Uganda 'Bedava Konuşmak Yok' Dedi, Sosyal Medyaya 'Dedikodu' Vergisi Getirdi

Uganda Parlamentosu, sosyal medya kullanıcılarının vergi ödemesini öngören bir yasa çıkardı. Yasaya göre, Facebook, WhatsApp, Viber ve Twitter gibi sosyal medya platformlarını kullananlar 200 Şilin (5 cent) vergi ödeyecek.

Yasayı, sosyal medyanın 'dedikoduyu teşvik ettiğini' iddia eden Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni gündeme getirmişti.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Cumhurbaşkanı Museveni yasayı geçen Mart'a gündeme getirmiş ve Maliye Bakanı'na yazdığı mektupta, sosyal medyadan alınacak vergiyle elde edilecek gelirin ülkenin 'dedikodunun yol açtığı sonuçlarla başa çıkmasında yardımcı olacağını' söylemişti.Ancak Museveni 'eğitim, araştırma ve bilgi edinmede' yararlı olan internet bağlantısından vergi alınmaması gerektiğini Maliye Bakanı'na iletmişti.

Yasa 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek.

Sosyal medyaya uygulanacak olan 'dedikodu vergisi' 1 Temmuz'da hayata geçecek, ancak nasıl uygulanacağı konusunda hala bir bilgi yok. Uzmanlar ise sosyal medya kullanımına getirilecek verginin nasıl toplanacağı konusundaki şüphelerini dile getiriyor. Yasayla mobil para transferi işlemlerine yüzde 1'lik vergi de dahil, birçok ek vergi yürürlüğe girecek.

Maliye Bakanı David Bahati ise parlamentoda yaptığı konuşmada, vergilerin Uganda'nın giderek büyüyen ulusal borcunu ödeyebilmesi için gerekli olduğunu açıkladı.

Uganda'da 23,6 milyon kişi cep telefonu kullanıyor. Ancak bu kullanıcıların 17 milyonu interneti kullanıyor.

Uganda'da sosyal medya hem hükümet hem de muhalefet için önemli bir araç.

İki yıl önceki cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında tüm sosyal medya platformlarına erişim engellenmiş ve Museveni bunun 'yalanların yayılmasını durdurmak için' yapıldığını savunmuştu.

Tanzanya ve Kenya'da da benzer vergi girişimleri olmuştu.

Kenya'da da 30 Mayıs'ta siber suçlarla mücadele yasası çıkartıldı. Kenyalı gazeteciler ve blog yazarlarının, bağımsız medyayı susturma girişimi olarak tanımladıkları 'yanlış bilgileri yaymanın yasaklanmasını isteyen yasaya' yaptıkları itiraz mahkeme tarafından kabul edildi.

Tanzanya'da da hükümet, 29 Mayıs'ta blog yazarlarının bir lisans ücreti ödemesi ve mali destekçilerini ifşa etmelerini öngören tasarıya karşı mahkemeye yapılan itirazı kazanmıştı.

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
YORUMLAR
02.06.2018

yapmayın ya. kapat kapat bizimkiler görecek.

Pasif Kullanıcı
02.06.2018

türkiyenin dünyada rekabet halinde olduğu ülkeler

Tayyip bunu beğendi :)

TÜM YORUMLARI OKU (30)