Uber'den Açıklama: Emniyet'in Talimatı Belgesiz Taşımacılık Yapanlar İçin Geçerli

Mobil uygulamaları aracılığıyla akıllı telefonlar üzerinden dünya genelinde araç çağırma hizmeti veren Uber, Türkiye'de yeni bir problemle karşı karşıya kalacak gibi gözüküyor. Emniyet'in illere talimat gönderdiği ve yolcu taşıdığı tespit edilen Uber şoförüne 'korsan taşımacılık yapmak' suçundan ceza kesilmesinin istendiği belirtildi. Uber kullanan yolcuya da ceza kesileceği söyleniyor. Konuyla ilgili şirketten yapılan açıklamada ise Uber'in 'bir taşımacılık firması' olmadığı vurgulanarak, talimatın belgesiz olarak taşımacılık yapan araçları kapsadığı ve talimatta 'Uber' isminin geçmediği belirtildi.

Bugün basına yansıyan haberlerde Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 12 Aralık tarihinde illere Uber ile ilgili bir talimat gönderildiği, Emniyet'in yolcu taşıdığı tespit edilen Uber şoförü ve yolcusuna ceza kesilmesini istediği belirtildi.

Sürücünün araç sahibi olması durumunda aracın 60 gün bağlanacağı belirtilirken, sürücü araç sahibi olmaması durumunda ise ilk yakalamada 2 bin 532, ikincide de 4 bin 220 TL ceza kesilecek.

Sadece sürücüye değil, Uber kullanan yolcuya da ceza kesileceği ifade ediliyor. Hatta bunun ilk örneği geçtiğimiz günlerde yaşanmış...

Kısa bir süre önce Uber’in ‘UberXL’ aracını bağlayan trafik ekiplerinin araçtaki yolculara da 281 TL ceza kestiği, bu cezanın ise şirket tarafından karşılandığı belirtiliyor.

Dünya genelinde aktif olarak kullanılan Uber ile kullanıcılar, akıllı telefonları aracılığıyla araç çağırabiliyor.

Şirket, 'binek' araç, 'minibüs', 'lüks' ve 'Uber Taksi' olarak bilinen sarı araçlarıyla hizmet veriyor.

Ancak Uber, Türkiye'dekilerin de aralarında olduğu pek çok ülkedeki taksicileri 'rahatsız ediyor', zaman zaman taksiciler eylem yapıyor...

Taksiciler Uber'in korsan taşımacılık yaptığını söylüyor. (Fotoğraf: Portekiz)

Uber'den açıklama: 'Emniyetin gönderdiği talimat, belgesiz olarak taşımacılık yapan araçlar için geçerlidir'

Gerekli tüm belgelerin ilgili kurumlardan temin edildiğini belirten şirket, vergi vererek faaliyet gösterdiğini ve yasa dışı taşımacılık yapanlara uygulanan cezaların kendilerine uygulanmaması gerektiğini ifade ediyor.

Şirket tarafından basın ile paylaşılan açıklamada, talimatta Uber ismi geçmediği vurgulandı ve şu ifadelere yer verildi:

'Öncelikle belirtmeliyiz ki Uber bir taşımacılık firması değildir. Yolcularla sürücüleri buluşturan bir global teknoloji şirketidir ve Türkiye'de tamamen yasal bir zeminde hareket etmektedir.

Uber olarak dünyanın her yerinde şehirlere ekonomik katma değer ve teknolojik inovasyon sağlayabilmek için bakanlık ve belediyeler ile iş birliği içerisinde çalışıyoruz. Türkiye'ye ve Türkiye'deki operasyonlarımıza sonuna kadar bağlıyız. 

Türkiye'de iş ortaklarımızın ve araçlarının yasal bir zeminde ulaşım hizmeti sunabilmeleri için gerekli lisansları mevcuttur. Uber teknolojisini kullanıyor olmak yasaldır. Sürücü iş ortaklarımızın ve yolcularımızın her zaman yanındayız ve onları desteklemeye devam edeceğiz.

Türkiye'de teknoloji hizmetimiz, yolcularla lisanslı uberXL ve taksi ürünlerimizi buluşturarak hizmete aynı şekilde devam etmektedir ve edecektir.

Söz konusu haberlerde yer alan iddialara yönelik olarak Uber olarak ifade etmek isteriz ki;

  • Emniyetin gönderdiği talimat, belgesiz olarak taşımacılık yapan araçlar için geçerlidir ve bu şartlarda Uber sistemini kullanan araçları kapsamamaktadır. Uber, sürücülerin uygulamayı kullanmaya başlamalarından önce gerekli lisanslara ve sigortalara sahip olup olmadığını kontrol eder. Uber uygulamasını kullanan her araç İstanbul'da yasal ulaşım hizmeti vermek için lisanslıdır.

  • Nitekim talimatta hiçbir şekilde 'Uber' ismi dahi geçmemektedir.

  • Talimatın asıl içeriği bugüne kadar bir ceza yöntemi olan araçların trafikten men işleminin yanlış uygulanmasının düzeltilmesine ilişkin açıklayıcı bir niteliktedir.

  • Emniyetten gönderilen talimatta yolculara yönelik olarak her hangi bir yaptırım ya da para cezası uygulamasının hayata geçirilmesi gerektiğine dair bir madde yer almamaktadır.

  • Öte yandan Anayasa Mahkemesi kararı, araçların bağlanmasına ve para cezalarına sebep olan ilgili yasanın bazı maddeleri iptal edilmektedir.

  • İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı'nın haberde yer alan 'Taksiciler plaka alıp vergi ödüyor, uygulamanın hesapları Hollanda bankalarıyla çalıştığı için hiçbir şekilde vergi ödenmiyor' beyanı doğruları yansıtmamaktadır. Uber gerekli tüm vergilerini ödemektedir. Uber uygulaması sayesinde kullanıcılar ulaşım sağlayıcılara nakit veya kredi kartı ile ödeme yapabiliyorlar.

  • Paris'te Uber uygulamasının yasadışı olması ve Uber hizmetlerinin durdurulması gibi bir durum söz konusu değildir. Aksine, Paris Uber'in en çok kullanıldığı şehirlerin başında gelmektedir. Londra'dan İstanbul'a Avrupa kıtasında bir sürü şehirde Uber sevilerek kullanılmaktadır.

  • Uber'in Türkiye ürünleri arasında sadece lüks taşımacılık seçeneği değil, aynı zamanda uberTaksi servisi ile sarı ticari taksilerle yolculuk seçeneği de sunulmaktadır. Bu doğrultuda Uber'in taksicilerden pay alması gibi bir durum söz konusu değildir, aksine onların hayatını kolaylaştıran ve ek kazanç sağlayan bir uygulamadır.'

Konu Twitter ve Ekşi Sözlük'te de tartışıldı...

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
YORUMLAR
27.12.2016

İstikrar bu işte :) Yenilikçiliğe açık olmamaktır istikrar :) Yaşasın ülkemin gavat taksicileri ! işiniz kesat gider inşallah şerefsizler !

27.12.2016

Polisin görevi sizin can güvenliğinizi değil taksi plakası sahibi adı altında bir takım kişilerin rantını korumak. Alan memnun satan memnun olan ortamda adam vergisini de veriyorsa neyin peşindesin? Eğer taksiciye gideceğim yeri beğendirebilirsem hurda bir arabaya binip, adamın sigarasına küfürüne katlanıp sonra da plaka sahibi denen adama avuç dolusu para vermem gerekiyor. Böyle sistemin de bu ranta çanak tutanların da Allah belasını versin.

Taksici lobisinin Uber'e karşı çıkması zamanında matbaaya karşı çıkılmasına eşdeğer. Sizin içlerinde uyuşturu müptelası, ağızda küfür, elde sigara, tacizci ve tecavüzcü şöförler barındıran, konforsuz, güvenliksiz araçlarla, şöför beyin keyfine göre istediğiniz yere götürdüğü sistem yerine, Uber gibi kimle seyehat ettiğini bildiğin, güvenli, konforlu ve daha ucuz hatta ve hatta tüm yolculuklar kayıtlı olduğundan vergilendirmesi daha kolay sisteme karşı çıkılması şu dönem bizi yönettiğini sanan mahlukatların zihniyetine uyduğu için şaşırmadım. Düzülen düzenden memnun sistemde yapacak birşey yok.. Uçurumdan aşağı ülke giderken çürümenin sadece tek bir yerde sınırlı kalmadığı, her alana yayıldığını da görmüş oluyoruz böylelikle!!!

TÜM YORUMLARI OKU (15)