Üç Boyutlu Yazıcı Olayı Kontrolden Çıktı! HP'nin Metal Kullanan Yazıcısı Tüm Endüstriyi Alt Üst Edebilir

3 Boyutlu baskı denilince büyük ihtimalle MakerBot tarafından yapılmış küçük plastik zamazingolar aklınıza geliyordur. Bilgisayar ve yazıcı devi HP bu algıyı yıkıp, plastik yerine metal kullanıyor! Geçtiğimiz günlerde HP, Metal Jet yazıcısını halka duyurdu. Metal Jet ise, plastikten değil metalden yapılmış çıktılar üreten sanayi ölçekli 3 boyutlu yazıcı! Teknoloji alanında devrim niteliğindeki bu haberi sizler için derledik.

3 boyutlu plastik baskı, protez ve işitme cihazı gibi aletlerde ve ürün geliştiriciler tarafından prototip çalışmalarında büyük oranda kullanılıyordu.

Alışılagelmiş seri üretim teknikleriyle karşılaştırıldığında 3 boyutlu baskı daha yavaş, pahalı ve kullanılabilen materyal yelpazesi sınırlı. Bu yüzden de imalat sanayisinin küçük bir kısmını kapsıyor. HP ise bunu değiştirmek için bir adım attı! 2016'da seri üretim için dizayn edilmiş Jet Fusion plastik 3 boyutlu yazıcısını piyasaya sürmüştü.

Şimdi ise Metal Jet yazıcısıyla otomobil ve medikal ürünler üretimi gibi büyük üretim alanlarına girmek istiyor.

Firma, medikal alanında kullanılan cihazlara parça üreten Parmatech ve otomotiv-havacılık alanlarının parça tedarikçisi olan GKN ile iş birliği yaptı. Karşılığında bu firmalar da 3D metal baskıyı denemek için Volkswagen gibi alıcılarla çalışacak. Partnerler Metal Jet yazıcılarını bu yıl alabilecekler, diğerleri ise 2020 yılına kadar beklemek zorunda.

"Bu gelişme innovasyon temposunu arttıracak!"

Şu anlık Metal Jet tarafından üretilen ürünler kişiselleştirilmiş anahtarlıklar olabilir. 3D metal baskıyla üretilen bir arabayı satın alabilmek için büyük ihtimal yıllar geçmesi gerekiyor. HP 3D Metal baskının müdürü Tim Weber'e göre, 3D baskı bazı parçalar için üretim masrafını azaltacak ve firmalar ürünlerini daha hızlı üretebilecekler. Bazı durumlarda firmalar prototip ve üretim için aynı dizaynları kullanabilecekler. 'Birçok parçanın prototiplemesi aylar sürüyor. Aylar, yıllar süren bu süreyi günler içinde yapabiliriz. Bu gelişme inovasyon temposunu arttıracak' diyor Tim Weber.

GE Aviation, selektif lazer sinterleme tekniğini kullanarak jet motorları için yakıt memesi üretmişti.

Ama bu, diğer 3D baskı tekniklerinde olduğu gibi, uzun süren ve pahalı bir süreçti. Belki aşırı pahalı olan jet motoru parçaları için işlevsel olabilir ama dünyanın her tarafında her gün üretilen diğer metal parçalar için pratik bir süreç değil.

İşte Metal Jet 3D yazıcı!

HP, Weber'in 'daha ucuz ve daha etkili' dediği binder-jet baskı olarak bilinen bir yöntem kullanıyor. Çamaşır makinesi boyutlarında bir fotokopi makinesi gibi gözüken Metal Jet yazıcı, katman katman 3D baskıdan farklı olarak, metal tozu katmanlarını yaydıktan sonra sertleşmesi için birleştirici bir madde yayıyor. Özünde yapıştırıcı ve metal tozundan yapılmış bu ürünler çok sağlam değiller, çıplak elle küçük parçalar koparabilirsiniz. Bu parçalar daha sonradan fırına koyuluyor ve yüksek sıcaklık metal tozunu sertleştiriyor. Ve işin sonunda nispeten hafif, düzgün ve ince detaylar içeren bir ürün elde ediyorsunuz.

Firma, platform üzerinde kendi materyallerini erişilebilir kılmak için birçok bayiilerle çalışıyor ve alıcılar geniş alaşım yelpazesinden seçim yapabiliyorlar.

HP metaller için binder-jet baskısını kullanan ilk firma değil. 3D baskı firması EXone bu tekniği yıllardır kullanıyor ve iyi oranda finanse edilmiş Desktop Metal geçen yıl piyasaya rakip ürünler sürdü. Weber, HP'nin yazıcılık tecrübesiyle rakipleri üzerinde üstünlük sağlayacağına inanıyor. 

2 ve 3 boyutlu yazıcılarının birçok ortak malzemesi var. Bunlardan en göze çarpanı mürekkep, plastik yada metal püskürtebilen ağızlıkları. HP milyonlarca ağızlık ürettiğinden maliyet daha ucuza geleceğini söylüyor Weber. Endüstriyel ölçekteki yazıcıların bakımıyla ilgilenen teknisyenler de metal baskı yazıcıları için ekstra bir eğitim alacaklar.

3D baskı danışmanı Todd Grimm'e göre, HP'nin baskı konusundaki uzmanlığı ile büyük ortaklıkları birleştiğinde HP metal baskı alanında söz sahibi olacak.

Ama bu pazarın ne kadar büyük olabileceği sorusu cevapsız kalıyor. Pete Basiliere, binder-jet baskısı daha ucuz olacağından HP'nin selektif lazer sinterleme yaparak parçalar üreten şirketleri takip ettiğini söylüyor. Yüksek fiyatlı medikal cihazlar gibi bir şey için değerini tahmin edebilmek kolay, ama aynı parçadan milyonlarca üretmesi gereken otomotiv üreticileri için işe yaradığını görebilmek çok daha zor diyor Grimm.

Üreticiler milyarlarca dolar para yatırdıkları alışılagelmiş yöntemlerini bir gecede 3D baskı ile değiştirmeyecekler.

Weber'e göre, teknolojiyi daha iyi bir hale getirmenin anahtarı üreticilerin bu değişime kendilerini zorunlu hissetmeleri. 3D baskının gerçek aplikasyonlarının henüz görülmediğini düşündüğünü ve firmaların bunu nasıl kullanacaklarını öngörebilmenin imkansız olduğunu söylüyor.

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
YORUMLAR
13.09.2018

Of of biz ne zaman bunları tartışacağız... Söz veriyorum o gün gelsin ben de bir şey icat edeceğim. ( Yıl: 2100 Yapamadı)

13.09.2018

www.poligonmuhendislik.com HP metal yazıcılarının Türkiye'de ki distribütörü. bilginize efenim:)

13.09.2018

Bunun daha gelişmiş halini, büyük fabrikalar şu anda kullanıyor. https://youtu.be/L3CkzQQFZXs

13.09.2018

bu urun cnc benzeri bi urun 3d yazici degil

TÜM YORUMLARI OKU (23)