Turkuaz Mavisi Denizi, Muhteşem Manzarası ve Bilinmeyen Tarihi ile Olympos

Caretta carettaların yuvası, Helenistik, Bizans ve Roma dönemlerinin tanığı, Büyük İskender’in gençlik zamanlarında ziyaret ettiği ve nice birbirinden güzel ayrıntıya sahip antik kent Olympos... Geceleri yıldızların daha ayrı parladığı, zamanında Likyalıların bulunduğu bu antik kent adını eteğinde bulunduğu Tahtalı Dağından almakta. Yapılan kazılar ve araştırmalar sonucu o zamanlarda Likya birliği tarafından kullanılan sikkelerde adı geçmekte. Sizde hem unutulmayacak bir tatil hem de milattan öncesinden kalan tarihi kalıntıları merak ediyorsanız hazırlanın! Olympos’a gidiyoruz!

Peki Nerede Bu Olympos ?

Olympos, Antalya’nın Kumluca ilçesinde bulunan Tahtalı Dağı eteklerinin kuzeyinde bulunuyor. Eski bir Likya yerleşkesi olan antik kent Antalya’ya 85.7 km uzaklıkta. Ayrıca Fethiye’den Antalya’ya doğru enfes güzellikte yürüyüş yolu olan Likya Yolu üzerindedir.

Olympos Tarihi Hakkında

Olympos antik kenti hakkında arkeolojik çalışmalar ve kazılar hala devam ediyor. Daha önce elde edilen veriler ışığında Olympos’un M.Ö 78 yılına ait bir belgede ismi geçmekte.

Elde edilen belge ve kanıtlarda; o dönemin Sicilya Roma valisi Servilus Vatia’nın o zamanların en ünlü korsanı olan Zenicetes’i uzun süren savaş sonucu yenmiş. Bütün kıyı şeridinde hakimiyet kuran Znicentes Olimposu kendine kale olarak kullanmış.

Antik kentte bulunan çayın her iki tarafında bulunan taştan yapılmış döşemeler ve bu çayın denizle birleştiği yerde bulunan iki mezar odası oldukça dikkat çekici. Araştırmalar sonucu bu iki mezar odasında Yunanlı Simyacı Zosimos ve Yunanlı tarihçi ve kaptan Eudemos’a ait olduğu ortaya çıktı. Kazılarda ortaya çıkan M.Ö 300 yılına ait kalıntılarda Helenistik Döneme ait bulgulara rastlanıldı.

Antik kentin güney kısmında bulunan kalıntılar hem limana daha yakın hem de o bölgede hamam olduğunu ispatlar nitelikte. Ayrıca Bizans döneminden kalma Kilisenin duvarlarında kök boya ile yapılan boyamalarda Bizans zamanında limanda yaşanılan olaylar resmedilmiş. Hala devam eden araştırmalar Olympos’un geçmişine ışık tutacak.

Olympos'u Keşfediyoruz

Olympos antik bir kent olmasının yanı sıra doğal güzellikleriyle de kendine hayran bırakan bir yer. Sadece manzarası veya denizi ile değil M.Ö 78 yılından itibaren hem Helenistik dönem hem de farklı medeniyetlerden izler taşıyan tarihin hala ayakta duran tanığı diyebiliriz.

Olympos Plajı

Caretta carettalar için aşırı özenli davranılması gereken plajda şezlong ve şemsiye bulunmuyor. Arabayla plaja gelmek yasak. O yüzden plaja gelmeden önce hazırlıklı gelmenizde fayda var. Berrak mavilikteki denizi carettalarla paylaşmak için plaja mutlaka uğrayın. Plaja gitmek için Kemerden 28 km batı tarafında, Kumlucaya 40 dakika uzaklıkta yer alıyor.

Adres: Ulupınar, 07980 Kumluca/ Antalya

Google Harita Konumu:https://goo.gl/maps/GnB5VtgVzYm3oDBY9

Ziyaretçi Yorumu: ‘Doğa ve denizin tarihle iç içe bürünmüş hali Olimpos. Mutlaka gidip görülmeli.’

Antik Likya Yolu

Likya Yolu yürüyüşü parkurlardan oluşmaktadır ve ilk parkur Likyalıların ilk yerleşim yeri olan Olympos Antik Kentidir. yolun kurucusu olan Kate Clow tarafından yazılmış bir kitap var: Likya Yolu Rehberi. Buradan tüm gerekli ekipmanlara, gün gün yürüyeceğiniz rotaya ve geçmekte olduğunuz antik kent hakkındaki bilgiye sahip olabilirsiniz.

Adres: Göynük, 07994 Kemer/Antalya

Google Harita Konumu: https://goo.gl/maps/r13yHUbc7eviMwe1A

Ziyaretçi Yorumu: ‘Efsane yerlerdendir gitmek isteyen düşünmekle zaman kaybetmesin’

Yanartaş

Mitolojik hikayesine göre Likya kralı Bellerophontes  isimli bir gençten Khimera isimli ağzından ateş çıkan bir canavarı öldürme görevi verir. Canavarla Bellerophontes arasındaki zorlu mücadele sonucu en son çözüm polarak canavarı toprağın altına gömülmesi sonucu ağzından çıkan alevin hala yandığını düşünüyorlar. Tabi işin gerçek tarafı o bölgeden çıkan gaz. Geceleri bir çakmak çakarak doğal şömine etkisi yaratabileceğiniz Yanartaş’ta yıldızları seyretmeyi sakın unutmayın.

Yanartaşa gitmek için Çıralı köprüsünü geçip portakal bahçelerinden  3.5 km sonra Yanartaşa ulaşabilirsiniz.

Adres: Kuzdere, 07980 Kemer/Antalya

Google Harita Konumu: https://goo.gl/maps/HC6WVzEAa4okvudW9

Ziyaretçi Yorumu: ‘Gerçekten Doğa Harikası. Ulupınardan Likya yolunu kullanarak gittik. Normal inişinden dönüşü yaptık. Gayet güzel sakin ve ateşli🔥 bir yer. Gün batımından önce yukarıda olursanız gündüzü, gün batımını ve gecesini görebilirsiniz. Dönüşte karanlık olacağı için telefonlarınızın şarjı olsa iyi olur. Çıralı merkezden ve sahilinden yürüyüş yaparak yeşillikler arasından da yürüyüş yapılabilir. Manzara İçin ateş olan yerden biraz daha yukarıya çıkarsanız daha geniş bir manzara sizi bekliyor.’

Çıralı

Olimpos Beydağları Milli Parkı sınırları içinde bulunan Çıralı, carettaların yuvalarının arkasında bulunan portakal kokulu bir bir belde. Konaklama için Bungalov evleri bulunan bu şirin belde sessiz sakin olması, ihtiyacınız olabilecek her şeyi bulabileceğiniz bir yer.

Adres: Ulupınar, 07982 Kemer/Antalya

Google Harita Konumu: https://goo.gl/maps/1ovgCS6nw18xQeSQ8

Gelidonya Feneri

Likya Yolu yürüyüş yolu üzerinde bulunan Gelidonya Fener manzarası 2007 yılında Türkiye’nin en iyi manzarası seçilmiş. Giitğiniz zaman neden en iyi manzara seçildiğini daha iyi anlayacaksınız. Kamp yapabileceğiniz Gelidonya Feneri ziyaretçilerini bekliyor.

Gelidonya Fenerine gitmek için iki yol bulunmakta. 1.yol Likya Antik yolu üzerinde Adrasan-Gelidonya düzerhagını takip ederek gidebilirsiniz.

2. yol olarak Adrasan merkezden Karaöz mevkine gelerek sahil tarafına dönüp 6 km sonra fenere ulaşabilirsiniz.

Adres: Mavikent, 07390 Yeşilköy/Kumluca/Antalya

Google Harita Konumu: https://goo.gl/maps/YLJbCPKnVJQNo1b26



Ziyaretçi Yorumu: ‘Fener ve beş adalar manzarası ile huzur dolu anlar, soğuk içeceklerinizi unutmayın.’

Ulupınar

Çıralıya yakınlığı ile bilinen Ulupınar, yemyeşil doğa içerinde eşsiz manzaraya sahip şelaleleri ile dikkat çekiyor.

Adres: 07982 Kemer/Antalya

Google Harita Konumu: https://goo.gl/maps/5oiuf2juVnj819Xj9

Phaselis

M.Ö 690 yılında Rodosluların koloni olarak kurduğu bu antik kentin kalıntılarında Roma esintileri görülmekte. BU antik kente ait en eski kalıntı M.Ö 6.yy’a ait bir şişe. Ayrıca bulunan kalıntılar bu bölgede o zamanların atletizm ve birçok oyunun yapıldığı bir stadyum olabileceği varsayımını güçlendiriyor. Antik yerin kendisi ve görenlerin aşık olduğu koydan denize girdiğinizde çıkmak istemeyeceksiniz.

Kemer’e 12 km uzaklıkta, Antalya merkeze 58 km uzaklıkta Tekirova beldesi yakınlarında bulunmaktadır.

Adres: Çamyuva, 07980 Kemer/Antalya

Google Harita Konumu: https://goo.gl/maps/infydYaBEq4BRLycA

Ziyaretçi Konumu: ‘Muhteşem bir yer, başka söze gerek yok…’

Olympos Antik Kent

Sadece tek bir alandan ibaret olmayan antik kent aslında gözünüzün gördüğü her yerde. Antik kentin içinde kilise,hamam,tiyatro alanı gibi birçok kalıntıyı görebilirsiniz. Hala arkeolojik çalışmaların devam ettiği antik kentte birçok mezar hala bulunmaya devam ediyor. 

Antik kente gitmek için Antalya şehir merkezinden Kumluca- Yazır Köyü dolmuşlarına binip antik kente gidebilirsiniz.

Özel aracınızla gitmek için Antalya merkezden Kemer yolunu takip ederek Çıralı mevkiinde bulunan Antik kente ulaşabilirsiniz.

Olympos Antik Kenti yaz aylarında 08 00 ile 19 00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Adres: Kuzdere, 07980 Kemer/Antalya

Google Harita Konumu: https://goo.gl/maps/J86J6jrXzD1eV9m26

Ziyaretçi Yorumu: ‘Denizi muhteşem. Koyun bati tarafında rüzgardan korunaklı kalıyor. İlk defa gelen için muhteşem bir yer. Yabancılarda olsa acayip pazarlama yaparlardı. Düşünün tarih ve mitolojik efsane her şey burda’

Sulu Ada

Yerli maldivler olarak anılan Adrasan doğal güzelliğini anlatmaya kelimelerimiz yetmez dersek abartmış olmayız. Özellikle tekne turu ya da balıkçı tekneleri ile gidebileceğiniz Sulu adaya gittiğinizde ne demek istediğimizi daha iyi anlayacaksınız.

Adres: 07350 Kumluca/Antalya

Google Harita Konumu: https://goo.gl/maps/JJuhrKrMm8shr2q99

Ziyaretçi Yorumu: ‘Akdeniz'in Maldivleri... çok şükür elimizde kalan inci parçası adalardan birisi. Gezilecek bir yer olarak değil ama tekne turları ile 1 günlük yüzme amaçlı tür yapılabilir.’

Kekova (Kakava) Kalıntıları

Geçmiş yıllarda yaşanan büyük depremler sonrası su altında kalan tarihi kalıntılar görmeye değer. Tarihi değeri olduğu ve arkeolojik araştırmalar hala büyük titizlikle devam ettiği için dalış yapmak ve yüzmek yasak.

Kaş Limanına 3.5 saatlik mesafede bulunan adaya gelmek için Antalya Havalimanına 179 km uzaklıkta.

Adres: 07570 Demre/Antalya

Google Harita Konumu: https://goo.gl/maps/fKoyWLjwzqXdvGTa6

Ziyaretçi Yorumu:’Güzel manzaralar, berrak su, kesinlikle burada bir geziye değer.’

Zeytintaş Mağarası

Zaman içinde oluşan sarkıt ve dikitleri ile ünlü bu mağaranın bu oluşumları hala devam ediyor. 10 lu gruplar halinde gezebileceğiniz mağara o kadar iyi korunuyor ve dikkat ediliyor ki içeride fotoğraf çekmek ve oluşumlara dokunmak yasak.

Seriğe 15 km uzaklıkta bulunan Akbaş köyüne giderek Zeytintaş Mağarasını ziyaret edebilirsiniz.

Adres: Akbaş, 07500 Serik/Antalya

Google Harita Konumu: https://goo.gl/maps/N1oCkMENKTN561Zk8

Ziyaretçi Yorumu: ‘Serik merkezden 17 km. Harika bir mekan hafta içi giderseniz kimse olmuyor size özel bir tur oluyor.içeride 10 dk fazla kalamıyorsunuz. Girişler ücretli yetişkin 13 TL öğrenci 6.5 tl mağara içerisinde fotoğraf çekmek ve oluşumlara dokunmak yasak.’

Tahtalı Dağı

2365 metre yüksekliğinde Tahtalı dağı hem Olympos’a koruyuculuk yapıyor hem de doğa severlere unutamayacakları bir fırsat sunuyor. İster dağa tırmanın isterseniz terasında çayını kahvenizi için fark etmez. Manzaraya doyamayacaksınız.

Beydağları milli parkı ve Kemer yolu üzerinde Kemere 35 km , Antalya merkeze 57 km uzaklıkta bulunuyor.

Adres: Beycik, 07982 Kemer/Antalya

Google Harita Konumu:https://goo.gl/maps/teFFyFkwm4tFPxkf7

Ziyaretçi Yorumu: ‘Antalya’nın sıcağından birazcık da olsa kaçmak isteyenler için iyi bir seçenek ayrıca adrenalin severler mutlaka skypark’taki zıpzıp a binmeli)))’

Beydağları Milli Parkı

25 tanesi endemik olmak üzere 100 bitki türüne ev sahipliği yapan Milli Park içinde Göynük Çadırlı Kampı (100 çadırlık alan) ve Kemer'e 3 km mesafede Kındılçeşme Çadırlı Kamp alanı (225 çadırlık alan) bulunuyor. Ayı, kurt tilki, yaban keçisi, vaşak gibi hayvanlarda bulunmakta.

1972 tarihinde bu alanın doğal ve tarihi güzelliklerinin  korunması için sit alanı olarak korumaya alındı

Adres: Arslanbucak, 07980 Kemer/Antalya

Google Harita Konumu: https://goo.gl/maps/F6kWvVM5f9RGa5p46

Ziyaretçi Yorumu: ‘Cennet…’

Olympos’ta Yapabileceğiniz Aktiviteler

Teleferikle Olympos Manzarasını İzlemek

Teleferikle Olympos manzarasını izlemek Eğer teleferiği işletenlerin onlarca ağacı kesip ,güzelim doğaya zarar verdiğini bilip buna rağmen Olympos manzarası izlemek istiyorsanız karar sizin.

Yamaç Paraşütü

Yükseklik ve adrenalin tutkunların dikkatini daha da çekecek bir özelliği var Olympos’un. Burada yapılan yamaç paraşütü, kendi branşında yamaç paraşütü yapabileceğiniz en yüksek yer. Aman dikkat! Heyecana bağlı olarak sizde rahatsızlık yaratabilecek bir rahatsızlığınız varsa tavsiye etmiyoruz.

Dalış

Olympos’a kadar gelmişken mavinin ve yeşilin ahenk içinde bir arada bulunduğu bu enfes yerde denizin üstü kadar altıda dikkat çekici.

Trekking ve Kaya Tırmanışı

Eğer yürüyüşü seviyor ve tatilde her yeri gezer, tırmanırım diyorsanız ister bireysel ister trekking grupları ile yürüyebilirsiniz. Doğa kulüplerinin belirlemiş olduğu rota doğrultusunda Olympos’ta bulunan birçok tırmanış noktasına gidebilirsiniz.

Tekne Turu

Çam ormanlarından sonra turkuaz renkli sularda ister Adrasan isterseniz Olympos'tan kalkan teknelerle hem civardaki birçok koyu görebilirsiniz. Çok fazla tekne turu firması olduğu için hem saat hem de rota yönünden değişiklik gösterebilir. Siz günü birlik olarak bu turlara katılmak istiyorsanız hafta sonu daha uygun olacaktır.

Olympos’a Nasıl Gidilir?

Eğer hava yolunu tercih ederseniz Antalya Havalimanında inip daha sonra ister araba kiralayıp yolun devamını arabayla gidebilir veya Havaş servisi ile Antalya Otogarına giderek Kumluca servisine binmeniz gerekiyor. Olympos Antalya Havalimanına 100 km uzaklıkta bulunuyor. Antalya havalimanından Türkiye’nin ve dünyanın hemen hemen her yerine uçuş bulunmakta.

Kara yolu olarak otobüsü tercih edecekseniz yine Antalya Otogarından Kumluca’ya giden servise binmeniz gerekiyor.

Kara Yolu olarak biz arabayla geliriz diyorsanız Antalya tarafından gelecekler; Kemer/Kumluca yol tabelasını takip ederek şehirden çıkın. Yol boyu hiçbir yere sapmadan biraz gidince sol tarafta Olympos yol ayrımına göreceksiniz. 9 kilometre daha gittikten sonra sol tarafınızda Olympos 3 kilometre levhasını göreceksiniz.

Antalya’dan Olympos’a gitmek için Kemer, Finike, Kaş yönüne doğru uzanan yolu kullanabilirsiniz. Kemer’i geçtikten 29 km sonra, sol taraftan yol ayrımından sahil yönüne doğru 11 km gittikten sonra Olympos’a ulaşabilirsiniz.

Eğer Kaş tarafından geliyorsanız; Kumluca’dan 20 kilometre kadar Antalya tarafına doğru devam edince sağ tarafta Olympos yol ayrımı tabelasını göreceksiniz. Tabelayı gördükten sonra 9 kilometre devam ettikten sonra sol tarafınızda Olympos 3 kilometre levhasını göreceksiniz.

Olympos'a Gitmeden Önce

Öncelikle belirtmemizde fayda var gitmeden önce nerede kalmak istediğinize karar vererek rezervasyonunuzu yaptırın. Beton yığma oteller yerine ortama gayet uygun ve rahat edebileceğiniz, doğa ile uyumlu Bungalov evleri,oteller ve ağaç evler bulunuyor. Ama ben çadırda kalırım diyorsanız Çıralıda tam size göre yerler mutlaka vardır. Mutlaka hazırlık gidin çünkü Antik kent şehrin merkezinden uzakta olduğu için her konuda tedbirli olmakta fayda var.

Popüler İçerikler

Milli Futbolcu Merih Demiral, U16 Milli Takımına Verdiği Sözü Tuttu
"Televizyon Benim DNA'm" Diyen Acun Ilıcalı TV8'in Yıllık Giderini Açıkladı!
Suriye'de Neler Oluyor? Suriye’de Darbe Girişimi: Devlet Televizyonu Yayını Kesti
YORUMLAR
30.07.2022

Butun dunyanin en guzel kompakt sahillerinden birisi,35 sene oncesine kadar pirlanta gibiydi.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ