Uçaklarda Gördüğünüz Küçük Pervanelerin Okuyunca Önemini Anlayacağınız Hayat Kurtaran Büyük İşlevi

Uçaklarda pek göz önünde olmayan ancak hayati bir öneme sahip olan “ram air turbine”, acil durumlarda pilotların hayat kurtarma çabalarına büyük katkı sağlıyor. Gelin bu çapı küçük ama işlevi büyük parçanın ne işe yaradığına birlikte bakalım.

Kaynak

Kaynak

Kaynak

Aslında küçük görünseler de yakından bakıldığında uçağa göre normal boyuttalar. Çapları ortalama 80 cm civarında olan bu parçalara türbin de deniyor, pervane de. Ama genel itibariyle "ram air turbine" (RAT) olarak biliniyorlar.

Uçakların gövdesinde veya kanatlarında bulunan bu küçük türbinler uçuş esnasında karşıdan gelen havanın enerjisini kullanarak kritik elektrik sistemlerini besliyor.

Özellikle motorların devre dışı kaldığı anlarda ram air turbine devreye girerek uçuş güvenliğini sağlamak için gereken elektriği üretmeye başlıyor.

Normal şartlarda uçakların ihtiyacı olan elektrik motorlar tarafından sağlanırken, acil durumlarda RAT; bünyesindeki elektrik motoru ile devreye giriyor. Uçak hızının oluşturduğu hava akımından güç üreterek ana uçuş kumanda sistemlerine ve yedek elektrik jeneratörüne gerekli enerji desteğini sağlıyor.

Böylece iki motorun birden durması durumunda bile uçağın kontrolünü sağlamak mümkün hale geliyor. Ram air turbine yalnızca acil durumlarda kendiliğinden devreye girmekle kalmayıp pilotlar tarafından da aktif hale getirilebiliyor.

Uçuş sırasında yaşanan elektrik kaybı gibi durumlarda bu türbin sayesinde temel işlevler sürdürülebiliyor.

Bu can kurtarıcı türbinlerle ilgili tarihe geçen örneklerden biri 15 Ocak 2009’da yaşanan “Sully” olayıdır. US Airways'in 1549 sefer sayılı uçuşu kalkıştan hemen sonra bir kuş sürüsüne çarparak iki motorunu da kaybetti.

Pilotlar ram air turbine’i devreye sokarak uçuşu güvenli bir şekilde Hudson Nehri’ne indirmeyi başardılar. Küçük ama etkili olan bu türbinler uçağın hızına bağlı olarak dönerken gürültülü bir şekilde çalışıyorlar.

Bu yüzden sesi de epey fazla çıkıyor. Kısacası bu parçalar uçuş güvenliğinin sağlanmasında kritik bir rol oynuyorlar.

İlginizi Çekebilir:

Uçakların Büyük Okyanus Üzerinden Uçmamasının Okuyunca Hak Vereceğiniz Sebepleri
Zorunluluk Haline Gelmiş: Uçaklara Neden Soldan Biniliyor?
Uçakların Her Hafta Düzenli Yıkanmasının Altında Yatan Hayati Öneme Sahip Nedenler

Popüler İçerikler

"Yasaklanmasa Bari!" Mahsun Karaca Yeni Filminin Fragmanını Paylaşınca Olanlar Oldu
İpler Yine Gerildi: Farah Zeynep Abdullah, Ödülünü Yılmaz Güney'e Adayan Nur Sürer'e Tepki Gösterdi
Sadece Boşanmak İstemiştim! Oğuzhan Uğur'un Mevzular Açık Mikrofon Programına Damga Vuran Cemile’nin Hikayesi