Mahkemeden Uber’in Faaliyetlerini Durdurma ve Erişim Engeli Kararı: Gerekçe 'Haksız Rekabet'

Mahkeme, internet üzerinden özel ulaşım hizmeti veren Uber'in tüm faaliyetlerinin durdurulmasına ve internet sitelerine erişimin engellenmesine karar verdi.

İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası ile Birleşik Taksiciler Derneği tarafından açılan, Uber'e erişimin engellemesi ve haksız rekabetin tespiti için açılan davada karar çıktı.

İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesindeki yedinci duruşmaya, birleşen dosyalardaki davacılar Birleşik Taksiciler Derneği ve İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası avukatları ile davalı Uber Turkey Yazılım Ltd. Şti. ve Uber BV avukatları katıldı. 

Duruşmada, bilirkişi heyetinin raporunu dosyaya sunduğu hatırlatılarak, söz konusu raporda, 'Uber faaliyetlerinin, taksicilik faaliyetleriyle benzer olduğu ve bu durumun haksız rekabet yarattığı' görüşünün bildirildiği aktarıldı. 

Rapora karşı beyanı sorulan davacı taksici odalarının avukatları, bilirkişi raporu doğrultusunda, haksız rekabetin engellenmesi için Uber'in faaliyetlerinin tümünün durdurulmasına ve internet sitelerine erişimin engellenmesine karar verilmesini talep etti.

Uber avukatları yeni bir bilirkişi raporu alınmasını talep etti.

Uber avukatları ise bilirkişi raporuna itiraz ettiklerini belirterek, 'raporda hukuki gerekçelendirme yapılmadığı, doktrinsel beyan dışında ayrıntı verilmediği, mahkeme heyetinin sorularının karşılık bulmadığı, hizmetlerin aynı olmasının belirtilmesine rağmen Uber araçlarıyla taksiler arasındaki farkların gözardı edildiği ve çelişkiler barındırdığı' gerekçeleriyle yeni bir rapor alınmasını talep etti.

Taleplerle ilgili karar veren mahkeme heyeti, bilirkişiler tarafından teknik inceleme yapıldığı ve haksız rekabetle ilgili nitelemenin hukuki olduğu gerekçesiyle yeni bilirkişi raporu alınması talebini reddetti.

Son kez beyanda bulunmaları istenen davacı avukatları, davanın kabulünü isterken, davalı avukatları davanın reddi yönünde karar verilmesini talep etti.

Son kez beyanda bulunmaları istenen davacı avukatları, davanın kabulünü isterken, davalı avukatları davanın reddi yönünde karar verilmesini talep etti.

Verilen aranın ardından nihai kararını açıklayan mahkeme heyeti, davanın kabulüne hükmederek;

  • Uber'in hizmetlerinin haksız rekabet oluşturduğunun tespitine, 

  • Haksız rekabetin men edilmesine, 

  • Uber hizmetlerinin sunulduğu www.uber.com ve Uber mobil uygulamaları ile Uber XL isimli hizmete erişimin engellenmesine, 

  • Kesinleştikten sonra hükmün tirajı en yüksek 3 gazetede ilan edilmesine' karar verdi. 

Bu kararlarla birlikte Türkiye'de hizmet veren ve taksicilerin itiraz ettiği Uber'in faaliyetleri durdurulmuş oldu.

Taşıma yönetmeliğinde yaptığı değişiklikle birlikte Uber gibi D2 belgesiyle taksicilik yapanlara ağır yaptırım getirilmişti.

Bakanlık Çözümü Yasaklamakta Buldu: Uber'e Yaptırım Kararı

Uber, 31 Mayıs’ta yaptığı açıklamada Türkiye’de küçülmeye gittiğini ve XL hizmetini durduruğunu belirtmişti.

Erdoğan 'O İş Bitti' Demişti: Uber İstanbul'daki UberXL Faaliyetlerini Sonlandırdı

Popüler İçerikler

Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
YORUMLAR
16.10.2019

AKP'nin oy deposu olarak gördüğü eğitimsiz barzo sürüsü nerede örgütleniyorsa, halkın yararına yapılacak şeyler orada son buluyor.

16.10.2019

halkın çoğunluğunun seçtiği parti aldı bu kararı demek ki müstahak. nerde tacizci sabıkalı pedofil varsa sarı taksi sürüyor. kisa mesafe gitmez cocukluysan almaz yolu uzatır.

16.10.2019

Neden haksız rekabet????? Taksiciler de adam olsun o zaman! Neden sadece taksi kullanmak zorunda bırakılıyorum!

TÜM YORUMLARI OKU (20)