Ukrayna Transların Geçişine İzin Vermiyor: 'Özgür Olmak Benim Hakkım'

Savaş nedeniyle erkeklerin silah altına alındığı Ukrayna'da trans kadınların ülkeyi terk etmesine izin verilmediği iddia edildi. Trans kadınlar ellerinde yasal belgeleri olmasına rağmen sınır görevlilerinin hakaretine uğradıklarını ve ülkeden çıkışlarına izin verilmediğini anlattı. 

Rus istilası başlayınca Judis, 2014'te Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden ve Moskova tarafından tanınan Luhansk bölgesinden kaçarak Kiev'e geldiğini söyledi

Nüfus cüzdanında cinsiyeti kadın olarak belirtilen Judis, görevlilerin Polonya'ya geçmesine izin vermediğini iddia etti.

Judis, 12 Mart'ta Polonya'ya geçmek için yola çıktığını, saat 04.00 civarında Ukrayna sınır görevlilerinin kendisini durdurduğunu, küçük düşürücü şekilde üstünü aradığını ve daha sonra da çıkış yapmasına izin vermediğini anlattı.

Trans kadın, 'Ukrayna sınır muhafızları sizi soyuyor ve her yerinize dokunuyor. Yüzlerinden, sanki bir hayvanmışsınız gibi, 'Sen nesin?' diye düşündüklerini görebiliyorsunuz' dedi.

"Yeniden deneyeceğim"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşta, Ukrayna sıkıyönetim ilan etmiş 18-60 yaş arasındaki erkeklerin ülkeden çıkması yasaklanmıştı.

Bunun ardından yüzlerce trans bireyin ülkeyi terk etmeye çalıştığı düşünülüyor.

Guardian, aktivistlerin ve yardım görevlilerin paylaştığı bilgilere göre kadın olduklarını gösteren yasal belgeler bulunmasına rağmen onlarca kişinin sınırda kötü muameleye maruz kaldığını ve ülke dışına çıkışına izin verilmediğini bildirdi.

Judis sınırdan geçmeye çalışırken yaşadıklarına dair 'Görevlilerden biri bana 'Sen erkeksin, defol git' dedi. Daha sonra da 'Polisi aramadığımıza dua et' dediler. Fakat benim kadın olduğumu gösteren geçerli yasal belgelerim vardı' ifadelerini kullandı.

Trans kadın haksızlığa uğradığını belirterek 'Hayatta istediğimi yapmak için özgür olmak istiyorum. Yeniden sınırı geçmeye çalışacağım çünkü ülkeyi terk etmek ve yaşamak benim hakkım. Sessiz kalmayacağım. Esir olmayacağım' dedi.

Eşcinsel evliliğin yasak olduğu ve LGBT+ toplumlarına ayrım yapılmamasına karşı bir yasanın olmadığı Ukrayna'da Ortodoks Kilisesi eşcinselliği bir günah olarak görüyor.

"Yasal belgeleri bulunanların bile çıkışına izin verilmiyor"

Ukrayna, 2017'de trans kadınları yasal olarak tanımaya başlasa bile bu kişilerin trans olduğunun nüfus cüzdanlarında yazması için uzun bir psikiyatrik değerlendirmeden ve bürokratik süreçlerden geçmeleri gerekiyor.

Ülkedeki LGBT+ hakları kuruluşu Insight'tan insan hakları savunucusu Olena Şevçenko, 'Sıkıyönetim kanunu tüm erkeklerin askerlik yapmasının zorunlu olduğunu söylüyor, yani ülkeyi terk edemezler. Teknik olarak yasa, belgelerini değiştirmemiş trans erkek ve trans kadınlar için de geçerli. Fakat Ukrayna sınır muhafızları, trans olduklarını gösteren yasal belgeleri bulunan kişilerin bile ülkeyi terk etmesine izin vermiyor ve kimse bunun nedenini bilmiyor' dedi.

24 yaşındaki Alice de benzer bir deneyim yaşadığını iddia etti. Trans kadın, 21 yaşındaki non-binary eşi Helen'le Polonya'ya geçmek isterken sınır görevlilerin onları durdurduğunu söyledi.

Alice, 'Bizi sınır kapısına yakın bir yerdeki binaya götürdüler. Odada üç memur vardı. Ceketimizi çıkarmamızı söylediler. Ellerimizi ve kollarımızı kontrol ettiler, sonra da benim Adem elmam olup olmadığına baktılar. Göğüslerime dokundular. Bizi inceledikten sonra erkek olduğumuzu söylediler. Durumumuzu açıklamaya çalıştık ama umursamadılar' dedi.

Uluslararası Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks Birliği'ne göre LGBT+ topluluğuna yaklaşımı açısından Ukrayna, 49 Avrupa ülkesi arasında 39. sırada yer alıyor.

Independent Türkçe

Popüler İçerikler

Asgari Ücretin Açıklanmasından Sonra Cumhurbaşkanı’na Mesaj Atan Kadir İpek Gözaltına Alındı
Gazeteci Fulya Öztürk'ün Azerbaycan Milletvekiline Ağladığı Anların Beden Dili Analizi Çok Konuşuldu
Serdal Adalı, Ricardo Quaresma'ya Jübile Yaptıracağı Tarihi Açıkladı
YORUMLAR
24.03.2022

Trans kadınlar kadındır!

25.03.2022

Bu başlık ve bu sorun için kesinlikle kadınlar saygı duyuyorum ancak olimpiyatlarda kadınlara karşı yarışırken herkes özellikle kadınlar onların kadın olmadığını söylüyordu lafın özü biz erkekler olarak baya kafası karışık durumdayız

24.03.2022

Herkes eşitse neden sadece erkekler zorunlu savaşıyor ?

25.03.2022

Basit savaşda ve afetlerde kadın ve çocuklar öncelikli kurtarılır nedeni ise toplumu nüfüs anlamında ayağa kaldıracak ve aydınlık yeni nesiller için onlara ihtiyaç vardır ayrıca biz erkekler az gelişmiş siddet eğilimli varlıklar olduğumuz için savaştırılmaya daha uygunuz

25.03.2022

Elbette olması gereken bu. Herkes canını ortaya koyarken "ay ben savaşamam" diyip sıvışmak normal karşılanmaz. "Ben savaşa karşıyım" diyen bir çok kişi şu an ülkesi için savaşmak zorunda. Kadın ve çocukların bu noktada ayrılmasının sebebi gelecek nesillerin devamının sağlanabilmesidir.

TÜM YORUMLARI OKU (12)