Üç Farklı Kadın Tarafından Suçlanıyor: Cosmos'un Sunucusu Neil deGrasse Tyson'a 'Cinsel Taciz' Soruşturması

ABD'nin ünlü bilimle ilgili belgesel dizisi Cosmos'un sunucusu astrofizikçi Neil deGrasse Tyson'a yöneltilen cinsel taciz iddialarının ortaya çıkmasının ardından bilimadamı hakkında belgeselin yapımcıları tarafından soruşturma başlatıldı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Patheos adlı din ve bilim ile ilgili haberlere yer veren haber sitesinde Perşembe günü iki kadının Tyson'ı cinsel taciz ile suçlamasının ardından belgesel dizisi Cosmos'un yapımcıları ve yayımcısı Fox televizyonu, Tyson hakkındaki iddiaları araştıracak bir soruşturma başlattıklarını duyurdu.

Asistanı Tyson'ın cinsel yaklaşımları sonrası istifa etti

Patheos adlı internet sitesinde yer alan iddialarda Bucknell Üniversitesi'nden gökbilimci Katelyn Allers, Tyson'ın güneş sistemiyle ilgili bir dövmesine bakarken kolunu tuttuğunu ve daha sonra elbisesinin içine uzandığını söyledi. Cosmos belgeselinde Tyson'ın asistanı olarak çalışan Ashley Watson ise bilim insanının kendisine karşı uygun olmayan cinsel yaklaşımlarda bulunmasının ardından programdan istifa ettiğini ifade etti.

'Öğrenciyken tecavüz etti'

Patheos haber sitesi daha önce de Tyson ile Austin Üniversitesi'nden okul arkadaşı olan müzisyen Tchiya Amet'in iddialarına yer vermişti. Tchiya Amet, üniversitede okudukları sırada Tyson'ın kendisine ilaç verdiğini ve daha sonra tecavüz ettiğini anlatmıştı.

Neil deGrasse Tyson, internette uzun bir açıklama yayımlayarak suçlamalara karşı çıktı.

Ancak Cosmos yapımcılarının kendisiyle ilgili yürüteceği her türlü bağımsız soruşturmayı memnuniyetle karşılayacağını söyledi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

"Amet'in iddiaları doğru değil"

Tyson aynı zamanda üç kadının da ayrı ayrı anlattığı olaylara yanıt verdi. Allers ve Watson ile ilgili olayları aynı şekilde hatırlamadığını, Allers'ten rahatsız hissetmesine yol açtığı için özür dilediğini söyledi.

Amet ile de bir süre çıktığını ancak iddia edildiği gibi bir şeyin gerçekleşmediğini söyledi.

'Kanıtların götürdüğü yer'

Washington Post gazetesine bir açıklama yapan Fox Entertainment ve National Geographic, iddialardan daha yeni haberlerinin olduğunu ve konuyla ilgili kapsamlı bir soruşturma yapacaklarını aktardı. Açıklamada 'Cosmos'un bir belgesel olarak kalbinde kanıtların olduğu yere gitmenin' yer aldığı vurgulandı.

"Olay yaratmamak için ailevi sebeplerden ötürü ayrılmak istediğimi söyledim"

Cosmos'un yapımcılarından olan Ashley Watson, konuyla ilgili olarak Washington Post gazetesine de bir röportaj verdi:

  • Gazeteye konuşan Watson, Mayıs 2018'te Tyson'ın kendisini bir çekim gününün ardından evine davet ettiğini, evinde Tyson'ın gömleğini çıkararak sadece atletle kendisine şarap ve peynir ikram etmeye başladığını aktardı.

  • Tyson'ın daha sonra kendisine bıçakla hitap ederek ne sıkıntıları olduğunu sorduğunu, gitmeye kalktığında da kendisine 'garip bir şekilde' sarıldığını anlattı.

  • Watson bu olayın üzerine bir yapımcıya olayı anlatarak Cosmos'tan ayrılmak istediğini söylediğini, yapımcının kendisine şikayetçi olmak isteyip istemediğini sorduğunu, ancak olay yaratmamak için ailevi sebeplerden ötürü ayrılmak istediğini duyurduğunu aktardı.

Popüler İçerikler

'Skibidi Bop' Şarkısıyla Dans Ederek Çiftçi Hayatından Milyoner Hayatına Adım Atan 'Göbek Reis' Aslında Kim?
Ruhi Çenet'in Kurtardığı Hesabının Yine Yeniden Çalınmasına Tepkisiz Kalamayan Kişiler
Koşun Kaos Var: Demet Akalın Programına Gülben Ergen'i Konuk Edince Seren Serengil'in Tepkisi Sert Oldu!
YORUMLAR
02.12.2018

Sosyal medyada bir haber görüp hemen linç etmemek ilk kural. İkinci kural ise suçu ispatlanana kadar herkes masumdur; bu hukukun temel ilkelerindendir. Eğer ki gerçekse Anglo-Amerikan hukuk sistemi zanlının cezasını verir. Yalan yanlış şekilde söylenmiş bir şey ise bu söylenenler; o zaman bunu söyleyen kişiler iftira suçunu işlemiş olurlar ve onların da cezası verilir. Suçun olmadığı bir gelecek dileğiyle...

Pasif Kullanıcı
02.12.2018

Amerika hukuk sistemi kadar kötü bir hukuk sistemi yok, belki İran.

Suçluluğu kanıtlanana kadar konuşmak istemiyorum ben ya...

02.12.2018

adamin dibisin

enigma görüşünü özgürce paylaştığına göre aşşağıda yazacaklarımıda memnuniyetle karşılayacağını ve anlayış göstereceğine inanıyorum nede olsa sen cumhuriyetçi atatürkçü medeni bir insansın müsadenle başlıyorum; öncelikle senin gibi orospu çocuklarından nefret ediyorum çünkü bilip bilmeden nefret kusan anası sikişip sikişip ortaya bırakılmış piçlersiniz. senin gibi saygısız ahlaksız orospu çocukları islam a dil uzatamaz. kimse senden saygı beklemiyor sen önce kendine saygı duy amın oğlu. evet senin dilinde ve uslubünle cevap verdim umarım kızmamışsındır. bu senin ailenin anadili olabilir fakat en azından ben sadece senin gibiler ile konuşurken böyle konuşmaya gerek duyuyorum yoksa şahsi bir durum değil. senin özgürlüğün benim özgürlüğümün başladığı yerde biter.

TÜM YORUMLARI OKU (32)