Ücretsiz Kanser Tedavisi Uygulamada Ne Gibi Değişiklikler İçeriyor?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, bir açıklama yayınlayarak Resmi Gazete’de yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Sağlık Uygulama Tebliği’ne (SUT) ilişkin yeni düzenlemelerle kanser hastalarından artık hiçbir ücret alınmayacağını açıkladı. İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip ise Türk basınında ağırlıklı yer tutan “kanserden ücret alınmayacak” haberlerinin sanıldığı kadar sansasyonel bir gelişme olmadığı görüşünde.

Sarıeroğlu tarafından yapılan açıklamada, “Kanser tedavisi, cerrahisi ve ilacına ilişkin yani kanser hastalığına ilişkin her türlü ilave ücret ve fark ödemesini kaldırdık. Vatandaşlarımızdan, hiçbir şekilde ilave ücret almayacak, vatandaşlarımız ceplerinden hiçbir ücret ödemeyecek” ifadelerine yer verilmişti.

Çalışma Bakanı Sarıeroğlu Açıkladı: 'İlave Ücret Kaldırıldı, Kanser Tedavisi Tamamen Ücretsiz'

Prof. Saip: "Türkiye’de zaten devlet ve üniversite hastanelerinde kanser tedavisinden ücret alınmıyor"

VOA'dan Hilmi Hacaloğlu'nun haberine görestanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip, Türk basınında ağırlıklı yer tutan “kanserden ücret alınmayacak” haberlerinin sanıldığı kadar sansasyonel bir gelişme olmadığı görüşünde.

Prof. Saip, “Öncelikle hepinizin bildiği gibi Türkiye’de devlet hastaneleri ve üniversite hastanelerinde kanser hastaları halihazırda ücretsiz tedavilerini alıyorlar. Sorun şu, Sosyal Güvenlik Kurumu geri ödemeleri çok düşük olduğu için birçok tetkik yapılamıyordu ve alımlar durmuştu. Özellikle üniversite hastaneleri zarar ediyorlardı. Bu açıklama daha çok SGK’nın anlaşmalı olduğu özel hastaneler için geçerli. O özel hastanelerde fark ücreti alınarak ameliyatlar yapılıyordu. Şimdi SGK ödemesi arttırıldığı için bu fark ücreti alınmayacağı varsayılıyor. Bu kaynak artışının o yapılacak operasyonların giderini karşılayıp karşılamayacağı bu SUT’u daha ayrıntılı incelediğimiz zaman anlayacağız” dedi.

“Bakım Merkezleri yaygınlaştırılmalı”

Prof.Saip, kanser hastalarının en önemli ihtiyaçları arasında gördüğü bakım merkezleriyle ilgili herhangi bir gelişme olmadığına da dikkat çekiyor.

Saip, “Devletin en çok harcama yaptığı dönem hastalığın tekrarladığı dönem. Bu hastalara onkolojik destek verecek hastane pek yok. Bakım merkezleri de yeterli sayıda olmadığı için hastalara yakınları bakıyor. Onlar işlerinden çıkıyorlar, eve bağlanıyorlar ve bu hastalara bakıyorlar. Bakım merkezlerinin yaygın şekilde açılması lazım” dedi.

Kanserin Türkiye’deki seyri nasıl?

Türkiye’de her yıl ortalama 163 bin yeni kanser vakası meydana geliyor. 2008-2014 yılları arasında 1 milyon 166 bin kişiye kanser teşhisi kondu.

Erkeklerde en çok görülen tür akciğer kanseri, kadınlarda ise meme kanseri

Erkeklerde en çok görülen kanser türleri akciğer, prostat, bağırsak, mesane ve mide kanserleri olurken kadınlarda meme, tiroid, bağırsak, rahim ve akciğer kanserlerine daha çok rastlanıyor.

Kanser Türkiye'de en çok ölüme sebep olan hastalıklardan biri.

Sağlık Bakanlığı verilerinde göre; kanser, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de kalp ve damar hastalıklarının ardından en fazla ölüme sebebiyet veren hastalık.

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
YORUMLAR
06.07.2018

Adamlar çıkmış ek ücret alınmayacak özel hastanelerde dahil diyor. Bunlar hala kesin bir hinlik vardır peşinde. Ya güldürmeyin insanı. Milleti galeyana getirmek için de uğraşmayın. Bir kere de ne güzel bir karar, tebrik ediyoruz deyin.

06.07.2018

İlk haberi okuduğumda güzel haber umarım altından bir şey çıkmaz diye düşünmüştüm, işimiz özel hastanelerin fark ücretine kaldıysa, o fark eksilmez her zaman çıkacaktır, bir şekilde kılıfına uydururlar.

06.07.2018

eğriye eğri derken ağzımı kapamıyorsam doğruya da doğru diyebilmeliyim. güzel uygulama geçikmiş ama yine de güzel.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ