Onedio Logo

Üç Yaşında Görme Yetisini Kaybeden ve Mors Alfabesiyle Milyonlarca İnsana Umut Olan Louis Braille'ın Hikayesi

Kapak Görseli

Üç yaşındayken görme yetisini kaybeden Louis Braille, yıllar sonra kendi ismiyle anılacak olan bir alfabeyi geliştirerek milyonlarca görme engelliye umut olacaktı. Gelin, bu umut oluş hikayesine en baştan birlikte göz atalım. 👇

1809 yılında Paris'in dışındaki küçük bir köyde doğan Louis Braille, adını bir Fransa kralından almıştı. Braille'in bir eyer ve koşum takımı üreticisi olan ailesi, dört çocuğuna da kraliyet ailesinden isimler vermişti.

1809 yılında Paris'in dışındaki küçük bir köyde doğan Louis Braille, adını bir Fransa kralından almıştı. Braille'in bir eyer ve koşum takımı üreticisi olan ailesi, dört çocuğuna da kraliyet ailesinden isimler vermişti. Görseli

Üç yaşındayken babasının atölyesinde meydana gelen bir kaza Louis'in görme yetisini kaybetmesine sebep oldu. Braille, sadece bir gözünü yaralamış olsa da enfeksiyon diğer gözüne de sıçramıştı; hiçbir tedavi gözlerini kurtarmaya yetmedi. Altı yaşında görme yetisini tamamen kaybetti.

Babasının kendisi için özel olarak yaptığı bastonlarla köy ve kır yollarını öğrendi.

Babasının kendisi için özel olarak yaptığı bastonlarla köy ve kır yollarını öğrendi. Görseli

Braille, yaratıcılığıyla yerel öğretmenleri ve rahipleri etkiledi böylelikle eğitim hayatına uyum sağladı. On yaşındaki Braille, Paris'teki Kraliyet Görme Engelli Gençlik Enstitüsü'nde eğitim almak için evden ayrıldı. Enstitünün öğrencileri için çok az kaynağı vardı. Bazı geceler aç yatarlardı. Olumsuz şartlara rağmen Louis Braille, enstitüde başarılı bir yer edindi.

Öğrencilere, okulun kurucusu Valentin Haüy tarafından geliştirilen bir sistem kullanılarak okuma öğretilmek amaçlanmıştı. Haüy, hayatını görme engellilere yardım etmeye adamış bir hayırseverdi. Latin harflerinin kabartma baskılarıyla ağır kağıtlara kabartma yaparak çocuklar için küçük bir kütüphane bile oluşturmuştu.

El yapımı Haüy kitapları, çocuklar için taşımakta zorlandıkları boyut ve ağırlıktaydı. Hassas ve elde edilmesi zahmetli kitaplardı. Bu durumun da tesiriyle Braille, görme engelliler ve diğer insanlar arasındaki iletişim boşluğunu doldurabilecek bir okuma ve yazma sistemi icat etme konusuna merak duymaya başladı.

Aslında Louis Braille, sistemini "gece yazısı" denen bir sistemi temel alarak oluşturdu. Charles Barbier tarafından geliştirilen 'gece yazısı', Fransa'ya Napolyon Savaşları'nda bir avantaj sağlamayı amaçlıyordu.

Barbier'in sistemi çok karışık ve öğrenilmesi zordu. Zira askeriye tarafından da reddedilmişti. 1821 yılında Charles Barbier, Paris Millî Enstitüsü'nün görme engelliler bölümünü ziyaret etti ve Louis Braille ile tanıştı. Braille, Barbier'in en büyük hatâsının, alfabesinin sahip olduğu temsilî harflerin insanın parmağını hareket ettirmedikçe anlaşılamaması olduğunu söyledi. Alfabe farklı nokta kombinasyonları, harfleri değil sesleri temsil ediyor; birbirinden farklı otuz altı şekil kullanmayı gerektiriyordu. Ayrıca bu sistemde noktalama işaretleri yoktu.

Genç Louis, Barbier ile tanıştıktan sonra kendi sistemini geliştirmeye daha çok odaklandı.

Louis Braille, on üç yaşından itibaren üzerinde çalışarak kendi noktalı yazı sistemini yarattı. Kendi sistemi on iki nokta yerine altı nokta içerecekti. Braille, harfleri, sayıları ve noktalama işaretlerini temsil etmek için farklı kombinasyonlar kullandı.

On beş yaşına geldiğinde Braille, sistemini enstitü müdürü Dr. Alexandre Pignier'e gösterdi. Dr. Pignier, diğer öğrencileri yeni sistemi benimsemeye teşvik eden önemli bir destekçi oldu.

Louis Braille, Enstitü'deki eğitimini tamamlamasının ardından 1826 yılında öğretmen oldu. 1829'da oluşturduğu sistem üzerine bir kitap yayınlayarak kendini tamamen Braille alfabesine adadı. Ayrıca müziği yazıya dökmenin bir yöntemini de buldu.

Braille sistemi görme engelli öğrenciler arasında popülerdi, ancak birçok görme engelli eğitimci sistemi sorguladı.

onedio.com

Dr. Pignier istifa ettiğinde, bir sonraki müdür Louis Braille sistemini yasakladı. Görme engelli öğrenciler, Braille alfabesiyle okuyabilirlerse öğretmenlere ihtiyaç duymayacaklarından endişeleniyordu.

Braille neden popüler oldu?

Dünyanın dört bir yanındaki görme engelli öğrenciler alfabeyi benimsedi ve sonunda eğitimciler bu alfabenin alternatiflerinden daha iyi olduğuna ikna oldu. Braille, böylelikle görme engelli insanları için karmaşık ve zor olan okuma yazma sorununu çözdü. Braille daktiloları sayesinde, kısa sürede Braille alfabesiyle yazmak daha kolay ve ekonomik hale geldi.

Braille'nin şu sözü azmi ve başarısının nedenlerini gösterir nitelikte.

'İletişime erişim, en geniş anlamda bilgiye erişimdir. Acınmaya veya savunmasız olduğumuzun bize hatırlatılmasına ihtiyacımız yok. Eşit muamele görmeliyiz ve iletişim bunu sağlamanın yoludur.'

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Einstein Tarafından İcat Edildiğini Duyduğunuzda Bir Parça Şaşıracağınız 4 İcat
İcat Edilmeden Önce Nasıl Yaşıyorlardı? Yakın Zamanda Bulunan ve Hayatımızı Değiştiren 14 İcat
NASA'nın İcadı Olduğunu Duyunca 'Ne Alaka' Diyeceğiniz Gündelik Hayatınızın Parçası Olan 11 İlginç Buluş

Popüler İçerikler

İstanbul’da Toplu Ulaşıma Yüzde 35 Zam Geldi
İstanbul’da Toplu Ulaşıma Yüzde 35 Zam Geldi
90 Yıl Önceki İstihbarat Raporlarında Mustafa Kemal Atatürk’e Verilen Kod Adı Ortaya Çıktı
90 Yıl Önceki İstihbarat Raporlarında Mustafa Kemal Atatürk’e Verilen Kod Adı Ortaya Çıktı
24 Saatte 100 Erkekle İlişkiye Gireceğini Söyleyen Türk OnlyFans Kullanıcısı Tutuklandı
24 Saatte 100 Erkekle İlişkiye Gireceğini Söyleyen Türk OnlyFans Kullanıcısı Tutuklandı
YORUMLAR
05.02.2023

Bilgi veren içerik. Tebirkler.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ