Ukrayna'da siyasi çıkmaza çözüm arayışının sonuçsuz kalması ardından, muhalefet cumhurbaşkanına ültimatom verdi.
Muhalif lider Vitali Kliçko, hükümet erken seçim ilan etmezse, AB yanlısı göstericileri başkent Kiev'de 'saldırıya geçireceğini' söyledi.
Başbakan Mikola Azarov da ödünlerin 'mümkün olabileceğini' ama muhalefetin ültimatomlardan kaçınması gerektiğini kaydetti.
Ukrayna'nın başkenti Kiev'de polisin protestocuların kurduğu sokak barikatlarına müdahale ettiği ve göstericilerle girdiği çatışmada en az iki kişinin ateşli silahla açılan ateş sonucu öldüğü bildiriliyor.
Kiev'deki BBC muhabiri polisin barikatları yıkma girişimi sırasında çıkan çatışmalarda şimdiye dek en az iki kişinin öldüğünü, ölü sayısının artabileceğini bildiriyor.
Ukraynalı protestocular, Kasım ayında, hükümetin AB ile imzalanması planlanan bir antlaşmadan vazgeçip Moskova'nın yanında yer almayı tercih etmesinden bu yana, meydan ve sokaklarda kamplar kurdu.
Ukrayna Başbakanı Mikola Azarov, son günlerde tanık olunan huzursuzluklar sürecek olursa polisin kuvvet kullanacağı uyarısında bulunmuştu.
Kiev'den yapılan canlı televizyon yayınlarında, polis birimlerinin sabah erken saatlerde, yoğun kar yağışı altında, Gruşevski Caddesi'ndeki barikatı yıkmaya giriştiği ve tutuklamalara gidilirken yeni çatışmalar çıktığı gözleniyor.
Yayınlarda, protestocuların polise taş ve havai fişekleri attığı izleniyor. Gösterilerde koruyucu başlık ve maske kullanılmasına yasak getiren yeni yasaya rağmen, protestocuların birçoğunun kırmızı kasklar giydiği görülüyor.
Şiddet olayları şimdilik Hruşevski Caddesindeki küçük bir alanda sınırlı. Bu cadde, Meydan'daki (Bağımsızlık Meydanı) ana protesto kampına yakın.
Muhabirler, kentin diğer kesimlerinde durumun normal olduğunu bildiriyor.
Kentte iki gecedir süren çatışmalarda yüzlerce kişi yaralandı. Bununla birlikte barışçı eylem yanlısı protestocular, şiddet olaylarından fazla tanınmayan aşırı sağcı örgüt Sağ Kesim 'i sorumlu tutuyor.
Yaklaşık iki ay önce Ukrayna Cumhurbaşkanı Yanukoviç'in ekonomik ve siyasi olarak önemli bir adım olarak görülen Avrupa Birliği ile müzakereleri durduğunu açıklamasından sonra, AB yanlıları hükümete karşı ayaklandı.
BBC'nin Kiev'den bildiren muhabiri David Stern, 'hükümet karşıtı gösterilerin taleplerini ne kadar meşrulaştırabildiğinin henüz yanıtlanması zor bir soru' olduğunu olduğuna dikkat çekerken, Kiev'in Hruşevksi Sokağı'ndaki çatışmalarla ''bu kargaşaya yeni bir unsur daha eklendiğini'' aktarıyor.
BBC muhabirinin işaret ettiği grup ''kontrol edilmesi zor, sağcı hareket.''
Polise saldıranların çoğunun aşırı milliyetçiler olduğu görülüyor.
' Sağ Kesim ' adlı grup, üyelerinin Bağımsızlık Meydanı'ndaki barikatlara ve mücadeleye yardım ettiğini duyurdu.
Muhalif liderler göstericilerden ellerindeki zincirleri ve boruları bir kenara bırakmaları ve 'provokatörlerin' de uzak tutulması çağrısında bulunmuştu.
Fakat giderek artan şiddet olaylarının önüne geçilemedi.
Cumhurbaşkanı şiddetin önüne geçebilmek ve düzen sağlamak için 'yasal yollara' başvuracağını söylemişti.
Çarşamba günü yürürlüğe giren yeni yasal uygulamaya göre, eylemcilere sert müdahalede bulunan güvenlik güçlerine cezai müeyyide uygulanmayacak ve yetkililer bireysel tutuklama yapabilecek.
BBC muhabiri, yeni yasanın göstericilerin öfkesinin tırmanmasına neden olduğunu kaydediyor.
BBC Türkçe