Uçuktan Kurtulma Yolları Nelerdir?

Uçuk genellikle dudak çevresinde yaygın görülür ancak kadın, erkek fark etmeksizin cinsel bölgelerde de meydana gelmektedir. Herpes simpleks veya uçuk şeklinde tanımlanan bu hastalık, içi sıvı solu ağrılı kabarcıklar ile ortaya çıkar. Viral bir cilt enfeksiyonu olup sıklıkla vücut direncinin düşmesi ve aşırı strese bağlı gelişirler. Çoğu zaman tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden iyileşen uçuk, bazen de kişilerde sık sık tekrarlayarak rahatsız edici boyutlara ulaşır. Peki, uçuktan kurtulma yolları nelerdir? İşte uçuk tedavisine dair merak edilenler…

Herpes simpleks virüsünün yol açtığı uçak şikayetlerinin temelinde zayıf bir bağışıklık sistemi yatmaktadır. Bağışıklık sisteminin zayıflaması vücudun rahatsızlıklara karşı savunmasız kaldığının mesajını vermektedir. Bir çeşit mikrobik enfeksiyondan kaynaklı olan bu kabarcıklar cinsel ilişki, öpüşme ve ortak eşya kullanımı ile birlikte virüs taşıyan kişiden bulaşabilir. Özellikle dudakta çıkan uçuklar kendini tekrarlamaktadır. Uçuğun kuluçka süresi ise 2-12 gün arasında farklılık gösterebilir. Peki, oluştuğu alanda sertliklerle kendini gösteren uçuktan kurtulma yolları nelerdir? İşte cevabı…

UÇUK NASIL GEÇER?

Uçuk tedavisinde kesin bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte virüsü kapmamaya çalışmak için cinsel ilişki esnasında prezervatif kullanmak ve enfekte olan kişilerle ortak eşya kullanmaktan kaçınmak gerekir. Uçuğu iyileştirmek için dikkat edilecek en önemli konu bağışıklık sistemini güçlendirmektir. El ile temasından kaçınmakta son derece önemlidir ayrıca tedavide doktor tarafından reçete edilen ilaçlar ya da kremler kullanılabilir. 

Herkeste etkili sonuçlar vermese de doğal yollar uçuklardan kurtulmanız açısından fayda sağlayabilir. Bunlar;

1) C vitamini bakımından zengin besinler bağışıklığı güçlendirmek ve uçuğun iyileşmesini sağlamaya yardımcı olur. Cilt sağlığını iyileştirecek bu besinler; portakal, biber, brüksel lahanası, greyfurt ve çilek gibi C vitamini içeren besinleri içermektedir.

2) Uçuğa iyi gelen diğer bir vitamin ise E vitaminidir. Antioksidan içeriği ile ciltte yenilenme sağlayan bu besinler; tatlı patates, badem, ıspanak, avokado gibi çeşitli gıdalardan oluşmaktadır.

3) Bağışıklık sistemine katkısı son derece yüksek olan yoğurt, turşu ve elma sirkesi gibi probiyotik besinler beslenmeye ilave edilerek uçuğa karşı iyi bir önlem alınabilir.

4) Bunların yanı sıra çinko içeriği yüksek gıdalar ve çinko içeren kremler ve çinko takviyeleri uçuk yaralarına iyi gelmektedir.

UÇUĞA NE İYİ GELİR?

Uçuk olan bölgeye soğuk kompres veya buz uygulanabilir. Uçuğa iyi gelen bitkisel tedavi yöntemlerinden biri ise aloe vera jelidir. Uçuğun neden olduğu alevlenmeleri azaltarak hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olur. Uçuklu bölgeye uygulayabileceğiniz diğer bitkisel tedaviler ise şöyledir;

SARIMSAK: Enfeksiyonlara karşı etkisi kanıtlanmış olan sarımsak, havanda dövülerek uçuk olan bölgeye sürülebilir. Uçuğun kurumasına yardımcı olan ezilmiş sarımsağı bölgede 10 dakika bekletmeniz yeterlidir. İyileşene kadar günde 2,3 kez uygulamanız önerilir.

BAL VE SİRKE: Antiviral etkileri ile uçukların iyileşmesine katkıda bulunur. İkisini karıştırarak elde ettiğiniz karışımı uçuğa sürerek kısa sürede iyileşme sağlayabilirsiniz.

VAZELİN: Bakteriyel enfeksiyonlardan korunmaya yardımcı olur ve uçukların iyileşme süresini hızlandırır.

VANİLYA YAĞI: Uçuktan dolayı karıncalanma ve kaşınma hissettiğinizde vanilya yağı ya da özünü bölgeye sürerek rahatlama sağlayabilirsiniz.

Popüler İçerikler

Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''