Ufuk Tarhan Yazio: Sen Hayal Et, Yapay Zekâ “DALL-E-2” Çizsin!

DALL-E-2 nedir ve nasıl çalışıyor?

DALL·E 2 sitesine  giriyorsunuz. Üretmek istediğiniz görseli tarifleyen kelimeleri, örneğin “ata binen astronot” kelimelerini yazıyorsunuz. Saniyeler içinde yanda gördüğünüz gibi alternatif görseller karşınıza geliveriyor. 

DALL-E-2, 5 Ocak 2021'de OpenAI* tarafından lanse edilen, sözel tanımlardan görüntü oluşturan bir AI (Artificial Intelligence - Yapay Zeka) sistemi, alt yapısı ya da portalı. Adını ünlü ressam Salvador Dali ve WALL-E adlı animasyon robottan alıyor. 

Program, sözel olarak yapılan bir tanımlamayı, örneğin 'Zürafadan yapılmış ejderha' tarifinin görselini, alternatifli olarak GPT-3* modelinin 12 milyar parametreden oluşan alt yapısı sayesinde birkaç saniyede oluşturuyor. GPT-3 yani “Generative Pre-trained Transformer 3- Üretken Ön 

İşlemeli Dönüştürücü 3” yapay zekâ alt yapısı insanların yazdığı metinlere benzer metin tabanlı içerik üretmek için derin öğrenmeyi kullanan bir dil odaklı yapay zekâ modeli. 

DALL-E-2, hem gerçekçi nesnelerin, mesela 'mavi çilek resimli vitray bir pencere' ya da gerçekte var olmayan nesnelerin, örneğin 'kirpi dokusuna sahip bir küp' gibi tariflerin görüntülerini oluşturabiliyor.

Aşağıda “zürafadan yapılmış ejderha” yazıldığında çıkan görselleri görmektesiniz.

https://openai.com/dall-e-2  adresinden giriş yapılan siteye kaydolmak gerekiyor. Ancak şu anda sadece “bekleme listesi” için kayıt kabul ediliyor. Kayıtta e-mailinizin yanı sıra tüm sosyal medya hesaplarınızın linkleri de isteniyor. Yandaki teyidi alıyor ve bir bilgilendirme sayfasına yönlendiriliyorsunuz. Açıklamada “ilk gelen, içeri ilk alınır” diye bir sistem olmadığı, bazı kişilere ayrıcalık yapılıp, öncelik verilebileceği belirtiliyor. 

DALL-E-2, sadece yeni görsel üretmiyor. Mevcut görseller üzerinde, sözel tarife göre revizyonlar da yapabiliyor. 

Görsele bir şeyler ekleyip, çıkarabiliyor ya da farklı versiyonlarını yaratabiliyor. Bunları yapabilmesinin sebebi DALL-E-2’nin görüntülerle onları tanımlamak için kullanılan kelimeler, metinler arasındaki ilişkiyi öğrenmesi. Yapay zekâ çalışmaya rastgele noktalardan oluşan bir desenle başlıyor ve verilen kelimeler sayesinde görüntünün belirli bölümlerini tanıyor. “Difüzyon' denilen bir süreçle istenen deseni yavaş yavaş tamamlıyor ve bir görüntüye doğru değiştiriyor.

Ünlü “İnci Küpeli Kız” tablosunun DALL-E-2 tarafından, çeşitli tariflere göre üretilen farklı versiyonlarını görmektesiniz.

*Open AI hakkında: OpenAI, 2015 yılının sonlarında Elon Musk, Sam Altman, Ilya Sutskever, Greg Brockman, Wojciech Zaremba ve John Schulman tarafından, yapay zekâdan kaynaklanabilecek riskleri önlemek için yapay zekâ hakkında araştırmalar yapmak üzere San Francisco’da kurulan, patentleri, araştırmaları halka açık olan, diğer kurum ve araştırmacılarla “serbest iş birliği yapmayı” amaçlayan fayda odaklı, kar amacı gütmeyen bir şirket idi. Open AI, 2019 yılında Microsoft'tan ve ünlü yatırım fonu Khosla Ventures‘dan yatırım alarak kâr amacı güden bir şirkete dönüştü. Elon Musk 2018’de yönetimden istifa etti ancak bağışçı olarak varlığı devam etti. 

Instagram

Twitter

Linkedln

Facebook

YouTube

Popüler İçerikler

Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
Türkiye’nin En Güvenilir ve En Güvenilmez Kurumu/Kuruluşu Hangisi?
TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!