Twitter Gerektiğinde İçerik Silmeyi Kabul Ediyor

onedio.com

Dünyanın en popüler sosyal ağlarından Twitter, dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerden gelen talepler üzerine yerel yasalara uyumlu bir politika benimsedi. Sosyal ağ artık, gerektiğinde içerik silmeyi kabul ediyor.

Twitter istatistiklerine göre, sosyal ağdan en fazla içerik kaldırma talebinde bulunan ülke Fransa. Fransız resmi makamları, geçtiğimiz yılın temmuz-aralık döneminde 146 hesap tarafından gönderilen tweet’lerin silinmesi için Twitter’a 309 başvuru yaptı. Bu başvurulardan 306′sı Fransız hükümeti ve polisi tarafından yapılırken, yalnızca 3 tanesi mahkeme kararı uyarınca yapıldı. Twitter ise Fransa’nın bu başvurularının yüzde 35′ine olumlu yanıt verdi ve toplam 133 tweet’i sildi. Yine temmuz-aralık döneminde Fransa’nın ardından en çok başvuru yapan ülkeler Rusya (14), Brezila (12), İngiltere (9), ABD (8) ve Hindistan (8) şeklinde sıralanıyor.

Fransa’dan gelen başvuruların bu denli fazla olmasının sebebi ise ülkedeki ırkçılık ve antisemitizmle mücadele etmek. Fransa Yahu Öğrenciler Birliği (UEJF), sosyal ağda ‘Yahudi karşıtı’ olarak nitelediği tüm tweet’lere karşı kampanya yürütüyor. Fransız yasalarına göre UEJF haklı ancak, Twitter ABD merkezli bir şirket olduğundan, hareket ederken ABD yasalarını esas alıyordu. Fransa’da suç sayılan bazı ifadeler ABD’de suç sayılmadığı için de, karışıklık yaşanıyordu.

ABD yasaları ile diğer birçok ülkenin yasaları arasındaki uçurum, Twitter’ı yerel yasalara göre hareket etmeye itti.

Twitter ağustos 2011′de Londra’da beş gün boyunca süren ayaklanmalar sırasında, İngiliz resmi makamları Twitter ve Facebook’u sert dille eleştirmiş; işbirliği yapmamaları takdirde sosyal ağları engelleyebileceklerini dahi dile getirmişti.

Buna benzer bir diğer olay da Fransa’da yaşandı. Ekim 2012′de Twitter’da ortaya çıkan nefret içerikli bir etiket, Yahudi düşmanlığı ile mücadele eden beş sivil topluk kuruluşunun Twitter’ı dava etmesiyle sonuçlanmış ve Twitter’dan nefret söyleminde bulunan kullanıcıların kimliklerinin deşifre edilmesi talep edilmişti. Twitter bu talebi reddettiğinde, mahkeme Twitter’ın Fransız yasalarına uymakla yükümlü olduğuna hükmederek, temmuz 2013′te Twitter’ın kararı yerine getirmesini sağlamıştı.

Tüm bu olaylar ve hükümetlerin baskın tutumu, Twitter’ı yerel yasalarla daha uyumlu olmaya ve hükümetlerle birlikte çalışmaya itti.

stuff

Popüler İçerikler

Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
Mike Tyson Kaybetti: Tarihi Mike Tyson - Jake Paul Maçında Neler Oldu?
Üç Milyon Emekliyi Bekleyen Tehlike: 2025'te 12 Bin 500 TL Maaş Almaya Devam Edebilirler!