Oyun teorisi de beynin strateji geliştirme yeteneği üzerine gelişen, temeli matematik olmasına rağmen hayatın her alanında uygulamasına rastladığımız önemli bir teoridir. Kritiktir. Özellikle iktisatta, politikada ve biyolojide kullanımı yaygındır. Karşılıklı bağımlılığın mevcut olduğu stratejik durumlarda insanların nasıl davrandıkları incelenerek, nasıl hareket etmelerinin daha iyi olacağının ortaya konulması için yapılan sistematik bir çalışma, karşımıza stratejik etkileşime dair bir teori çıkarır. İşte oyun teorisi, karşılıklı bağımlılık içeren stratejik durumların, bu durumların formel (matematiksel ve mantıksal açıdan tutarlı) modelleri olan oyunlar aracılığıyla analizidir. Oyun teorisi, fırsat çatışması, işbirliği, iletişim analizlerini içerir.
Oyun teorisinin ekonomi, politika, hukuk, biyoloji ve bilgisayar bilimi gibi değişik alanlarda karşılığı vardır. Oyun teorisi, matematiğin bir dalı olarak ortaya çıkmıştır ve hala oldukça matematikseldir. Oyun teorisi belki de siyasetin tümden değişmesine olanak tanıyacak kadar etkilidir mesela.
Teori, aslında sosyal yaşamın matematiksel bir sınıflandırmasını yapar. Bireylerin diğerinin tutumunu etkileyeceği bir durumda, insanların neye eğilimli olduğunu ve diğerlerinin ne yapacağını öngörmeye çabalar.