Twitter'dan Kaçanların Yeni Varış Noktası Mastodon Nedir? Nasıl Çalışır? Neden Popüler?

Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasından hemen sonra Mastodon platformu 'satılık olmayan sosyal ağ' sloganıyla büyük bir kitle toplamaya başladı. Mastodon nedir? Mastodon nasıl popüler oldu? sorularını sizin için cevaplıyoruz.

Elon Musk, aylar süren pazarlıklar, davalar ve tartışmalar sonucunda Twitter'ı 44 milyar dolara satın aldı. Ancak bu işten en çok Mastodon karlı çıktı diyebiliriz. Twitter benzeri metine dayalı bir sosyal ağ olan Mastodon nedir? Ne zaman kuruldu?

2016 yılında kurulan Mastodon, Twitter'a çok benzeyen bir kullanıcı arayüzüne sahip olmasıyla biliniyor. Hem mobil uygulamaları hem de web sitesi üzerinden hizmet veriyor. 

Kurucusu Eugen Rochko tarafından yönetilen kar amacı gütmeyen bir kuruluş tarafından işletiliyor ve kitle fonlaması ile destekleniyor. Aynı zamanda ücretsiz ve reklamsız bir platform.

Elon Musk'ın onaylı hesaplardan aylık ücret alınacağını açıklamasıyla Mastodon'a büyük bir göç yaşandı.

Yaklaşık 7 yıldır varlığını sürdüren Mastodon, bir anda popülerliğe kavuştu. Tabi bunda Elon Musk'ın payı çok büyük.

Mastodon son iki haftada neredeyse yarım milyon yeni kullanıcıya ulaştı. İndirmelerde de en popüler sosyal medya platformlarından biri olmaya başladı diyebiliriz. Twitter'ın günlük 238 milyon kullanıcısı olduğu düşünülürse aslında gidilecek çok yol var. Ancak bu iyi bir başlangıç gibi görülüyor.

"Satılık olmayan sosyal ağ" sloganıyla yükselişe geçen Mastodon, neden kendilerini tercih etmemiz gerektiğini şu dört maddeyle açıklıyor.

Mastodon nasıl yönetiliyor?

Şu anda sunucuların kendi moderasyon kuralları var ve bazılarının neredeyse hiçbir kuralı yok. 

Bazı sunucular, botlarla dolu veya yüksek miktarda nefret içeren içeriğe sahip ve diğer sunucuları kendilerine bağğlanma konusunda engelleyebiliyorlar. Bu, engellendikleri sunucularda görünmeyecekleri anlamına geliyor. 

Nefret söylemi veya yasa dışı içerikleri ancak sunucu sahipler silebilir. Ancak bir sunucuda silinmiş olması her yerde silindiği anlamına gelmiyor. 

Kısaca bu platform büyümeye devam ederse kişilik hakları, nefret söylemi, iftira, hakaret ve daha çok açıdan büyük bir sorun olmaya başlayacak. Hali hazırda insanların ırkçı ve homofobik nefret içerikleri ile hedef alındığına dair bilgiler var.

Yeni kullanıcıları cezbetmesinin nedenlerinden biri Mastodon'un çalışma prensibinin Twitter'dan farklı olması. Mastadon merkeziyetsiz bir sosyal platform.

Bu nedenle kaydolan yeni insanların ilk başta biraz kafa karışıklığı yaşamasına normal çünkü Mastodon'a kaydolduktan sonra bir de tercih ettiğiniz bir 'server' yani hizmet sağlayıcı sunucuya kaydolmanız gerekiyor. 

Bu sunucu yerel bir grup olabilir, ülkenizdeki kullanıcıların kullandığı bir grup olabilir ya da ilgi alanınızla alakalı bir grup olabilir. Merkeziyetsiz olduğu için çok sayıda sunucu mevcut ama kaydolduğunuz sunucu dışındaki sunucuların içeriklerine de ulaşabiliyorsunuz. 

6 yıldır varolan platformun icra ettiği faaliyetin henüz eşi benzeri yok. Yeni katılımların oluşturduğu teknik yük nedeniyle de sıkıntılar çıkabiliyor.

Mastodon'da reklam var mı? Üyelik ücreti istiyor mu?

Hayır. Reklam yok, ancak şirketinizi veya ürününüzü tanıtan bir gönderi yazmanıza engel olacak bir şey de yok.

Ücretli üyelik kısmı biraz hangi sunucuda olduğunuza bağlı. Bazı sunucular masrafları için bir ödeme talep ediyor. Bazıları gönüllü bağışlarla devam ediyor. Ancak platform büyük ölçüde ücretsiz denilebilir.

İlginizi çekebilir👇🏻

Elon Musk, Twitter'da Artık Sahte Hesapların Direkt Yasaklanacağını Açıkladı
Elon Musk'ın İsyan Ettiği Twitter Botları Platformu Daha Kaliteli Kullanmanızı Sağlayacak

Popüler İçerikler

TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
YORUMLAR
08.11.2022

Twit silme ile uğraşamayan AKP'lilerin ortak platformu olabilir.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ