Uganda'da tabloid bir gazete eşcinsellik karşıtı yasanın geçmesinden bir gün sonra, ülkede en bilinen 200 eşcinsele ait olduğunu söylediği bir liste yayınladı.
Red Pepper adlı gazetenin yer verdiği isimlerden bazıları kendilerini açıkça eşcinsel olarak tanımlamıyor.
Eşcinselliğin yasak olduğu Uganda'da yeni yasa, eşcinsel ilişkiye girenlere 14 yıl hapis cezası, suçun tekrarlanması durumunda da cezanın ömür boyu hapse dönüştürülmesini öngörüyor.
Yeni yasanın ardından Danimarka, Norveç ve Hollanda, Uganda hükümetine yapılan doğrudan yardımların bazılarını askıya aldı.
Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni, eşcinselliğe hapis cezası öngören yeni yasa tasarısını dün onayladı.
Yasa, eşcinsel olduğu bilinenlerin ilgili birimlere bildirilmemesini de suç kapsamına dâhil ediyor.
Eşcinselliği teşvik etmeyi ve eşcinsel ilişki hakkında herhangi bir kınamada bulunmadan konuşmayı da suç sayan yasa tasarısı ilk defa lezbiyenleri de kapsıyor.
Yasa, ilk haliyle eşcinsel ilişkiye girenlere idam cezası verilmesini öngörüyordu fakat uluslararası tepkilerin üzerine bu ceza hapis cezasına çevrildi.
BBC’nin Newsday adlı radyo programına konuşan Ugandalı bir eşcinsel hakları eylemcisi yeni yasa tasarından ‘çok korktuğunu’ söyleyerek kendisini eve kilitlediğini, pek çok eylemcinin de benzer bir tutum içinde olduğunu ifade etti.
Uganda Cumhurbaşkanı Museveni daha önce ABD’nin bilimsel tavsiyesi doğrultusunda yasayı askıya almıştı.
Fakat Museveni daha sonra yaptığı açıklamada, eşcinselliğin ‘doğuştan olup olmadığı’ konusundaki araştırmalar için ABD hükümetinin Ugandalı bilim insanlarına yardım etmesi çağrısında bulundu.
Açıklamada, Bu kanıtlandığı zaman yasayı yeniden gözden geçiririz dendi.
ABD Başkanı Obama, tasarı için ‘Uganda’nın eşcinsel toplumuna hakaretten çok bir tehlike arz ettiğini’ belirtti.
ABD’nin Uganda’ya yıllık 400 milyon dolar yardım yaptığı bildiriliyor.
Güney Afrikalı insan hakları savunucusu, başpiskopos Desmond Tutu, Uganda lideri Museveni’nin duruşunu değiştirmesini ‘umut kırıcı’ olarak niteledi.