Twitter'a Girmeden Önce Mutlaka Okuyun: Güncel Cinsiyet ve Cinsellik Kavramları Ne Anlama Geliyor?

Bilmeyenler veya sürekli karıştıranlar için son dönemin popüler terimlerini açıklıyoruz.

1. Self-ID

İngilizce 'self identity', yani öz kimlik anlamı taşıyan bu kelime kişinin kim olduğunu kendi beyanına dayandığını vurguluyor. Örneğin erkek tanımlanan bir kişi kendini kadın olarak tanımlayabilir ve kendisi böyle beyan ettikten sonra başkalarına bu konu hakkında söz hakkı düşmez.

2. Atanmış cinsiyet/kimlik

Her insana anne karnında bir cinsiyet atanır. Burada kulağınıza saçma geliyorsa sebebi Türkçe. Türkçede cinsiyet tek bir anlama gelirken İngilizcede 'sex' biyolojik, 'gender' toplumsal cinsiyeti temsil ediyor. Bir bebeğe cinsiyet atandığı andan itibaren yetiştirilme tarzındaki en ufak farklılık bile atanmış cinsiyetin bir göstergesidir. Biyolojik olarak da ikiden farklı cinsiyet olduğu tartışılsa da, buradaki konu bu değil.

3. Cis/cishet/cisgender

Biyolojik/atanmış cinsiyeti erkekse erkek, kadınsa kadın kimliğini taşıyan heteroseksüel bireylere cis deniyor.

4. LGBTQIA+

Eski adı LGBT (lezbiyen, gay, biseksüel, trans) şeklinde kullanımını pek çok insan bilir. Bu kısaltmaya Q (queer), I (interseks), A (aseksüel veya aromantik) harfleri de eklendi. Diğer tanımları belirtmek için bir de + işareti eklendi. Belki ileride belki görürsünüz diye LGBTQQIP2SAA tabirini de açıklayalım. İkinci Q 'questioning' sorgulayan, I interseks, P panseksüel, 2S 'two-spirit' iki ruhlu, A androjen ve diğer A da aseksüel demek.

5. Queer

Asıl anlamı tuhaf veya argoda eşcinsel olsa da son yıllarda üstünde yapılan çalışmalar ve gelişmelerle anlamı çok değişen bir kelime. Heteronormatif düzene ve toplumsal cinsiyet normlarına karşı çıkan queer'lik aslında politik bir duruş. Mutlaka eşcinsel olmak gerekmese de, cinsel yönelim farklılıklarına açık olmayı gerektiriyor.

6. TERF

TERf'in açılımı 'trans-exclusionary radical feminists'; yani trans dışlayıcı radikal feministler. Feminizm tüm kadınları ve kadın haklarını kapsar ancak bazı feminist gruplar trans kadınları kadın saymıyor. Transların cis kadın haklarına zarar verdiğini düşünen bu kişilere TERF deniyor.

7. Mizojini

Kadın düşmanlığı anlamına gelen bu kelime sistematik kadın düşmanlığı ve dışlayıcılığı için kullanılıyor.

8. BDSM

1991 yılında ortaya atılan bu terim 'bondage' (bağlama), disiplin, dominantlık, sadizm ve mazoşizm kelimelerinin baş harflerinden oluşan; kişilerin baskın ve köle rollerine girerek, acı çekerek veya vererek cinsel haz duymalarına verilen genel addır.

9. Submissive

İtaatkar anlamına gelen bu kelime BDSM ilişkilerinde pasif davranış sergileyen tarafa deniyor.

10. Kink

Sıra dışı fantezileri tanımlayan bu kelimeyi genel olarak tüm cinsel fanteziler için de kullanıyorlar.

11. Slut-shaming

Kadınlara davranışları sebebiyle hemen fahişe damgası yapıştırılmasına slut-shaming deniyor.

12. Sugar daddy/sugar baby

Yaşı büyük erkeklerin genç kadınlarla kurduğu paraya dayanan ilişki modeli çok uzun zamandır olsa da, ismi yeni kondu. Bu erkeklere sugar daddy, genç kadınlara da sugar baby deniyor. Sugar mommy denilen yaşlı kadınlar da var ancak oran olarak elbette erkekler fazla.

13. Non-binary

Herhangi bir cinsiyete ait olmama terimi non-binary. Non-binary bireyler kendilerine hanım, bey gibi hitaplarla ifade edilmesini istemiyor; çünkü kendilerini herhangi bir cinsiyette tanımlamıyor.

14. Gender-fluid

Tam karşılığı akışkan cinsiyet olan gender-fluid, kendini belli bir cinsiyete ait hissetmeyen; kimi zaman erkek, kimi zaman kadın hisseden kişilere verilen tanım.

15. Ableism

Ableism veya Türkçesiyle sağlamcılık, temelde engellilere ve dezavantajlı gruplara ayrımcılık yapan kişilerin davranışlarını ifade ediyor. Engeli, eşcinselliği ve benzeri şeyleri insanların üstesinden gelmesi gereken kusurlar olarak gören bu kişiler hedef gösteren, küçümseyen şakalar yapmaktan da geri durmuyor.

16. Norm/Normie

Normal insan demek olan normie, toplum normlarını doğru kabul eden düz, sıradan insanı tanımlıyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Güncel Twitter Kullanım Kılavuzu: Sosyal Medyada Sıkça Karşımıza Çıkan Terimleri Bir Bir Anlatıyoruz!
Yine Tartışma Var: "Bir Transla Birlikte Olmayı İstememek Transfobi midir?" Sorusu Twitter'ı Karıştırdı
Cinsellik Konusu Açıldığında Muhabbete Fransız Kalmamanızı Sağlayacak 16 Terim ve Anlamı

Popüler İçerikler

Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
YORUMLAR
24.02.2021

çok güzel ve bilgilendirici olmuş yapanın ellerine sağlık. halkın bunları ve normal bişey olduğunu öğrenmesi gerek

Ne boş saçma sapan rahatın göte batışı sonucunda oluşan vukuatlar bunlar homofobik değilim insanı insanlığıyla nitelendiririm cinsel tercihi son sıralarda yer alır falab filan ama bu da saçma sapan kavram çorbası sırf uç asi otantik çizgidışı olcaz diyede kasmayın bu kadar amk

24.02.2021

Yani çıktığınızda ana baba günü dışarı, oy anam... 😩😅

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ