Uçaklar Neden Güney Kutbu Yerine Kuzey Kutbu Üzerinden Uçarlar?

Daha önce Avustralya ve Buenos Aires arasında, hiç durmadan uçmayı istememişsinizdir belki. Ancak bu rota direkt olarak Güney Kutbu üzerinden geçtiği için geçmeniz mümkün değil. Peki istisnalar dışında neden bu kutup üzerinden uçak yolculuğu mümkün değil? Gelin detaylara geçelim... 🤓 👇

Güney Kutbu üzerinden uçuş yapmak mümkün değil. Bunun dayandığı birkaç temel sebep var elbette.

Bunlardan biri Antartika'nın muazzam derecede soğuk olması. Hatta o kadar soğuk ki 2001 Mart ayında. FAA (Federal Havacılık İdaresi) tarafından 'Kutup Rotası' isimli özel kurallar bile konmuş bu durum için.

Bu kurallar, 78 derece Kuzey enlemleri üzerinde ve 68 derece Güney'in altındaki rotayı kapsıyor.

Uçakla kutupların üzerinden gitmek isteyenler için konulan bu kurallar için tek bir kelimenin hatırlanması gerektiği söyleniyor: SCEMPT

Kelimedeki her bir harf farklı bir gerekliliği temsil ediyor.

  • S: Kutup uçuşları için bütün pilotlar ve uçuş ekibi koşullara uygun bir şekilde, özellikle de Antartika'nın dondurucu soğuklarına dayanabilecek şekilde eğitilmelidir.

  • C: Aşırı soğuk hava koşullarından koruyacak en az 2 soğuk hava tulumu bulunmalıdır.

  • E: Kurs eğitim planından önce FAA'nın, mekanik veya tıbbi sorunlar nedeniyle beklenmedik inişler için, acil durum alternatif havaalanları rotasının onaylanması gerekir. İnişten sonraki 48 saat içinde bu havaalanlarının her birinden yolcular tahliye edilmelidir.

M: Uçuş boyunca yakıt sıcaklığını sürekli takip edilmesi ve yakıt donma derecesinin altına düşmeye başlarsa irtifanın değiştirilmesi gerekir.

  • P ve T: Kutup uçuşları alışılagelmiş manyetik navigasyonlardan ziyade hakiki istikameti kullanmayı gerektirir. Çünkü kutupların manyetik açıdan güvenilmez bir alana sahiptir.

Bu kurallar Antartika rotası üzerinden bir uçuş için caydırıcı olsa da tam anlamıyla engelleyici olmamıştır.

Bununla birlikte ticari uçuşlar Kuzey'e kadar bu kuralları uygulamaktadır.

Dubai- Los Angeles, New York- Hong Kong ve New Delphi- San Francisco gibi büyük rotaların hepsi, ya Dünya bir küre olduğu için ya da Grönland'da bir yerlerde takılan cömert bir zaman sihirbazı olduğu için Kuzey Kutbu'nun üzerinden uçarak uçuş sürelerini kısaltıyor. :)

Güney Kutbu üzerinden gidilmesi konusundaki diğer bir problem, acil durumlarda her an yön değiştirip inilebilecek bir pist olması gerekliliğidir.

Her ticari çift motorlu uçağa, uygun bir alternatif havaalanından/pistten herhangi bir zamanda ne kadar uzakta olabileceğine dair belirli bir değerlendirme ve düzeneme yapılması gerekir. Buna 'ETOPS' adı verilir.

1985'ten önce, tüm çift motorlu uçaklar ETOPS-60'tı

Yani bir havaalanından yalnızca 60 dakikalık bir yarıçap içinde uçabiliyorlardı. Bu kısıtlamalar nedeniyle, daha büyük üç veya dört motorlu uçakla yapılmak gerekliydi.

Uçaklar geliştikçe ETOPS süreleri de gelişti.

Boeing 737 ve Airbus A320 gibi en yaygın ticari uçaklar, dünyanın yaklaşık %95'ini kapsayan ETOPS-180'e kadar bir dereceye sahip olabilir: Antarktika hariç hemen hemen her yer yani.

Güney Kutbu'na en yakın potansiyel saptırma havaalanı ise Arjantin'deki 'Ushuaia uluslararası Havaalanı'dır.

Ancak yine de yaklaşık 2 bin 500 mil (4 bin kilometre) uzaklıktadır. Bu da Güney Kutbu'nun ne kadar uzak olduğunun kanıtlarından birisi.

Dünyanın en uzun menzilli ticari uçakları, Airbus A350 bile, 370 dakikalık bir dereceyle sınırlı ve kıtanın oldukça büyük bir bölümüne geçiş yasak.

Tüm bu kısıtlamalara rağmen, doğru bir yer, doğru ekipmanlar ve özel eğitimli bir ekip olduğu sürece bir havayolu teorik olarak Antarktika'nın bir kısmı üzerinden bir uçuşu yapabilir.

Ancak Antarktika üzerinde mantıklı olan pek çok rota yok. Uluslararası uçuşların büyük çoğunluğu da kuzey yarımküre'de gerçekleşiyor.

Bugün, bazı uçuşlar Antarktika kıyılarına yaklaşıyor (Sidney ve Santiago arasındaki rotalar gibi) ve rüzgar koşullarına bağlı olarak bazen Antarktika'nın küçük bir kısmının üzerinden uçuabilirler, ancak kesinlikle Güney Kutbu'nun direkt üzerine gidemezler.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Türlerine Göre Değişiyor: Bulutlar Ne Kadar Ağırlıktadır?
Sadece Yürürken Bile Sonsuz Sayıda Mesafe Katediyoruz! Sonsuzluğa Dair Ufkunuzu Açacak 10 Gerçek
Nasa Çarpışmak Üzere Olan Dört Kara Deliği İnceledi!

Popüler İçerikler

Ortak Türk Alfabesindeki Yeni Harfler Nasıl Kullanılacak?
Terörist Fethullah Gülen’in Cenazesinde Yeni Skandallar: Protestan Şirket, 25 Bin Dolarlık Tabut, Doğum Tarihi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
YORUMLAR
20.04.2023

Ah bir de düz dünyacılara sorun . 😁😁

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ