Twitter Şeffaflık Raporu: Türkiye İçerik Kaldırtma Talebinde 3. Sırada

Twitter, geçen yılın ilk yarısında hükümetlerin içerik kaldırılması talebinde bulunduğu kullanıcı hesabı sayısında rekor kırıldığını açıkladı. En fazla talepte bulunan hükümetler sıralamasında Türkiye üçüncü oldu.

DW Türkçe'nin haberine göreTwitter, kullanıcıların paylaştığı içeriklerin kaldırılması için hükümetlerden gelen talep sayılarını açıkladı.

2021 yılının Ocak-Haziran dönemine ilişkin verileri kamuoyuyla paylaşan Twitter, bu süre zarfında hükümetlerin 196 bin 878 hesaptan içerik kaldırılması için 43 bin 387 talepte bulunduğunu duyurdu. Söz konusu hesap sayısının, Twitter'ın şeffaflık raporlarını yayımlaya başladığı 2012 yılından beri ulaşılan en yüksek sayı olduğu açıklandı. Şirket, içerik kaldırılması talebi sayısı bakımından da rekor kırıldığını belirtti.

Taleplerin yüzde 95'i 5 ülkeden geldi

Taleplerin yüzde 95'inin beş ülkeden geldiğini duyuran Twitter, ilk sırada Japonya'nın bulunduğunu bildirdi. Japonya'yı Rusya, Türkiye, Hindistan ve Güney Kore izledi. Twitter'a Çin ve Kuzey Kore dâhil bazı ülkelerde erişim bulunmuyor.

Twitter 2021'in ilk altı aylık dönemindeki taleplerden yüzde 54'ünde, bildirilen içeriğe belli ülkelerde erişimi durdurduğunu ya da kullanıcılardan bu içeriği kısmen veya tamamen kaldırmalarını istediğini belirtti.

'Daha önce görmediğimiz sayıda taleple karşılıyoruz'

Twitter'ın küresel kamu politikasından sorumlu başkan yardımcısı Sinead McSweeney, 'Dünya genelinde hükümetlerin içeriklere müdahale etme ve kaldırma girişimlerinin giderek arttığı şu dönemde, daha önce görmediğimiz sayıda taleple karşılıyoruz' dedi.

McSweeney, 'mahremiyet ve ifade özgürlüğüne yönelik bir tehdit' olarak gördüğü bu durumu, 'tüm dikkatlerini vermeleri gereken, son derece endişe verici bir eğilim' diye tanımladı.

Twitter'ın bir önceki altı aylık verileri, 131 bin 933 hesaptan içerik kaldırılması için hükümetlerce talepte bulunulduğunu gösteriyordu. Açıklanan son sayı, geçen yılın ilk yarısında yaklaşık yüzde 50'lik bir artış olduğunu ortaya koydu.

Hükümetlerin talep sayısıysa 38 bin 524'ten 43 bin 387'e yükselirken yüzde 14'lük artış gösterdi. Talep sayısı yıllık bazda yüzde 2,8 arttı.

Twitter, kullanıcı hesabı bilgisi talep etme bakımındansa ilk sırada ABD'nin bulunduğunu belirtti. ABD'den Twitter'a ulaşan 3 bin 26 talep, toplam taleplerin yüzde 26'sını oluşturdu.

Twitter, hükümetlerin bilgi taleplerinin yüzde 64'ünde ya kısmen bilgi paylaştı ya da hiçbir bilgi paylaşımında bulunmadı. Şirket, bu oranda bir önceki döneme kıyasla yüzde 9'luk bir düşüş olduğunu ifade etti.

Popüler İçerikler

ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Bahis Reklamı ve Teşvik İçin Soruşturma Başlatılmıştı: RTÜK Başkanı TV8 İçin İnceleme Başlatıldığını Açıkladı!
YORUMLAR
26.01.2022

Nerde kötü bir sıralama var ülke ilk üçte, çoğu zaman da birinci! İyi bir sıralamada ise ülkenin esamesi okunmuyor, sonlarda nal topluyor.

iki senedir twitter'a ayak basmıyorum. En son Erdoğanın bi cümlesini post olarak paylaştım 1 saat sonra ban yedim, neymiş efendim ırkçılık, taciz falan filan söyleminde bulunmuşum. Lan ben adamın bunları yaptığını belirtmek için paylaştım o postu, benim hesap kapandı onun hesap hala aktif hani adalet

iki senedir twitter'a ayak basmıyorum. En son Erdoğanın bi cümlesini post olarak paylaştım 1 saat sonra ban yedim, neymiş efendim ırkçılık, taciz falan filan söyleminde bulunmuşum. Lan ben adamın bunları yaptığını belirtmek için paylaştım o postu, benim hesap kapandı onun hesap hala aktif hani adalet

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ