Ufuk Tarhan Yazio: Fijitalleşme

Metaverse ile perakendeciler fijitale pike yapıyor…

Başta perakende devleri olmak üzere tüketim toplumunun büyük oyuncuları, sosyal medya ve kitlesel iletişim araçları sayesinde Facebook’un Meta’ya dönüşmesi sonrasında sanal aleme pike yapmak zorunda kaldılar.

Bir nevi “kamuoyu baskısı” ile perakendeciler yükselen metaverse’e daha doğrusu zaten radarlarında olan 3D, VR, AR projelerine ve uygulamalarına, belki de hiç ummadıkları kadar hızlı bir şekilde daldılar. Daha doğrusu dalmaya çalışıyorlar, çünkü henüz her şey çok yeni ve sistemlerin eksiklikleri oldukça fazla.

Her şeyden önce teknik alt yapılarda, özellikle de yüksek kapasitede internete ve elektriğe ucuz-hızlı erişimde yetersizlikler var. 3D görüntüleme-işleme yazılım ve donanım eksikleri can sıkıcı boyutlarda. Bu alanlarda çalışan ve yakın zamanda çalışabilecek yeteri kadar donanımlı insan gücü yok. Tüm bu sorunlara rağmen markalar harıl harıl  “Metaverse’e girdik!” naraları atıyor. Mağaza vitrilerini ve müşteri deneyimlerini yeniden tasarlamaya çalışıyorlar. Yaptıklarını da bire bin katarak anlatıyorlar. Neredeyse tüm bilinen markalar, fiziksel alışverişe dijital bir katman ekliyor. Aslında dijital dönüşüm diye çıkılan yol eni konu “fijitale” evriliyor.

Fijital – Phigital, yeni yeni kullanılmaya başlayan fiziksel ve sanal ortamın iç içeliğini anlatmak için türetilmiş bir kelime.

Metaverse’e fijitalleşerek yani fiziksel yaşamın dijital uzantısı olarak bakmak durumunda kalan fiziksel perakendeciler bugünlerde, dijital dünyanın yüz yüze alışveriş yapanlara neler sunabileceği konusunda sıkı ders çalışıyor, yaratıcı kaslarına fazla mesai yaptırıyor ve birbiri ardına “fiziksel ortamlara, sanal platformlar” ekliyor, yani fijitaleşiyorlar.

NIKE’dan metaverse, blockchain ve kripto para atağı!

Fijitale pike yapan perakendecilerden biri de Nike. İkonik spor markası, New York’taki amiral gemisi diye nitelenen en büyük ve görkemli, yenilikçi mağazasının birinci katını Nikeland'in artırılmış gerçeklik versiyonuna dönüştürdü. Eş zamanlı olarak “Dream it. Make it.Play it – Hayal et. Yap. Oyna” mottosuyla tanıttığı sanal platform Nikeland Roblox ‘ı da kullanıma açtı. 

Nike’ın şimdilik bu mağazasından “klasik para, kredi kartı vb. ile” alışveriş yapanlar Snapchat Lenslerini kullanarak kendi 3D avatarlarını Nike ürünleriyle değiştirebiliyor,  Nikeland'in Pachinko Obby Ball'unu oynayabiliyor ve Roblox'ta sunulan oyuna benzer 'Floor is Lava'nın AR özellikli bir sürümünde diğer müşterilerle yarışabiliyorlar (NIKELAND (roblox.com).

Ve tabii ki tüm bunların yakın gelecekte, yeni nesil sanal müşterilerle ancak ve ancak blockchain, kripto para, NFT ortamında gelişeceğini en erken sezen markalardan biri olarak Nike aynı metaverse’de ticari olarak bulunmasını sağlayacak yasal başvurular için de ciddi adımlar atmaya başladı. 

NFT dünyasının dijital modaya doğru genişlediğini fark eden Nike kendisini çeşitli sanal ürünler stoklayan bir dijital perakende mağazası olarak da konumlandırıyor. Ürünlerin gelecekteki sanal ortamlarda 3D üretilip, teşhir edilip, depolanıp, satılacağını şimdiden hesaba katan Nike, Metaverse’ün de en büyüğü olmayı şimdiden garantilemiş görünüyor.

Alışveriş deneyimlerinden seyahate kadar, dijital içeriğin gücünü almak ve bunu çevrenizdeki fiziksel dünyaya katmak için sonsuz bir fırsat var.'

Rihanna’nın iç çamaşır markası Savage X Fenty

Barbadoslu ünlü şarkıcı Rihanna’nın iç çamaşır markası Savage X Fenty'nin Las Vegas’taki yeni vitrini, alışveriş yapanların kendilerini avatar olarak görselleştirmelerini, müşterilerinin 3 boyutlu vücut taraması yaptırmalarını sağlıyor. Ve marka böylelikle fiziksel alışverişi 3D ve etkileşimli dijital deneyimle birleştiriyor,

Perakendeci Fred Segal ise Subnation ile işbirliği yaparak Artcade'in “fiziksel ve dijital dünyaları birleştiren Web3 versiyonunu da lanse etti. Sunset Boulevard’daki amiral gemisi mağazada artık dijital ürünler, kripto sanat eserleri, NFT'ler sergilenecek ve kripto para birimi kullanılarak satın alınabilecek. 

Artcade ayrıca NFT sergileri, AR show’ları, e-spor etkinlikleri ve canlı performanslar dahil olmak üzere dikkat çekici aylık programları devreye almış durumda.

Tüm bunlar bize bağıra bağıra şunu söylüyor:

Tüketicilerin nasıl alışveriş yapacakları yeniden düşünülmeli ve tüm süreçler nerdeyse sıfırdan, baştan tasarlanmalı. Görünen o ki markalar, fiziksel alanlarda etkileşimli AR teknolojisinden de yararlanarak yaratıcı yeteneklerini sergilemek ve tüketici etkileşimini kazanmak konusunda kıyasıya rekabet edecekler. Bu şekilde ilerleyerek de 5-10 yıl içinde Metaverse’de de var olacak, fijitalleşecekler.

Kaynak

Instagram

Twitter

Linkedln)

Facebook

YouTube

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Wanda Nara ile Yasak Aşk Yaşadığı Öne Sürülen Keita Balde Sivasspor'dan Gönderildi
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı