Ucuz Kredinin Bitmesiyle Vatandaşın Kredi ve Kredi Kartı Borçlarındaki Artış Dikkat Çekti

2023 seçimlerine dek yaklaşık 2 yıl düşen faizlerin etkisiyle vatandaş, alım gücündeki düşüşü krediyle finanse etmeye alışmıştı. Yeni ekonomi yönetimi, iç talebi azaltmanın yolunun kredi kartlarından geçtiğini düşünerek düzenleme yapmaya hazırlanırken, kredi ve kredi kartı borçları dikkat çekiyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftalık bülteninde 9 Şubat 2024 haftasında kredi hacmi 67,88 milyar TL artış görüldü. Bankaların verdiği toplam kredi 12 trilyon 8 milyar 987 milyon TL oldu.

Bireysel tüketici kredileri 1,538 trilyon TL olurken, kredi kartları da 1,25 trilyon oldu. Toplam kredilerin yüzde 3,64'ü konut kredisi olurken, bu oran faiz indirimlerinin başladığı 2021 yılı Eylül ayında yüzde 7,04 seviyesindeydi.

Konut kredileri faiz artışlarının başladığı Haziran 2023'e göre düşüş gösterirken, toplam kredilerdeki yüzde 200 artışa karşın yüzde 55 seviyesinde büyüdü.

Taşıt kredileri, 2021 Eylül'den bu yana yüzde 553, Haziran 2023'ten bu yana yüzde 13 büyürken, toplam krediler içinde payı yüzde 0,35'ten yüzde 0,78'e çıktı.

En dikkat çeken gelişmeler ihtiyaç kredileri ve kredi kartlarında görüldü.

İhtiyaç kredilerinin toplam krediler içinde payı yüzde 8,39 olurken, bireysel krediler içinde yüzde 65'i aştı. Bu oran 2021 Eylül'de yüzde 60'ın altında olurken, onun payının kredi kartlarına yöneldiği görüldü.

Bireysel kredi kartlarında taksitli kullanımın geçen yıl seçim öncesi aylarda artarak yüzde 53 seviyelerine çıktığı görülürken, 9 Şubat haftasında toplam kullanım içinde yüzde 43 seviyesinde olduğu da dikkat çekti. Gıda, market, akaryakıt alışverişlerinde taksitli alışveriş seçeneği bulunmuyor.

Takipteki alacaklarda da tüm alacakların 1 ayda yüzde 2,64 oranında, 1 yılda da yüzde 22 oranında arttığı görüldü.

Bireysel kredi kartlarında takipteki alacaklar 2021 Eylül döneminden bu yana gerilerken, orada da artış tüketici ihtiyaç kredileri ve kredi kartlarında görüldü.

Takibe giren ihtiyaç kredisi oranı son 1 ayda yüzde 7 artarken, kredi kartlarında yüzde 14 arttı. Son 1 yılda ise ihtiyaç kredisinde takibe düşenler yüzde 41, kredi kartlarında takibe düşenler yüzde 136 oranında arttı.

İhtiyaç kredisi faizlerinde yükselişle tüketicinin kredi kartına yönelmesi ve Haziran 2023'te başlayan faiz artışlarının gecikme faizlerini de yükseltmesi burada tüketicilerin borçlarını artırdı.

Merkez Bankası enflasyonla mücadeleye yönelik kredi kartlarında bir düzenleme çalışması olduğunu söylerken birçok uzman da bu doğrultuda beklentilerini sıralamıştı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

"Alt Limitleri Kısıtlama Akıldan Bile Geçmemeli" Kredi Kartlarına Hangi Önlemler Gelebilir?
Kredi Kartlarında Düzenleme Yolda: Merkez Bankası Toplantısından Kredi Kartına "Sınır" Sinyali Çıktı
Kredi Kartları da Yurt Dışına Yöneldi: Yurt Dışından Alışverişin Daha Ucuz Olması Kart Verilerine Bile Yansıdı
Fatih Altaylı'dan Kredi Kartı Düzenlemesi Zorunlu Açıklaması: "Vatandaşı Acı Çekecek"
En Temel Gıdadan Kestik! Dikkat Çeken Araştırma: Vatandaş Daha Az Markete Gidiyor, Daha Çok Harcıyor!

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
YORUMLAR
16.02.2024

Sevgili editör kartlardaki borçlar artmadı. Artan enflasyon ve fiyatlardan dolayı yüksek gözüküyor.. Sorun kartlarda yada insanlarda değil... Ekonomi sorun... Sistem sorunlu..

16.02.2024

Ne olacaktı maaş düşük ihtiyaç fazla sihirli değnek yok zengin nüfuzlu bıbıcık yok,geçinemeyince insanlar dayanıyor kredi kartlarına ,alım gücü gün be gün düşüyor,milli gelir adil dağıtılmıyor,zenginlerin godamanların sıfırlanan vergilerini zavallı halk ödüyor,yoksa kim tefeciye (modern yasal olanı) borç takmak ister ki....

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ