Ülkelerin Gıda, Enerji ve Giyim İhtiyacını Çözmek İçin Hala Çok Önemli Olan 8 Deniz Ticaret Yolu

Deniz ulaşımı her zaman talep edilen bir ulaşım biçimi olmuştur. Bu yönüyle de dünya ticaretinde önemli bir rol oynamaktadır. Kara ve hava ulaşım biçimleri gibi deniz taşımacılığı da kendi mekanında faaliyet göstermektedir ki, bu aynı zamanda onun fiziksel nitelikleri ile coğrafi, kontrolü ile stratejik ve kullanımı ile ticari bir özelliktir.

Şimdi gelin hep birlikte dünyada hala önemli olan deniz ticareti yollarını birlikte inceleyelim.

1. Panama Kanalı

Panama Kanalı, Orta Amerika'nın en güney ülkesi Panama topraklarında yer alır ve Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanus'u birbirine bağlayan su kanalıdır. Bugün New York'tan San Francisco'ya giden bir geminin, Panama Kanalını kullanarak 9.500 km yol yapması, Horn Burnu'nun dolaşılmasını zorunlu kılan eski günlerdeki 22.500 km yola oranla büyük bir kolaylıktır.

2. Süveyş Kanalı

Sina Yarımadası'nın batısında yer alan Kanal, 193,3 kilometre uzunluğunda ve en dar yeri ise 313 metre genişliğindedir. Kanal, Afrika çevresinde dolaşmaya gerek kalmadan Asya ile Avrupa arasında deniz taşımacılığı yapılmasını sağlar. Dünyanın en önemli su yolları arasında yer alır. Eski gemiciler ticarette çok uzun yol ve mesafe kat ettikleri için böyle bir kanal yapma gereksinimi ortaya çıkmıştır. Dünyada kapakları olmayan en uzun kanaldır. Diğer kanallarla karşılaştırıldığında kaza oranı hemen hemen sıfırdır. Gece ve gündüz geçiş yapılabilir. Güney Avrupa ülkeleri ile Basra Körfezi ülkeleri arasındaki deniz ticaretinin canlanması, Süveyş Kanalı'nın dünya ticaretindeki öneminin artmasına olanak sağlayacak bir durumdur.

3. Hürmüz Boğazı

Hürmüz Boğazı bir 'dar nokta' olarak kabul edilir. Çünkü sular, boğazın genişliği boyunca petrol tankerleri için yeterince derin değildir. Hava yıl boyunca kuru ve sıcaktır, Temmuz ve Ağustos ayları özellikle en sıcak aylardır. Bu nedenle kum fırtınaları, sabah sisi ve pus, Boğaz'da görüşü zorlaştırmaktadır. Kum fırtınaları, özellikle kurak yaz aylarında İran'ın güney kıyılarında oldukça yaygındır. Açık denizdeki rüzgarlar hem nem hem de toz taşıyarak Körfez'deki petrol tankerlerinin yükleme ve boşaltma operasyonları için tehlike oluşturabilmektedir.

4. Malacca Boğazı

Ekonomik ve stratejik açıdan bakıldığında Malakka Boğazı dünyanın en önemli deniz yollarından biri olup Süveyş Kanalı ve Panama Kanalı'nın bir eşdeğeridir. Boğaz Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus arasında ana denizyolu pasajını oluşturmakla beraber aynı anda dünyanın en kalabalık 3 ülkesi olan Hindistan, Endonezya ve Çin'i deniz yoluyla bağlılığını sağlamaktadır. Bununla kalmayıp yörenin en gelişmiş ticaret devlerini; Japonya, Güney Kore ve Tayvan'ı uluslararası ticarete bağlamaktadır.

5. Macellan Geçidi

Macellan Boğazı, Güney Amerika'nın en güneyinde Atlas Okyanusu'nu Büyük Okyanus'una bağlayan boğazdır. Ana kıta ile Tierra del Fuego Takımadaları'nı ayırır. Bu takımadalar, Arjantin ve Şili arasında paylaşılmıştır.

6. Dover Boğazı

Dover Boğazı, Manş Denizi'nin en dar yeri. İngiltere kıyısında Dover şehri, Fransa kıyısında Calais şehri bulunmaktadır. İngilizler tarafından Dover, Fransızlar tarafından Calais Boğazı olarak adlandırılmaktadır. Bu boğaz Manş Denizi ile Kuzey Denizi'ni birleştirir.

7. Sunda Boğazı

Sunda Boğazı, Sumatra'yı Cava'dan ayıran ve Cava Denizi ile Hint Okyanusu'nu birbirine bağlayan deniz kolu. Ümit Burnu yoluyla Uzak Doğu'nun Avrupa'ya açılan kapısı olan Sunda Boğazı, Singapur'un kurulmasından ve Süveyş Kanalı'nın açılmasından sonra faaliyetinin büyük kısmını Malakka Boğazı'na devretmiştir.

8. Tayvan Boğazı

Tayvan Boğazı, Çin kontrolü altındaki Çin anakarası ile Çin Cumhuriyeti kontrolü altındaki Tayvan adasını birbirinden ayıran 180 kilometrelik boğazdır. Boğaz Güney Çin Denizi'nin bir parçasıdır ve kuzeydoğusunda Doğu Çin Denizi bulunur. En dar yeri 130 kilometre genişliğindedir.

Popüler İçerikler

Magazin ve Dizi Sektörünü Ayağa Kaldıran Olayların Aslı Ne? Ayşe Barım ve Serenay Sarıkaya Bu İşin Neresinde?
Sosyal Medyada Viral Olan 'Kalp Çizme' Akımında Bir Kadının Verdiği Tepki Tartışılıyor
Bakanlık Bir Süt Markasını Daha İfşa Etti, Ürünler Toplatılıyor