Ülke Faunasını Bozup İstilacı Oldukları İçin Yok Edilmeleri Planlanan Yeşil Papağanlar Gerçekten Tehlikeli mi?

Özellikle metropol şehirlerde sürüler halinde dolaştıkları için doğal faunayı bozdukları gerekçesiyle istilacı tür olarak benimsenen yeşil papağanlar, uzun süredir yok edilmesi gündemde olan bir tür. Peki, bu kuş türü gerçekten de tehlikeli mi ve yok edilmesi gerekiyor mu?

Ülkemizde özellikle İstanbul'da görülen yeşil papağanlar, bir sürü halinde dolaştıkları için sık sık ülke faunasını bozacakları iddialarıyla gündeme geliyor.

Öncelikle belirtmek gerekiyor ki yeşil papağanlar göç etmezler. Bu yüzden sürü halinde yaşadıkları İstanbul'dan bir türlü gitmiyorlar.

Genel olarak Afrika'nın Sahel bölgesinde yaşayan bu egzotik kuş, zamanla Avrupa ve diğer bölgelere de yayılıyor.

Eğer bu kuşlar nasıl ülkemize kadar geldi diyorsanız, sizi birkaç yıl öncesine götürmeliyiz.

Ülkemize satış dahil pek çok sebeple gelen yeşil papağanların bilinen ilk istilası aslında bir kazayla gerçekleşiyor.

1996 yılında Beykoz yolu üzerinde yeşil papağan taşıyan bir kamyonun kaza yapması sonucunda 500'den fazla yeşil papağan serbest kaldı ve İstanbul'da sürü halinde yaşamaya başladı. Tabii bu kazadan önce de yeşil papağanlar sayısı çok fazla olmasa da ülkemizde vardı.

Göç etmemesi nedeniyle yıllardır ülkemizin metropol bölgelerinde üreyerek yaşamaya devam eden yeşil papağanların egzotik bir hayvan olmasına rağmen bu şekilde ülkemize gelmesi bir talihsizlik olsa da bazıları bu durumun bilinçli yapıldığını düşünüyor.

Doğaya zarar verdikleri ve istilacı bir tür oldukları için uzun süredir itlaf edilmeleri söz konusu olan yeşil papağanların ülke faunasını tehdit ettiği düşünülürken, yerli türlere zararlı olduğu söyleniyor.

Ağaçkakan, Serçe, Kırlangıç, Karga, Sincap, Yarasa ve yerli balık türlerini tehdit ettiği öne sürülen bu papağanların yok edilmelerinin istenmesi hala gündemde olsa da çoğu vakıf bu hayvanların doğaya herhangi bir zararı olmadığını söylüyor!

Konu hakkında Twitter'daki tepkilerin bazıları şu şekilde;

👇

👇

👇

Konu ile ilgili en büyük iddia ise bu tweet ile geldi!

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Atılan tweete göre 1975 yılından beri ülkemizde olmalarına rağmen aniden istilacı tür olarak damgalanmalarının nedeni AB'den alınan 2 milyon 086 bin Euro!

Bu konu gerçek mi değil mi bilmesek de uzun süredir ülkemizde yer alan ve artık yerli türler arasında sayılan yeşil papağanların doğrudan itlaf edilmeleri hafife alınacak bir konu değil!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

13 Maddeyle İstanbul'un Yeni Ev Sahipleri: Yeşil Tüylü Papağanlar
Bulunduğu Yerde Ekosistemi Kendine Göre Düzenleyen 10 İstilacı Canlı
Şehirler Susuz Kalabilir! Dünyanın En İstilacı Türlerinden 'Zebra Midyesi' Türkiye'yi Tehdit Ediyor

Popüler İçerikler

Bakanlığın Gıda İfşaları Devam Ederken En Fazla At ve Eşek Etinin Satıldığı Şehirler Belli Oldu
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
YORUMLAR
06.06.2022

Siz itlaf edilmesi gereken esas İSTİLACI türleri çok daha iyi biliyorsunuz da neyse işte. Allaha havalesiniz.

06.06.2022

Diğer yerli kuş türlerinin yuvalarını bozup, yumurtalarını yediklerini ve alanlarını işgal ettiklerini okumuştum. Öyleyse bu onları tehlikeli tür yapar. Tıpkı ormana salınan köpeklerin sincap, kurbağa, kaplumbağa gibi yerli türleri tehdit etmesi gibi. Zararlı olmasalar kimse bunun lafını etmez, hayvan düşmanı insan ülkemizde çok çok azdır. Bunun bir diğer örneği de kumrudur. Onlar da ülkemize sonradan gelmiş, ortama adapte olup yayılmışlardır. İstilacı olmamaları, başka kuş türlerini tehdit etmemeleri nedeniyle kimse adlarını bile anmaz. Yeşil papağanların bu kadar konuşulmasını bir de bu açıdan düşünün.

yanlış düşünüyorsun mesela ormanın güç lu sahabi kimse yuvayı o yapar dişi kuşlar güçlü birisiyle ciflesirler bizim insanlar gibi para yi evi işi sormazlar mesela örnek veriyorum sen karını başka erkeğe satarmisin seren satanlar da namus suz dur oda ciflestigi dişi kuş yavrulamistir başka erkek kuş gelip onla cislesmek istemiş tir önceden ciflestigi yavrularri öldürüp kendi yavruları olsun istemiştir sen kendinden olmayan bir çocuğa bakabilinmi bakarsanda eğer kendi çocuğuna değer verdiğin gibi kendinden olmayan bir çocuğa tam olarak ilgi gösteremez sin çünkü çocuk senden değil birşey deha söyleyim bazı hayvanlar vardır anneleri yavrulari ya öldürür ya yer oda her hangi bir hayvan anne yavrusu ya hastadır yada bu yavrum güçsüz diye öldürebiliyor dünyanın kanunu bu papağan lar konuşuyor diye de öldürmek lazım değil

07.06.2022

Her boku hallettik yeşil papağan kaldı doğaya insan müdahale etmese doga her şeyi yoluna oturtur kendi haline bırakın gerçek istilacilarla uğraşın hayvanlarla değil.

TÜM YORUMLARI OKU (21)