TÜSİAD Başkanı Orhan Turan: 'En Başta Doğruyu Yapsak Ne Enflasyon Ne Faizler Bu Kadar Yüksek Olacaktı' Dedi

Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan, ekonomi politikalarının sonuç vermediğini ve maliyet ağırlaştığını söyledi. Enflasyonla mücadelenin doğru yöntemlerle yapılmadığını ifade eden Turan, krizden çıkmak için hala umut olduğunu ancak zaman kaybedildiğini belirtti. Turan, ekonomi modelinde, verilerin hedeften saptığını belirtirken, reel sektörün ekonomi yönetiminin B planını merak ettiğini söyledi.

“Enflasyonla doğru yöntemlerle mücadele etmiyoruz"

Sözcü’den Sayime Başçı haberine göre Orhan Turan, ekonomideki sorunlara dikkat çekerken, “Enflasyonla doğru yöntemlerle mücadele etmiyoruz' dedi. 

Turan, kamu kurumlarının hedefleri sürekli şekilde yukarı yönlü revize ettiğini hatırlatarak, enflasyon, cari açık, CDS ya da kur hedeflerinden çok uzakta olunduğunun altını çizdi. Ekonomik modelde ısrar edilmesinin zaman kaybına yol açtığını ve bunun da maliyeti olduğunu söyledi. Ekonomik göstergelerin hedeften uzaklaşması ile reel sektörün sorması gereken soruyu şöyle açıkladı: 

Bu politikalar belli ki sonuç vermedi. Ekonomi yönetiminin B planı nedir?

Yabancı yatırımcılar belirsizliklerden dolayı istekli değil!

Turan, finansal olarak takip ettikleri iki önemli konu olduğunu ve bunlarınn KKM'de ağustos ortası dolan vadeler olduğu ve şirketlerin KKM iştahı ile ikinci konunun da eurobond ve sendikasyon dönüşleri olduğunu belirtti. Yabancı yatırımcıların belirsizliklerden dolayı çok da istekli olmadıklarını duyduklarını açıklayan Turan, döviz arzında yaşanılan sorunların TL'de değer kaybı yarattığını belirterek bu iki dönemin riskler barındırdığını söyledi. Turan sözlerine şöyle devam etti: 

Hem yüksek enflasyon hem de finansal koşulların sıkılaşması sonucu, son dönemde ekonomideki yavaşlamanın şiddetli olduğunu analiz ediyoruz. Bu hem iç talepte yavaşlamayla ilgili hem de ihracat ve dış talepten kaynaklanmakta. Özetle, önümüzdeki dönem hem TL'nin seyri, hem enflasyon ve finansal koşullar ekonomik büyüme üzerinde risk oluşturuyor.

“Türkiye enflasyon hızlanmışken, düşük faiz politikası tercihi yaptı. Bu tercihin bugün sonuçlarını yaşıyoruz."

Turan, enflasyona dikkat çekerken, faiz politikasının yansımalarından da bahsetti. Düşük faiz politikası için sözlerine şöyle devam etti:

Bu sonuçlar yüksek enflasyon ve artan döviz talebi. İkinci aşama da yüksek kredi faizi, yükselen risk primi ve yabancı sermayeye erişimin yani döviz kaynağına erişimin zorlaşması. Kuru kontrol edebilmek adına Merkez Bankası rezervleri harcandı. Kaçınılmaz sonuç, finansal koşulların sıkılaşması ve krediye erişimin daha da zor hale gelmesidir. Günün sonunda hem yüksek enflasyon hem yüksek kredi faizi hem de değer kaybeden bir TL ile karşı karşıyayız. En başta doğru bir çerçevede ilerlesek muhtemelen ne enflasyon ne de kredi faizleri bugün bu denli yüksek olacaktı. 

Popüler İçerikler

Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
Meteoroloji 49 Kente Fırtına Uyarısı Verince Hava Forum 58 Kilo ve Altında Olanları Tiye Aldı
A Millî Takım'ın UEFA Uluslar Ligi'ndeki Play-Off Turu Rakibi Belli Oldu: Macaristan
YORUMLAR
08.08.2022

B planı A planının baştan uygulanması. İşe yaramazsa B planına geçiliyor...

08.08.2022

B plânı da Felak. O da olmadı El Fatiha.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ