Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kendisine verilen Ukrayna’ya askeri müdahale yetkisinin kaldırılmasını dün parlamentodan talep ederken, aynı saatlerde Rusya yanlısı isyancılar Ukrayna ordusuna ait bir helikopteri düşürerek iki gün önce imzalanan geçici ateşkesi ihlal etti.
Batılı ülkeler Nisan ayından bu yana silahlı isyan başlatan Rusya yanlısı Ukraynalı ayrılıkçılar ile Kiev yönetimini uzlaşmaya özendirecek gelişmeleri temkinli bir iyimserlikle karşıladılar.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroshenko, askeri müdahale yetkisinin iptali talebini Putin’in daha önce Ukrayna’nın doğusu için barış planına verdiği yazılı desteğin ardından “ilk somut adım” olarak niteledi.
Fakat Poroshenko daha sonra güvenlik yetkililerine devlet güçlerine saldırıı halinde “tereddütsüz ateş açılması” talimatı verirken, isyancıların ateşkes ihlalini sürdürmesi halinde “ateşkesi öngörülenden erken bitirmeyi gözardı etmeyeceğini” de söyledi.
Rusya yanlısı ayrılıkçıların düşürdükleri helikopterdeki dokuz kişiden hepsinin öldüğü tahmin ediliyor.
Putin ise Ukrayna’nın Rusça konuşan azınlığın haklarını garanti altına almak için müzakerelere başlaması gerektiğini ve Rusya’nın bu kesimin haklarını savunmaya devam edeceğini söyledi.
Putin Viyana’daki açıklamalarında, “Ateşkes kararı almak yeterli değil. Sorunların temellerini somut şekilde konuşmak esastır” dedi.
Rusya parlamentosunun üst kanadı 1 Mart’ta Putin’e “Ukrayna’daki sosyal ve siyasi durum normale dönene kadar Ukrayna topraklarında Rusya Federasyonu silahlı kuvvetlerini kullanma” yetkisi vermişti.
Parlamentonun verdiği bu yetki ve Rusya’nın Kırım’ı Mart ayında Ukrayna’dan ilhak etmesi Moskova ile Batı ülkeleri arasındak ilişkileri Soğuk Savaş’tan bu yana en kötü noktaya getirmiş ve ABD ile AB’nin Rusya’ya ekonomik yaptırım uygulamasına yol açmıştı.
Putin’den gelen askeri müdahale yetkisinin kaldırılması talebini bugün değerlendirecek olan parlamentonun, talebi onaylaması bekleniyor.
NATO sözcüsü Oana Lungesu şöyle dedi:
“Rusya’nın birliklerini ve askeri altyapısını Ukrayna sınırından çekmesini; silahlı ayrılıkçı grupları desteklemeye ve sınırdan silah ve paralı asker akışına son vermesini ve Ukrayna’da ayrılıkçı şiddet kullanımını açıkça kınamasını bekliyoruz.”
REUTERS