Tuvalet Alışkanlığı Ne Zaman ve Nasıl Kazandırılır?

Ebeveynlerin korkulu rüyası tuvalet alışkanlığı, çocukların hem sosyal hem de psikolojik gelişimlerinin önemli bir basamağını oluşturmaktadır. Tuvalet alışkanlığı kazandırırken çocuğun yaşının önemi kadar anne ve babanın da sabırlı davranması ve sürece hazır olması oldukça önem taşır. Çocuğa tuvaletle alakalı tüm bilgilerin verilmesinin gerektiği bu dönemde erken ya da geç tuvalet alışkanlığı kazandırmaktan kaçınmak gerekir. Çocuğun vereceği bazı işaretler tuvalet alışkanlığı kazandırmaya ve bu süreci kolaylaştırma yardımcı olur.  Peki, tuvalet alışkanlığı ne zaman ve nasıl kazandırılır? İşte tüm detaylar…

Emekleme, yürüme, beslenme, uyku eğitimi derken sıra tuvalet eğitimine geldiğinde birçok anne baba bu alışkanlığa ne zaman ve nasıl başlaması gerektiğini araştırırlar. Çocuğunuzun tuvalet eğitimine hazır olduğunda öncelikle niçin tuvaletini tuvalete yapması gerektiğini anlatmalısınız. Örneğin, lazımlık nedir, tuvalet kağıdı neden kullanılır? Bunların her biri çocuğa anlatılmalıdır. Tuvalete gitmek istemeyen çocuğa baskı yapmak, ısrarcı davranmakta doğru olmayacaktır. Tuvalet eğitimi çocuğun dil ve zeka gelişimine göre farklılık gösterebilir. Eğer çocuğunuz bu süreci reddediyorsa doğru anı yakalamak için biraz daha bekleyebilirsiniz. Peki, tuvalet alışkanlığı ne zaman ve nasıl kazandırılır?

Çocuklarda Tuvalet Alışkanlığına Ne Zaman Başlanmalıdır?

Tuvalet eğitimi için en doğru zaman 24-36 ay arasıdır. Ancak bu süreç her çocukta farklık gösterebileceğinden çocuğunuzu analiz ederek eğitime başlamanız faydalı olacaktır. Erken veya geç tuvalet eğitimine başlamak çocukların psikolojik gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Dolayısıyla çocuğunuzun bezinden ayrılmaya hazır olduğunu fark ettiğinizde tuvalet eğitimi için ilk adımları atmanız gerekir. Peki, bu işaretler nelerdir? İşte çocuğunuzun gerek sözlü gerekse hareketleriyle tuvalete hazır olduğunu anlamanıza yardımcı olacak bazı ipuçları;

• Çocuğunuz bezinden rahatsızlık duymaya başlıyor ve çıkarma girişimlerinde bulunuyorsa

• Ebeveynler tuvalete gittiğinde merakla onları takip ediyorsa

• Sabah uyandıklarında altları ıslak olmuyorsa

• Gün içinde belli zamanlarda altını kirletmiyorsa

• Düzenli olarak her gün dışkı yapıyorsa

• Çocuğunuz iç çamaşırı giymek istiyorsa

Aynı zamanda iç çamaşırı ve kıyafetlerini kendi giyinebiliyor ya da yukarı aşağı indirip çıkarabiliyorsa tuvalet eğitimi için daha fazla beklemeden uygun yaklaşımlarla çocuğunuza tuvalet alışkanlığı kazandırmanız doğru olacaktır. Bu süreçte çocuğa ısrarcı olmaktan kaçınmak, motive etmeye çalışmak ve yalnızca belli yerlere tuvaletini yapması gerektiğini anlatmak iyi sonuç verecektir.

Çocuklara Tuvalet Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Çocukların en zorlu dönemlerinden biri olan tuvalet alışkanlığı kazandırma süreci, bazen uzun zaman alabileceği gibi kısa zamanda da öğretilebilir. Ancak sabırlı ve tutarlı davranarak çocuğunuza tuvalet eğitimini kolaylıkla verebilirsiniz. İşte çocuğunuza tuvalet alışkanlığı kazandırmanıza yardımcı olacak öneriler;

1. Çocuğunuzun gün için hangi saatlerde idrar, dışkı yaptığını belirleyerek tuvalet eğitimine başlayın. Bu saatlerde çocuğunuzun tuvaleti olup olmadığını sorun. Asla zorlayıcı olmayın. Eğer altına yaparsa kızmayın.

2. Bezi kestiğiniz andan itibaren tekrar bezi bağlamayın. Eğer tutarsız davranırsanız bu yaklaşım çocuğunuzun kafasının karışmasına neden olabilir. 

3. Çocuğunuz için lazımlık kullanabilirsiniz. Eğer çocuğunuz tuvaletten korkmuyorsa tuvalete yapması daha iyi olacaktır.

4. Birkaç gün alıştırma külotları giydirmek işinizi kolaylaştırabilir. 

5. Çocuğunuzun yatağını koruyucu örtüyle örtün. Gece çocuğunuzu bezlemeden yatırın.

6. Sabah tuvalete götürün ve idrarını yapmasını sağlayın. 

7. Gün içinde özellikle yemeklerden sonra tuvalete götürüp 2-3 dakika bekleyerek dışkısını yapmasını sağlayın.

8. Çocuğunuzla oyunlar oynayarak tuvalet alışkanlığı kazandırmak onları heveslendirecektir. Oyuncak pelüşları ya da arabaları ile tuvalete gidebileceğini ona belirtin.

9. Tuvaletini yapan çocuğunuzu övün ancak bunu abartmamaya özen gösterin. Yalnızca “aferin” demeniz yeterlidir. Böylelikle çocuğunuz tekrar tuvalete gitme konusunda heveslenecektir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Sallamadan Bebek Nasıl Uyutulur?
1-2 Yaş Oyuncak Seçimi Nasıl Olmalı?
Bebek Odası Nasıl Yerleştirilmeli?
R Harfi Nasıl Söylenir? Çocuklara R Harfi Nasıl Öğretilir?
Çocuklarda Öz Güven Eksikliği Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Tribünleri "Yönetim İstifa" Tezahüratları Sonrası Karıştı
Dudağınız Uçuklayacak: Hayatını Kaybeden Ferdi Tayfur'un Serveti Ortaya Çıktı!
Ferdi Tayfur'un Serdar Ortaç'ı Tokatlamasıyla İlgili Olayın Detaylı Anatomisi