Antik Yunan’da ruhun varlığının tanıtı fiziksel güzelliktir. Güzelin insanı hafifleten, denge konumuna ulaştıran mucizevi bir gücü vardır. Peki, efsanelere, sanata, edebiyata kaynak olan güzellik; lütuf da kabul edilen, ilham da görülen güzellik; beynin bir estetik haz arayışıdır desek? Ya da güzellik beynin bir oyuncağıdır desek?
Nöropsikoloji açısından öyledir aslında. Beyin güzel bir yüzle karşılaştığında “opioid” adında morfin benzeri bir madde salgılayarak zevk duyar, tabiri caizse anın tadını çıkarır!
Buna ilişkin Norveç’te Oslo Üniversitesi bir deney yapılmıştır. 30 erkek ile iki aşamada gerçekleştirilen araştırmada denekler 3 ayrı gruba ayrılır. Deneyde, birinci gruba opioid içeren; ikinci gruba opioid moleküllerini bloke eden naltrexon; kontrol grubu olan üçüncü gruba ise plecobo ilaçları verilir. İlaçların daha sonra etkisi gözlemlenir.
Sonuçlar şaşırtıcıdır:
1. Birinci gruptaki erkekler güzel olduğunu düşündükleri kadınlara çok daha uzun süre baktılar ve yüksek not verdiler. Bu gruptaki denekler güzel bulmadıkları kadınlara kısa süre baktılar.
2. İkinci grup, bir önceki test içinde güzel buldukları kadınlara dahi kısa süre baktılar ve daha az not verdiler.
3. Placebo verilen üçüncü grupta ise bir değişiklik kaydedilemedi.
Bu araştırma, yöntemi itibariyle de önemlidir. Araştırma, bir kişinin beğenisinin; yani beynin eğiliminin kimyasal maddelerle rahatlıkla yönlendirilebileceğinin kanıtıydı.
İnsan bedeninde farklı oluşları bağımsız olarak yerine getiren, otonom sinir sistemi adlı çok önemli bir yapılanma vardır. Bu sistem, genellikle heyecanlı, keyif verici ve tehlikeli durumlarda harekete geçen sempatik sinir sistemi diye adlandırılan bir yapıdan teşkildir.
Böyle paylaşımlar onedio da çoğalmalı bence