Uçuş Görevlilerine Göre Uçağa Bindiğinizde Yaptığınız Bu Masum Şey Sizi Öldürebilir!

Uçak seyahatlerinin hayatınızda nasıl bir yer kapladığını bilemeyiz, fakat yine de bu uyarıya kulak vermekte fayda var.

Evet, sektörde aktif olarak çalışan kabin memurlarına göre uçağa bindiğinizde kesinlikle yapmamanız gereken bir şey var:

Çay içmek.

Şaka değil. Sadece çay da değil, kahve de içmek buna dahil.

Daha doğrusu, uçağın su ısıtıcı sistemini kullanan herhangi bir meşrubattan uzak durmanızı şiddetle tavsiye ediyorlar.

Büyük bir havayolu firmasında çalışan isimsiz bir kabin memuru konuyla ilgili zamanında şunları söylemiş:

Uçaklarda kahve içmeyin. Yapımında kullanılan içme suyu uçağın tuvaletine giden suyla aynıdır. Geçenlerde suyumuza koliform testi yaptık ve geçemedi. Bakım ekibini çağırdımızda gelip birkaç tuşa bastılar ve bu sefer geçti. O yüzden herhangi bir sıcak sudan ya da çaydan uzak durun. Şişe meşrubatlarda ve buzlarda sorun yok tabii ki. 

Bir başka kabin memuru da şunları söylemiş:

Uçuş görevlileri uçakta asla sıcak bir şey içmezler. Kahve içmezler, çay içmezler. 

Mesele bu durumu kimsenin düşünememiş olması değil tabii. Dünyanın en önemli sektörlerinden biri olan havacılık sektörünü bunu göremiyor olmakla suçlamak da yersiz.

Olay şu: Elbette uçakların içilebilir sıcak su sistemleri herhangi bir kontaminasyon durumuna karşı korunaklı olarak imal ediliyor. Fakat yine bazı uçuş görevlilerine göre uçakların su tankları düzensiz biçimde temizleniyor. Yani 6 ayda bir temizlendiği de oluyormuş, yılda bir de. Hal böyle olunca da risk ister istemez artıyor.

Tabii her şey spekülasyonlar ya da anektodlardan ibaret değil.

Sözgelimi ABD’li Çevre Koruma Örgütü EPA’nın 2012 yaptığı bir teste göre ABD’deki uçakların %12’sinin içme suyunda en az bir koliform bakterisine rastlanmış. Tabii bu da hastalıklara, hatta ölüme bile sebep olabilecek bir durum.

Tuhaf bir biçimde bu test, ondan sekiz yıl önce yine EPA tarafından gerçekleştirilen uçaklardaki içme suyuyla ilgili testle oldukça benzer sonuçlara sahip.

Bu sonuçlara göre de rastgele seçilmiş 158 uçağın %12.6’sındaki içme suyu EPA içme suyu standartlarını karşılayamamış. 

İşte böyle.

Geniş çapta bir araştırma yapılmadığı sürece bu durumun ülkemizin ya da diğer ülkelerin havayolu firmalarında ne kadar geçerli olduğunu, riskin daha mı düşük, yoksa daha mı yüksek olduğunu bilemeyiz. Fakat yine de sektörden çalışanların içgörülerine kulak vermekte fayda olabilir.

Yani çare domates suyu!

Popüler İçerikler

İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Yasa Dışı Bahis Reklamı Soruşturması Noktalandı: Galatasaray'a Takipsizlik
Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!
YORUMLAR
23.01.2018

bir amerikalı uçakta sudan zehirlenecek ve 65 milyon dolarlık tazminat davası açmayacak. Böyle bir şey görülmüş mü? Havayolu şirketleri böyle bir riski alacağını sanmıyorum kısaca asfDSGAF

23.01.2018

YILLARDIR BU SEKTÖRDEYİM HALEN DE ÇALIŞIYORUM.BİR DEFA KABİN EKİPLERİ SUYUN NASIL YÜKLENDİĞİNİ BİLE BİLMEZLER SANKİ BİRAZ AFAKİ OLMUŞ.HAVALİMANINDA 7 SENE HAREKAT MEMURLUĞU YAPTIM YANİ UÇAĞA YÜKLENEN,İKRAM,SU,BAGAJ,YOLCU VS KOORDİNASYONU VB.UÇAĞA SUYU YER HİZMETLERİ VEYA HAVALİMANI İŞLETMESİ YAPAR Kİ O SUYU SAKLADIKLARI TANKLAR BİLE TETKİK EDİLİR.KAFANIZDAKİ SORU İŞARETİNİ GİDERMEK İÇİN SİZE EN SOMUT ÖRNEĞİ VEREYİM:UÇAĞA KÖRÜK POZİSYONUNDA BİNERKEN KÖRÜK OPERATÖRÜNÜN BULUNDUĞU YERİN(YANİ KORÜK JOYSTICK VE DÜĞMELERİNİN) SOL ÜST TARAFINDA KABİNE ASILI BİR LEVHA VARDIR.ORADAN SÜREKLİ OLARAK SUYUN EN SON NE ZAMAN TETKİK EDİLDİĞİNE BAKABİLİRSİNİZ.BİZİM KAPTANLARIMIZ VE BİZLER DE UÇAĞA BİNDİĞİMİZ ZAMAN AFİYETLE İÇERİZ. SİZLERE DE ŞİMDİDEN AFİYET OLSUN.

23.01.2018

Yalnız bence bu havayollarının uyguladığı politikadan dolayı olabilir. Türkiye'de bu gibi testlere bence daha çok önem verildiği ve izlenilen kalite çizgisi farklı olduğu için olabilir. Zira THY için Avrupa kuruluşlu bir araştırma şirketi buna benzer araştırma yaptığında THY hijyen bakımından Avrupa kökenli havayollarından daha önde olduğunu belirtmişti. 2014 yılı haberiydi yanılmıyorsam. Tabi siz yine daha iyi bilirsiniz bu işleri... :)

23.01.2018

Oteldeki kettlelarda don kaynatilmasi hala favorim.

TÜM YORUMLARI OKU (11)