Onedio Logo

TÜSİAD’ın Hükümeti Rahatsız Eden Çıkışının Perde Arkası

Kapak Görseli

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nin (TÜSİAD) 13 Şubat Perşembe günü gerçekleştirilen Olağanüstü Genel Kurulu’nda Yönetim Kurulu Başkanları’nın hükümeti eleştiren sözleri dikkat çekti. 

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ve Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Ömer Aras, ihraç edilen teğmenlerden Gezi soruşturmalarına; Kartalkaya yangınındaki ihmalden görevden alınan belediye başkanlarına kadar pek çok konu başlığını dile getirip eleştirmişti. 

YİK Başkanı Ömer Aras hakkında ise ‘adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve gerçeğe aykırı bilgiyi alenen yayma suçlarından’ soruşturma başlatıldı.

Peki hükümette rahatsızlık yaratan TÜSİAD çıkışının perde arkasında ne vardı? Panelde konuşan hukukçu Adem Sözüer, TMSF eliyle ekonomiye müdahale edileceğini ve TMSF’den kayyum atanmasını olanak sağlayan yasayı eleştirdi. TÜSİAD'ın eleştirilerinin de bu yasadan dolayı olduğu yorumları yapıldı.

13 Şubat’ta gerçekleştirilen TÜSİAD toplantısında başkanlar gündem başlıklarını dile getirip hükümeti eleştirdi.

13 Şubat’ta gerçekleştirilen TÜSİAD toplantısında başkanlar gündem başlıklarını dile getirip hükümeti eleştirdi. Görseli

Konuşmaların ardından YİK Başkanı Ömer Aras hakkında soruşturma açıldı. Gelin hükümette rahatsızlık yaratan o açıklamaları ilk olarak izleyelim 👇

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan:

Turan konuşmasında ihraç edilen teğmenlere, Gezi soruşturmalarına, görevden alınan belediye başkanlarına ve kadın cinayetleri gibi pek çok konuya değindi. Turan, 'Daha iyi bir geleceği, hukuka güven olmadan kuramayız' ifadelerini kullanmıştı.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan Kimdir, Nereli? Orhan Turan Hangi Firmanın Sahibi?

YİK Başkanı Ömer Aras:

Ömer Aras, Kartalkaya'da meydana gelen yangın faciasına değinerek denetimsizliğe yönelik ‘sistem bozukluğu’ eleştirisini yapmıştı: Aras, 'Sistemin kendi kendini düzeltme mekanizması olmalıdır. Sorumlular görevden ayrılmalı, hesap vermeli ve yerlerine yetkin kişiler gelmelidir” dedi.

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras Kimdir, Nereli? Ömer Aras Kariyeri ve Eğitimi

TÜSİAD’ın bu çıkışının perde arkasında ne vardı? Resmi Gazete’de 4 Şubat’ta yayımlanan kararla şirketlere kayyumun önü açıldı. Bu kararın TÜSİAD’ın eleştirilerinde etkili rol oynadığı yorumları yapıldı.

Resmi Gazete'de 4 Şubat'ta yayımlanan kanun değişiklikleri arasında şirketlere kayyum atanmasıyla ilgili bir değişiklik yayımlanmıştı. Kanunda; 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 282'nci, 314'üncü ve 315'inci maddelerinde ve 6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanunun 4'üncü maddesinde düzenlenen suçların işlendiği hususunda kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı halinde şirketlere ve mal varlıklarına kayyum atanması kararı verildiği takdirde 5 yıl süreyle TMSF'nin kayyum olarak atanabileceği belirtilmişti.

Hukuk profesörü Adem Sözüer, panelde TMSF tehdidine dikkat çekmişti. TMSF’den şirketlere kayyum atanacağını söyleyen Sözüer, “Aynısını ekonomide yapmak istiyorlar” dedi.

"TMSF de bu düzenin ekonomiye karşı iş dünyasına karşı yeni bir aleti olarak devreye sokuluyor."

Sözüer'in açıklaması şöyleydi:

'Artık yargı yoluyla değil, daha kestirme yolla müdahale yapılmak isteniyor. TMSF de bu düzenin ekonomiye karşı iş dünyasına karşı yeni bir aleti olarak devreye sokuluyor. Terörizmin finansmanı gibi suçlardan dolayı, belli ekonomik çıkar amaçlı suçlardan dolayı, TMSF'den kayyum atanacak. 

Biz bu kayyum lafını duyunca şöyle düşünmeliyiz ki Türkiye'de yüzlerce kayyum ataması oldu siyasette ve seçimler anlamsız hale getirildi. Şimdi bunun aynısını ekonomide yapmak istiyorlar. TMSF'nin daha önceki uygulamalarını duyanlar, bilenler olmuştur. 

Siyasal amaçlı olarak da çok rahat kullanılacak vaziyete geldi. Bunun anlamı ne demek? Bankalardaki paraya kaydi para denir ama tapular kaydi tapu değildir. Bu da olunca bizim Türkiye'de çok güvenceli saydığımız her şey artık görünüşte kaydi hale gelecektir TMSF yoluyla. 

O nedenle bu keyfi devlet uygulamalarının devam etmemesi için bunun devreden çıkarılması gerekiyor. Bunu devreden çıkarmazsak kurallı devleti yaşatmamız mümkün olmayacak.'

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras Hakkında Soruşturma Başlatıldı
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan "Hukuk Üstünlüğü" Dedi, Adalet Bakanı Cevap Verdi

Popüler İçerikler

Özel'in Boykot Çağrısının Odağındaki Espressolab'in X Hesabı Kapatıldı
Özel'in Boykot Çağrısının Odağındaki Espressolab'in X Hesabı Kapatıldı
Şehzadebaşı Camii İmamından Çok Konuşulacak Sözler: ''Demir Yumruğu Yersiniz, Akıllanın!''
Şehzadebaşı Camii İmamından Çok Konuşulacak Sözler: ''Demir Yumruğu Yersiniz, Akıllanın!''
Cumhurbaşkanına Hakaretten Gözaltına Alınmıştı: Eski Türkiye Güzeli Banu Öztürk Akıl Hastanesine Kaldırıldı
Cumhurbaşkanına Hakaretten Gözaltına Alınmıştı: Eski Türkiye Güzeli Banu Öztürk Akıl Hastanesine Kaldırıldı
YORUMLAR
14.02.2025

Patron sınıfı demekki hiçbir hukuksuzluktan rahatsız değiller. İşin ucu kendilerine dokunduğu için serzenişte bulunmuşlar. Samsunda Kübra bebek açlıktan öldü, Adanada bir anne çocukları için saç kurutma makinesi açıp intihar etti, anne babası cezaevinde olduğu için bir çocuk kanserden öldü, Antalyada bir baba parasızlıktan çocuklarını öldürüp intihar etti. Depremde resmi rakamlarla 53 bin insan enkaz altında kaldı. İnsanlar sorgusuz sualsiz işlerinden atılarak cezaevine konuldular ve daha nice şeyler yaşadık bugüne kadar ağzınızı neden bıçak açmadı?

tabi ya. şşimdiye kadar ucu size dokunmadığı için hükümet ne yapsa umurunuzda değildi. şimdi kıçınıza kazık kaçmak üzere. zorunuza gitti tabi bu durum..

14.02.2025

Bu kadar kaşıyosa akp sonraki planına dikkat etmeli

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ