UBG: Ürobilinojen Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlamlara Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

İdrarda bulunan ürobilinojen, sağlık durumu hakkında birçok bilgi verir. Ayrıca karaciğer de üretilen ürobilinojen sayesinde karaciğerin fonksiyonlarının yerine getirip getirilmediği de öğrenilebilir. Ürobilinojen değerlerindeki herhangi bir dengesizlik, ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirir. Aynı zamanda değerlerdeki yükseklik veya düşüklük kalp yetmezliği, siroz, Hepatit B gibi birçok hastalığında habercisi olabilmektedir. Anormal ürobilinojen değerleri, altta yatan hastalığa göre belirtiler göstermektedir. Peki, ürobilinojen nedir? Yükseklik ve düşüklük ne anlamlara gelmektedir? Değerleri kaç olmalıdır? işte detaylar...

Bilirubin, safra içerisinde bulunur ve flora bakterileri tarafından yıkılması sonucunda bağırsakta oluşur. Sterkobilinojene dönüşen bilirubin, dışkılama yoluyla vücuttan dışarı atılır. Atılamayan bir kısım kalır ve bağırsak tarafından emilerek kana geçer, oradan da karaciğere ulaşır. Geriye kalan kısım ise böbreklere yollanarak idrar yolu ile vücuttan dışarı atılır. Sağlıklı bir insanda idrar içerisinde ürobilinojenin fark edilmesi mümkün değildir. Eğer fark edilecek seviyede olursa karaciğerde aşırı derece bilirubinin olduğunun göstergesidir. Bu durum ise karaciğerde gelişen çeşitli hastalıklara neden olabilmektedir. Sağlık için oldukça önemli ürobilinojen değerleri hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Ürobilinojen Nedir?

Bilirubinin yan üreni olan ürobilinojen, hemoliz yoluyla kırmızı kan hücrelerini parçalamaktan sorumludur. Ürobilinojen, bağırsaklarda oluşur. Daha sonra dolaşım için geri emilir ve idrar yoluyla, dışkı yoluyla dışarı atılır.

Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlamlara Gelir?

Eğer ürobilinojen değerleri, 17 umol/ L'den fazla ise yükseklik anlamına gelir. İdrarda yüksek miktarda görülen ürobilinojen değerinin nedenleri ise şunlardır:

  • Pernisiyöz anemi: B12 vitaminleri RBC üretimi için oldukça önemlidir. Eğer vücutta yeterli miktarda B12 vitamini bulunmazsa, yeterli miktarda kan hücresi de bulunmaz ve anemi oluşur.

  • Dubin- Johnson Hastalığı: Ürobilinojen değerini arttıran kalıtsal ve genetik bir  hastalık.

  • Karaciğer hastalıkları: Karaciğer yeterince çalışmaz ise ürobilinojen değerlerinde artış yaşanır.

  • Kurşun zehirlenmesi: Kurşun bazlı boya gibi  maddeler bir süre sonra vücutta birikerek kanı zehirler. Ayrıca kirli hava ve toprakta kurşun zehirlenmesine neden olabilir ve ürobilinojen seviyesini yükseltir.

  • Konjestif kalp yetmezliği: Kalbin kan pompolama yeteneği azalırsa, böbrekler sıvıyı vücutta fazla tutar ve ürobilojen değerlerinde artış görülür.

  • Kolestoz ve safra kanalı tıkanıklığı: Safra kanallarının tıkanması sonucunda akış kesilir ve ürobilinojen değerleri yükselir. Özellikle bu durum safra taşlarından kaynaklanır.

  • Hemoliz: Anormal hemolitik, kanda bulunan kırmızı kan hücrelerinin yeterli sayıda bulunmamasına neden olur. Bu durum sonucunda ürobilinojen seviyesi yükselir.

Ürobilinojen değerlerindeki düşüşlerin çoğu safra kesesinden kaynaklanmaktadır. Özellikle safra kanalı tıkanıklığı ya da safra üretiminden kaynaklı gelişmektedir. Ciltte sarı renk, kusma, bayılma gibi belirtiler gösterir.

Değerleri Kaç Olmalıdır?

İdrar testinde ortaya çıkan ürobilinojen değerleri, 17 umal/ L'den daha düşük olmalıdır. Ayrıca değerlerin 0-8 mul/ L'den az olması da herhangi bir problem yaratmaz. Testin yapıldığı laboratuvara göre de bu değerlerde az da olsa değişiklik görülebilir.

Popüler İçerikler

Yasa Dışı Bahis Reklamı Soruşturması Noktalandı: Galatasaray'a Takipsizlik
Acun Ilıcalı Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Yeni Takımı Slovenya'dan
Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!