Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, ülkesinin hiçbir bloğa üye olmamasına yönelik politikasının son bulmasını öngören yasa tasarısını parlamentoya göndereceklerini açıkladı.
Halen hiçbir askeri ittifakın parçası olmayan Ukrayna bu girişiminin ardından NATO'ya üye olmak istiyor.
Yatsenyuk'un açıklamasına NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'den yanıt geldi.
Rasmussen, Ukrayna'nın örgüte üye olma arzusuna sonuna kadar saygı göstereceklerini belirtti.
NATO Genel Sekreteri, Rusya'nın Ukrayna'daki eylemlerinin ülkenin egemenlik ve toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini ve krizin barışçıl çözümü için sarfedilen çabaları baltaladığını da belirtti ve Moskova'ya 'yasa dışı askeri faaliyetlerine son vermesi' çağrısında bulundu.
NATO, Rus askerlerinin Ukrayna'ya girdiği yönündeki haberlerin ardından bugün Brüksel'de olağanüstü gündemle toplanma kararı aldı.
Dün uydu görüntülerini basınla paylaşan NATO, Rus birliklerinin Ukrayna'ya girdiğini söylemiş ve '1000'in üzerinde Rus askeri Ukrayna'da' demişti.
Rusya ise komşu ülke Ukrayna'ya asker gönderildiği iddialarını kabul etmiyor.
Ukrayna'daki Rusya yanlısı ayrılıkçı militanların ülkenin güney bölgelerinde yeni bir cephe açarak kıyı şeridine ulaşması ülkedeki tansiyonun tekrar yükselmesine neden olmuştu.
Azak Denizi'ndeki önemli liman kentlerinden Mariupol yakınlarında yoğun çatışmaların devam ettiği belirtiliyor.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko dün ülkesinin 'Rusya'nın işgal altında olduğunu' söylemişti.
Poroşenko önümüzdeki hafta Galler'de yapılacak NATO zirvesine de katılacak ve ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya gelecek.
Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk parlamentoya gönderecekleri yasa tasarısının NATO'ya üyelik hedefinin yanı sıra AB'ye üyelikle ilgili hedefleri de kapsayacağını belirtti.
Yatsenyuk, dış politikada temel hedeflerinin AB üyeliği olduğunu söyledi.
Hükümetin parlamentoya göndereceği tasarının yasalaşması halinde Ukrayna gelecekte AB'ye üye olmasını önleyecek hiçbir ekonomik, siyasi ya da başka tür bir birliğe de katılamayacak.
Burada özellikle ülkenin eski Sovyet cumhuriyetlerinin bulundukları herhangi bir birliğe dahil olmasının önlenmesi amaçlanıyor.
Yatsenyuk hafta içinde ülkenin doğusunda isyancılarla çatıştıklarını söylemiş, Rusya'yı isyancılara askeri destek vermekle suçlamış ve NATO'dan 'pratik yardım' talebinde bulunmuştu.
Öte yandan İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) Ukrayna'da, Rusya yanlısı isyancı güçlerin kontrolündeki bölgelerde insan haklarının korkunç düzeylerde ihlal edildiğini bildirdi.
Örgüt, Doğu Ukrayna'da ilan edilen Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetlerini destekleyen silahlı grupların, gelişigüzel bir şekilde, aralarında gazetecilerin de bulunduğu yüzlerce sivili, Ukrayna yanlısı eylemciyi ve Ortodoks olmayan dini liderleri gözaltına aldığını ve bu insanlara işkence yaptığını; aşağılayıcı muameleye maruz bıraktığını kaydetti.
İnsan Hakları İzleme Örgütü raporunda, gözaltına alınan insanların dövüldüğü, bıçaklandığı, vücutlarında sigara söndürüldüğü veya sahte infaza maruz bırakıldıkları belirtildi.
Örgüt, bölgede, yargısız infaza gidildiğine dair de kanıtlar bulunduğunu kaydetti.
Raporun yazarı Tanya Lokşina, Doğu Ukrayna'da insan haklarının düzenli olarak ve önemli boyutlarda ihlal edildiğini söyledi.
Ölenler arasında 951 kişinin sivil halktan olduğu belirtiliyor. Çatışmaların yoğunlaştığı Luhansk gibi bölgelerde net ölü sayısı tespiti yapılamadığı belirtiliyor ve birçok ölen kişinin resmi kayıt olmadan aileleri tarafından gömüldüğü söyleniyor. Ayrılıkçılar Ukrayna ordusunu gerçek ölü sayısını saklamakla suçluyor. Çatışmalardan kaçan 155 bin 800 kişi Ukrayna'nın farklı bölgelerine gitti. 188 bin kişi ise Rusya'ya kaçtı.
BBC Türkçe