarih boyunca kültürümüzün bir parçası olarak öne çıkmıştır. Yine kültürümüzde derin bir geçmişe sahip olan okçuluk sporuyla birleştirilerek ortaya çıkan atlı okçuluk, nesillerdir oynanan geleneksel spor dallarımızda biridir.

7. Kökbörü

At ile koşarak oğlağı kapmak ve rakibin kalesinden geçirerek sayı almak üzere kurulu olan kökbörü, savaş oyunu havasını en iyi resmeden spor etkinliklerinden biridir. Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan gibi ülkelerde sıklıkla oynanır.

8. Atlı Kızak

Ata bağlı kızakla yapılan atlı kızak yarışları, kültürümüzde önemli bir yere sahiptir. Geleneksel spor dallarımızdan biri olarak kabul edilen atlı kızak yarışları, çift atlı ve tek atlı olmak üzere ikiye ayrılır.

9. Rahvan Binicilik

Atla yürüyüş biçimi olan rahvan (yorga) genellikle rahvan genlerine sahip olan atlara ve verilen eğitime bağlı olarak öğretilir. Kendi içinde de çeşitlere ayrılır. Osmanlı Dönemi'nde özel bir öneme sahip olan rahvan at yetiştiriciliği, günümüzde de Anadolu'da devam etmektedir. Rahvan at yarışları ise nesillerdir her sene düzenlenir.

Popüler İçerikler

Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi