Malezya Yolcu Uçağı Ukrayna-Rusya Sınırında 'Düşürüldü'

Ukrayna ordusuyla ayrılıkçıların çatıştığı bölgede düşürülen Malezya uçağındaki 298 kişi öldü. Ukrayna ve Rusya birbirlerini suçluyor.

Ukrayna'daki Rusya yanlısı ayrılıkçılar, uluslararası gözlemcilerin 298 yolcusuyla birlikte Doğu Ukrayna'da düşen uçağın enkazını inceleyebileceğini söyledi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), 'Ukraynalı ve Rus yetkililerin de katıldığı video konferansta ayrılıkçılarla görüşüldü ve ayrılıkçılar soruşturma kapsamında Ukraynalı yetkililerle işbirliği yapmayı kabul etti' dedi.

Dün, Hollanda'nın Amsterdam kentinden Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'a gitmek üzere havalanan uçakta mürettebatla birlikte 298 kişi bulunuyordu.

Ukrayna'da Rusya yanlısı ayrılıkçıların elinde bulunan Grabovo kasabası yakınına düşen uçaktan kurtulan olmadığı tahmin ediliyor.

Malezya Havayolları'na ait MH17 sefer sayılı uçakla irtibat kesildiğinde, uçak aylardır çatışmaların yaşandığı Ukrayna'nın doğusundan Rusya hava sınırına girmek üzereydi.

Malezya Başbakanı Necib Razak 'Bu büyük trajediye neyin neden olduğunu bilmiyoruz. Uçağın rotası, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü tarafından güvenli ilan edilmişti' dedi.

Uçağın bir füze saldırısına hedef olduğu şüphesi yaygın.

Ukrayna hükümeti ve Rusya yanlısı ayrılıkçı gruplar uçağın düşüş nedeni konusunda birbirilerini suçluyor.

Dün akşam saatlerinde Rusya yanlısı ayrılıkçılar, uçağın kara kutusunun bulunduğunu ve incelenmek üzere Moskova'ya gönderildiğini iddia etti.

Reuters haber ajansı ise, bu sabah geçtiği haberde ikinci bir kara kutunun enkazda bulunduğunu belirtti.

Ayrılıkçıların ses kaydı yayımlandı

BBC İzleme Servisi'nin aktardığına göre, Ukrayna Güvnelik Birimi SBU, resmi YouTube hesabından Rusya yanlısı ayrılıkçılara ait olduğunu belirttiği bir konuşma yayımladı.

Güvenlik biriminin aktardığına göre konuşmalarda, 'Rusya yanlıları uçağın düşürüldüğünü itiraf ediyor' ve içlerinden biri 'Bu bir sivil uçak' diyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Malezya Havayolları'na ait uçağın düşürülmesinin bir 'terör eylemi' olduğunu söyledi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin, BBC'ye 'hükümetin elinde uçağın ayrılıkçılar tarafından düşürüldüğüne dair kanıt olduğunu' açıkladı.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanlarından Anton Herashchenko da, AP haber ajansına yaptığı açıklamada 'uçağın 10 bin metre irtifada, füzeyle vurulduğunu' söyledi.

Ukrayna'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Yuriy Sergeyev de olaydan Rusya'yı sorumlu tuttu. Sergeyev 'Rusya 'teröristlere' uçakları vurabilen sofistike füze sistemleri vermeseydi, olay yaşanmazdı' dedi.

Ayrılıkçı lider Aleksander Borodey ise olaydan Ukrayna hükmetini sorumlu tuttu, 'uçağın düşüş nedeninin araştırılması için bir kaç günlük ateşkese hazır olduklarını' söyledi.

ABD de 'vuruldu' diyor

Associated Press haber ajansı, ABD'li istihbarat yetkililerinin, uçağın karadan havaya atılan bir füzeyle vurulduğuna inandıklarını bildirdi.

ABD'li yetkili füzenin sınırın hangi tarafından atıldığını bilmediklerini, ancak 'ABD istihbarat değerlendirmeleri sonucunda, füzenin Rusya yanlısı ayrılıkçılar ya da Rusya tarafından atılmış olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu' söyledi.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da olayın 'kaza olmadığını', uçağın 'havada patlatıldığını' söyledi.

Rusya yanlısı ayrılıkçılar, geçtiğimiz günlerde Ukrayna ordusuna ait iki uçak düşürmüştü.

Hava sahası kapatıldı

Olayın ardından bir çok havayolu şirketi, uçaklarını Ukrayna hava sahasından uçurmayacaklarını açıkladı.

Avrupa çapında hava trafiğini yöneten Eurocontrol de Ukrayna hava sahasının uçuşlara kapatıldığını açıkladı.

Uçağın enkazının 15 km. çapında bir alana yayıldığı belirtiliyor.

Malezya Hava Yolları Avrupa Başkanvekili Huib Gorter, Amsterdam Schipol Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, uçaktaki yolcuların uyruğuna ilişkin bilgi verdi.

Yusuf Özkan'ın bildirdiği açıklamaya göre, yolculardan 154'ü Hollanda, 27'si Avustralya, 23'ü Malezya, 11'i Endonezya, 6'sı İngiltere, 4'ü Almanya, 4'ü Belçika, 3'ü Filipinler, biri de Kanada vatandaşıydı.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte olayın üzerinde akşam saatlerinde Avrupa Birliği Zirvesi için bulunduğu Brüksel'den Amsterdam'a döndü.

Rutte, kaza nedeniyle resmi dairelerde ve yurtdışı temsilciliklerinde bayrakların yarıya indirilmesi talimatı verdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise olaydan Ukrayna hükümetini sorumlu tuttu. Putin 'Kiev, ayrılıkçılara karşı askeri operasyonunu sürdürmeseydi, olay yaşanmazdı' dedi.

Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev ise düşen uçakla ilgili taziyelerini bir tweet ile iletti. Medvedev, 'Yüzlerce insan hayatını uçak kazasında kaybetti. Bu çok büyük bir trajedi. Tüm mağdurlar için yas tutuyorum' dedi.

ABD Başkanı Barack Obama da Ukrayna Başbakanı Petro Poroşenko ile telefonda görüştü. Obama Ukrayna hükümetinden, olayla ilgili 'adil ve şeffaf bir inceleme' yapılmadan, uçağın enkazının kaldırılmamasını istedi.

BMGK acil toplanıyor

İngiltere hükümeti olayın ardından, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni Ukrayna'daki gelişmelerle ilgili olarak acil toplantıya çağırmıştı.

BMGK'nın bugün olağanüstü bir toplantı yapacağı ve 'olayla ilgili olarak kapsamlı ve bağımsız uluslararası bir inceleme başlatılması' çağrısında bulunacağı belirtildi.

BBC Türkçe

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!