Üçlü Tarama Testi Nedir? Üçlü Test İle Hangi Hastalıklar Tespit Edilebilir?

Üçlü test veya üçlü tarama testi (Triple test), bütün hamile anne adaylarına tavsiye edilen bir kan testidir. Hamile bir kadının özellikle de geç yaşlarda hamile kalan kadında en büyük korkularından biri bebeğinin down sendromu, Edward sendromu ya da sinir yolu hastalıkları gibi anormalliklerden biriyle dünyaya gelmesidir. Gelişen tıp ve hızla ilerleyen teknoloji sayesinde artık bebek anne rahmindeyken bile olası sorunlar önceden saptanabilmektedir. Peki, üçlü test nedir, Üçlü tarama testi nasıl yapılır, Üçlü test ile hangi hastalıklar tespit edilebilir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde...

Hamile anne adaylarında, Trizomi 21, Trizomi 18, Nöral tüp defektleri gibi hastalıkların tespiti için kullanılan üçlü test nedir? Üçlü testle tespit edilen hastalıklar nelerdir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik...

Üçlü Tarama Testi Nedir?

Üçlü test veya üçlü tarama testi (triple test), bütün hamile anne adaylarına, hamilelik döneminin 16.ile 18. haftaları arasında tavsiye edilen bir kan testidir. Anne adayından alınan kan örneğinde, 3 adet farklı hormon ölçümü yapılır. Yapılan bu hormon ölçümünü, anne adayının yaşı, kilosu, sigara kullanıp kullanmadığı gibi değişkenler ve hamilelik haftası ile beraber özel bir bilgisayar programına girilerek işleme tabi tutulur.

Hamile bir kadının özellikle de geç yaşlarda hamile kalan kadında en büyük korkularından biri bebeğinin down sendromu, Edward sendromu ya da sinir yolu hastalıkları gibi anormalliklerden biriyle dünyaya gelmesidir. Gelişen tıp ve hızla ilerleyen teknoloji sayesinde artık bebek anne rahmindeyken bile olası sorunlar önceden saptanabilmektedir

Üçlü Tarama Testi Ne Zaman Yapılır?

Üçlü test tüm anne adaylarına 16.-18. gebelik haftaları arasında önerilen bir kan testidir. Ancak zorunluluk durumlarında 15. ve 22. haftalarda da yapılabilir.

Üçlü tarama testi hamile bütün kadınlara tavsiye edilir ancak aşağıdaki durumlarda özellikle tavsiye edilir:

– Aile geçmişinde doğumsal kusurları olanlar

– Yaşı 35 ve üstü olmak

– Hamilelikte zararlı ilaç veya hap kullanmış olanlar

– İnsülin veya diyabet rahatsızlığı olanlar

– Hamilelikte virüs kaynaklı enfeksiyon geçirmiş olanlar

– Ailesinde doğuştan kusuru olanlar

– Doğuştan kusurlu çocuğu olanlar

Üçlü Tarama Test İle Tespit Edilen Hastalıklar Nelerdir?

3’lü tarama ile aşağıdaki hastalıklar tespit edilebilir:

- Trizomi 21

Trizomi 21'in diğer adı Down Sendromu veya Mongolizm'dir. Kalıtsal bir hastalıktır ve 21. kromozomun iki yerine üç adet olmasından dolayı meydana gelir. Tedavisi yoktur. Bu bebeklerde bazı fiziksel sorunlarla birlikte zekâ geriliği görülmektedir.

- Trizomi 18

Edwards Sendromu olarak bilinir. Kalıtsal bir hastalıktır ve 18. kromozomun iki yerine üç adet olmasından kaynaklanır. Bu sendromun görüldüğü bebeklerin yaşama olasılığı çok düşüktür. Anne karnında veya doğum sonrası ölümlerin yaşanması yüksek ihtimaldir.

Trizomi 21 ve trizomi 18 hastalıkları benzer özellikler taşımakla birlikte Down Sendromu’na yaklaşık binde bir olasılıkla rastlanırken Edwards sendromuna rastlanma olasılığı çok daha düşüktür.

- Nöral Tüp Defektleri (NTD)

Bebeklerde karşılaşılan bazı anomaliliklerdir ve başlıca iki çeşittir:

Anensefali: Bebeğin gelişmeyen beyin dokusu oluşumunu tanımlar ve ölümcüldür.

Spina Bifida: Bebeğin omurilik dokusu oluşmuş ancak omurga kemikleri gelişimi tam tamamlamadığı için omurilik dokusu kemiklerin arasından taşmıştır. Ölümcül olabilmekle beraber ameliyat ile tedavi olasılığı da vardır.

Üçlü tarama testi hamile bütün kadınlara tavsiye edilir ancak aşağıdaki durumlarda özellikle tavsiye edilir:

– Aile geçmişinde doğumsal kusurları olanlar

– Yaşı 35 ve üstü olmak

– Hamilelikte zararlı ilaç veya hap kullanmış olanlar

– İnsülin veya diyabet rahatsızlığı olanlar

– Hamilelikte virüs kaynaklı enfeksiyon geçirmiş olanlar

– Ailesinde doğuştan kusuru olanlar

– Doğuştan kusurlu çocuğu olanlar

Üçlü Tarama Testinin Başarı Oranı Nedir?

Unutulmaması gereken en önemli nokta üçlü testin tanı koymadığı, yanlızca tarama yaptığıdır. Üçlü tarama testi ile down sendromlu bebek taşıyan gebeliklerin tamamı belirlenemez ancak % 70 kadarı belirlenebilir. Down sendromlu bebek taşıyan hamileliklerin yaklaşık üçte birinde üçlü test sonucu yüksek riskli olarak gelmez, normal gelir. Bu tespit etme başarısı düşüklüğü nedeniyle üçlü testin tek başına kullanılması tavsiye edilmez. Belirtmekte yarar var; down sendromunun kesin tanısı amniosentez ile elde edilen fetal hücrelerin kromozomlarının incelenmesiyle konur.

Amniosentezi her anne adayına uygulanamayacağına göre, kimlere uygulanacağını bilmek gerekir. Üçlü test işte bunun ayrımını yapmada yardımcı olur.

Üçlü testin doğruluğunu kısıtlayıcı en büyük faktör bebeğin gebelik haftasının yanlış değerlendirilmesi, kilonun hesaba katılmaması ve çoğul gebelik olgularının gözardı edilmesidir. Gebelik haftası belirlenirken anne adayının belirttiği son adet tarihi ultrasonla mutlaka teyit edilmelidir.

Popüler İçerikler

Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”
Şoray Uzun Yolda'nın Bitmesine Neden Olan Yasak Aşk Skandalı
Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı