Uber Dünyada Başka Hangi Ülkelerde Hangi Sebeplerden Yasaklandı Biliyor musunuz?

Uber dünyanın en çok kullanılan aynı zamanda da en çok tartışma yaratan uygulamalarından biri. Ülkemizde sarı taksilerin adeta savaş açtığı uygulama farklı sebeplerden farklı ülkelerde de yasaklandı.

Ayrıca şunu da hatırlatmakta fayda var, birçok ülkede Lyft, Alfred gibi benzer hizmetler yolculara hizmet vermeye devam ediyor.

Kimileri güvenlik, kimileri haksız rekabet, kimileri de çeşitli farklı sebeplerden uygulamayı yasaklayan ülkeleri sizler için Independent'ten derledik.

Bulgaristan'da haksız rekabet kurmak ile suçlanan Uber, kendi isteği ile ülkedeki operasyonlarını durdurdu.

Bulgaristan taşımacılık komitesi başkanı, Grozdan Karadzhov'a göre şirket ülkeye tekrar giriş yapmak istiyorsa, taksi hizmetlerinin bulunduğu yasal kapsama girmek zorunda.

Danimarka'da taksimetre kullanımı mecburi olduğu için, Uber 2014'te girdiği ülkeden 2017'de çıkmak zorunda kaldı.

İtalya'da geçtiğimiz yıla kadar devam eden Uber, haksız rekabete mahal verdiği iddiası üzerine mahkeme tarafından kısıtlandı.

CEO ve kurucu ortak Travis Kalanick, şirket cinsel taciz ve cinsiyet eşitsizliği davaları ile mahkeme karşısına çıkınca istifa etti.

Macaristan hükumeti Uber şoförlerinin diğer taksi hizmeti veren çalışanların uyduğu kurallara uymadığını öne sürerek bir kanun çıkardı. Ülkede iki buçuk yıl hizmet veren Uber sonrasında yasaklandı.

Uber Finlandiya, Fransa, İspanya, Hollanda'da da kısıtlamalar ile karşılaştı. Son kararı Avrupa Adalet Divanı verecek.

ABD'de Teksas ve Alaska eyaletleri Uber'i yasakladı.

Teksas'ta tüm Uber şoförlerinden parmak izi alınması istenmiş, şirket bunu reddetmişti. Bu da yerel yönetimin, şirketin güvenli olmadığı sonucuna varması ile sonlandı.

Alaska'da ise 6 ay çalışan Uber, şoförlerin bağımsız çalışanlar mı, kayıtlı taksi şoförleri mi olduğuna karar verilemeyince iş mahkemeleri tarafından engellendi.

Uber'e bir tepki de, Donald Trump'ın Müslümanlara getirdiği yasakta, New York şehrinde yapılan protestolara katılmadığı için geldi. Tüm taksiciler kontak kapatırken Uber çalışmaya devam edince, Uber kullanılmaması sosyal medyada da birinci sıraya oturmuştu. 

Uber'in rakibi Lyft ise bir milyon dolar bağış yapmış ve Müslüman yasağını kınayan bir yazı yayınlayınca çok daha popüler hale geldi.

Vancouver, British Columbia'da yol paylaşımı uygulamaları tamamen yasak. Liberal Parti ise Uber'in kullanımının yasal hale getirilmesi için elinden geleni yapacağını söylemişti.

Çin'de Uber organizasyonu çok fazla kazanamadığı için Didi Chuxing adlı rakibi tarafından satın alındı. Tayvan'da ise Uber sadece araç kiralama şirketleri ile çalışabiliyor.

Avustralya'nın kuzey bölgesinde Uber uygulamasını yasallığı tartışması çıkınca, otoriteler aplikasyonu yasakladı. Fakat yeni bir tarihte uygulamanın tekrar gözden geçirileceği sözünü verdi.

Ülkemizde de gelişmeler olumsuz yönde ilerliyor. Bakalım Uber'in akıbeti ne olacak?

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
İstanbul Boğazı'nın En Pahalı Yalısında Fiyat Güncellemesi: Değeri Tam 120 Milyon Euro
Serdal Adalı, Ricardo Quaresma'ya Jübile Yaptıracağı Tarihi Açıkladı
YORUMLAR
04.06.2018

Bu taksici ve dolmuşçu tayfasının orospu çocuğu olduğu gerçeğini değiştirmez.

04.06.2018

Aynen,hepsi mafya bozuntusu amiplerin teki

04.06.2018

Şimdi Uber'e alternatif taksileri lüksleştireceklermiş. Sığır oğlu sığırlar, insanların Uber'i sırf Vito'ya binmek için tercih ettiğini zannediyorlar. Bu insanlar bıktı bıktı! Her taksicinin ya torbacı ya pezevenk ya dinci despot ya da dolandırıcı çıkmasından BIKTI! Kısa mesafe gidecek diye suratına anasına küfredilmiş gibi bakan hayvan evlatlarından, arka koltukta oturan kadını dikiz aynasından kesen tacizcilerden bıktı... Şahin'le de ulaşım sağlasak olur canımızı, malımızı, cananımızı emanet ettiğimiz insan insan olsun yeter. Sonuna kadar Uber! İnşallah bu taksici milletinin kökünü kazırlar da sıra dolmuşçulara gelir.

04.06.2018

italyada yasak felan değil, 1 sene önce serbest bırakıldı. herkes çatır çatır kullanıyor. ayrıca taksi sistemi de mükemmel, taksi şoförleri şahane. hepsi ingilizce biliyor, güleryüzlü, dolandırıcı değil, eli yüzü düzgün temiz pak insanlar. her otelde taxi çağırınca makineye giriyor, ondan kasa fişine benzer bi fiş çıkıyor üzerinde gelecek taksinin plakası/kaç dk sonra orada olacağı felan yazıyor. baya sistem var yani. kısacası editör önce bi araştır sonra yaz, ordan burdan duyduğunla haber yapma. fransa desen keza o da aynı. ayrıca yurtdışında bizim için uber mükemmel hizmet. giriyorsun gideceğin yeri hooop ordasın, ne yol anlatmak zorundasın ne dert anlatmak. birde yabancıları düşünün, bizim tek kelime ingilizce bilmeyen şoförlerimize nasıl dertlerini anlatsın adamlar. onlar için de burda iyi birşey (di)...

TÜM YORUMLARI OKU (32)