Sıcaklığın 2 dereceyi geçmesi halinde tüm dünyada insan ve canlı hayatını doğrudan etkileyecek yıkıcı sonuçların, doğal afetlerin daha şimdiden peş peşe yaşanmaya başlanması, Paris Anlaşmasını çok daha acil ve ciddi olarak dünya gündemine taşıyor.
2021 yılı itibariyle Türkiye, İran, Irak, Libya, Eritre, Yemen, Güney Sudan; bu anlaşmayı henüz onaylamayan ülkeler. Bunlar içinde en büyük karbon salımı olan ülkeler sadece İran, Türkiye ve Irak. Türkiye Paris Anlaşması’nı onaylamayan “tek” OECD ve G20 üyesi. En fazla sera gazı emisyonuna neden olan 16. Ülke.
Türkiye’nin anlaşmayı onaylamama gerekçesi “gelişmiş” ülke sınıfına alınması nedeniyle gelişmekte olan ülkelere verilecek finans desteğinden yararlanamayacak olması şeklinde açıklanıyor.
Paris İklim Anlaşması’na göre; ülkelerin Birleşmiş Milletler’e beş yılda bir gözden geçirilmek üzere son derece şeffaf, somut gerçekleştirme taahhütleri vermesi gerekiyor. Buna göre, AB ülkeleri 2030’a kadar %55 emisyon azaltmayı, 2050’de karbon sıfır ilk kıta olmayı hedeflediklerini açıklarken ABD 2050’de, Çin, 2060’da karbon nötr olmayı taahhüt etti.
Türkiye’nin planlarında henüz azaltma değil, aksine 2030’a kadar karbon emisyonlarının iki katına çıkacağına dair planları var. 2050 için herhangi bir karbonsuzlaşma hedefi yok. Zaten halen çöp ayrıştırma, atık yönetimi vb. gibi ilk basamak sayılabilecek politika ve uygulamalarımız da yok. Varsa lütfen iletin, sevinelim.