Uğur Dündar'ın İlk ve Tek Filmi Olan "İşte Hayat"la İlgili Bu Detaylar Filmi Başka Gözle İzlemenizi Sağlayacak

Ne de güzel bir filmi o. Bunları okuduktan sonra yeniden seyretmesek mi?

Film, toplumsal sorunları ve sınıfsal farklılıkları izleyiciye gayet anlaşılır bir dille anlatıyor. Tabii ki bu da bir tesadüf değil. Daha önce muhteşem işbirliklerini görmüş olduğumuz yapım ekibinden senarist Umur Bugay, yönetmen ise Atıf Yılmaz.

Bu arada bilmeyenler için minik bir bilgi daha: Filmin ilham kaynağı, Uğur Dündar'ın o dönem TRT için yaptığı, bir portre belgeseli olan "İşte Hayat" programı.

Filmin jeneriğinde Münir Özkul ve Suzan Avcı'nın adı yazmasına rağmen filmde hiçbir şekilde bu ünlü isimleri göremeyiz. Bu bir hata mıdır yoksa kendi aralarındaki minik bir espri midir, onu kimse bilmiyor.

Hepimizin gönlündeki yeri ayrı olan "Süper Baba" Şevket Altuğ ise bu filmle sinema hayatına merhaba demiştir. Bu filmden önce onu beyazperdede görmedik.

Film çekildiğinde Hülya Koçyiğit 28, Uğur Dündar ise 32 yaşındaydı.

Filmden sonra yapımcılar Uğur Dündar'ın peşinden koşmuşlar. Hatta bir yapımcı "Bak Uğur boylu poslusun, biraz vücut çalışırsan Cüneyt Arkın'ı yeriz" demiş ancak Uğur Dündar oyunculuk konusunda ısrarlı olmak istememiş.

Nedim Şener'in, Uğur Dündar'ın hayatını kaleme aldığı "İşte Hayatım" kitabında "Platonik aşkı Adile Naşit ile sette tanıştı" gibi bir ifade de yer alıyor. Muhtemelen Adile Naşit'e olan büyük hayranlığından dem vurmuş Uğur Dündar. Nedim Şener'e ait herhangi bir kitap elimizde olmadığı için o kısmını biz de bilemiyoruz.

Kızını meşhur etmek için ünlü gazeteci Uğur Dündar'ı kaçıran Makbule (Adile Naşit), kızıyla (Hülya Koçyiğit) Uğur Dündar'ın uygunsuz fotoğraflarını çekerek şantaja başlıyor. Adile Naşit bu rolde o kadar başarılı ki, 1976'da Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü almış.

Aynı festivalde İhsan Yüce 'En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu' ödülünü, Umur Bugay ise 'En İyi Senaryo' ödülünü kazanmış.

Bu da çok hoş bir kare. Adile Naşit, İşte Hayat filmindeki rolüyle Altın Portakal kazandığını "Aile Şerefi" filminin çekimleri sırasında Ertem Eğilmez'den öğrenmiş. Bu mutlu haberden sonra da oyuncular Adile Naşit'i işte böyle omuzlarına alıp kutlamışlar.

İşte Hayat filmi her ne kadar Uğur ve Ayşe arasındaki aşkı mizahi bir dille ele alsa da, kapitalizm ve sosyalizmi ilmek ilmek işlemiştir her detayıyla. Daha da önemlisi, kadının toplumdaki yerini sorgulayıp görmezden gelinen gerçekleri üslubuyla gözümüze sokmuştur. Filmin finaline yakın duyulan Nazım Hikmet'in "Kadınlarımız" şiiri, insanın tüylerini diken diken eder de, bir kez daha düşünürsünüz "kadın"ın kutsallığını.

ve kadınlar,

bizim kadınlarımız :

korkunç ve mübarek elleri,

ince, küçük çeneleri, kocaman gözleriyle

anamız, avradımız, yârimiz

ve sanki hiç yaşamamış gibi ölen

ve soframızdaki yeri

öküzümüzden sonra gelen

ve dağlara kaçırıp uğrunda hapis yattığımız

ve ekinde, tütünde, odunda ve pazardaki

ve karasabana koşulan

ve ağıllarda

ışıltısında yere saplı bıçakların

oynak, ağır kalçaları ve zilleriyle bizim olan

kadınlar,

bizim kadınlarımız

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Görüşme Esnasında Erkeğe Maddi Sorular Sorulmasını Destekleyen Kadın Tepkilerin Odağında
Kızılcık Şerbeti'nde 4 Kişinin Öldüğü Patlama Sahnesi Nasıl Çekildi?
YORUMLAR
29.06.2020

Bugün aynı TRT'te ne Uğur Dündar program yapabilir ne de şu film sansürsüz şekilde yayınlanabilir; hoş geldin, Yeni(!) Türkiye..

29.06.2020

çok güzel ve komik bir filmdir izlemeyi düşünen varsa tavsiye edebilirim 😊

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ