Kanal İstanbul'un geometrik şartlarının Boğaz'a göre daha yüksek standartlı olduğunu ifade eden Turhan, 'İstanbul Boğazı'nda 13 adet doğal kıvrım var. Buradaki kıvrımları düzeltmek için Aşiyan ve Kanlıca'yı kesmeye kalksak İstanbul Boğazı'nın doğal güzelliği gidecek.' diye konuştu.
Turhan, Kanal İstanbul'un keskin virajlarının olmayacağına işaret ederek, geçiş yolunun etrafındaki ışıklandırmalarla burasının daha güvenli yapılacağını söyledi.
Kanalın deniz trafiğinde riskleri daha az bir yol olacağını vurgulayan Turhan, şöyle konuştu:
'Buradan geçişlerde römorkör hizmeti de vereceğiz. Bu hizmeti kullanma şartı koyacağız. Kanal İstanbul, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne dahil değil. Burası bizim yaptığımız bir yol. Otoyol standardındaki Kanal İstanbul'dan güvenli şekilde günde 185 gemi geçirebileceğiz. Şu anda İstanbul Boğazı'ndan 118-125 gemi geçirebiliyoruz. Zaman zaman şehir içi trafiğimizden dolayı kesintiye uğratıyoruz. İstanbul Boğazı'ndaki geçiş yolu standardı eski yol gibi, yeni yapacak olduğumuz kanalın standardı da otoyol gibi. Buradan hızlı, güvenli ve çok daha fazla araç geçirme imkanlarımız olacak.'
Kanaldan geçecek balıklardan da geçiş ücreti alınırsa tutturulabilecek rakam. Bir gemi neden boğazdan geçmek varken kanaldan geçsin bunun açıklamasını yapanı dinleyemedik daha. Bedava geçiş hakkı olan sadece geçiş öncesi beklemeye para veren gemileri zorlama yoluyla kanala yönlendirecekler galiba. Arkadan bi 10 milyar daha satarım 20 yetmedi bi 10 daha satarım biter bu masal. Astral seyahat masalları..
Lan sizin köprünüzden araba geçmiyor. Kanalınızdan gemi mi geçecek?
Nedense aklıma şu fıkrayı getirdi: Nasreddin Hoca birinden borç istemiş, adam sormuş: “Hocam borcunu ne zaman ödeyeceksin.” Hoca, “Diken alacağım onları koyunların geçtiği yerlere dikeceğim. Yünleri dikenlere takılacak, ben yünleri toplayacağım sonra onları ip yapıp pazarda satacağım ve borcumu ödeyeceğim” demiş. Adam gülünce hoca cevabı yapıştırmış: “Hazır parayı gördün gülüyorsun tabi.”