Türklere Ayrımcılık mı Uygulanıyor? Schengen'deki Ret Oranları Yükselişte

Özellikle son dönemde pek çok Türk vatandaşı yurt dışı seyahatleri için vize verilmemesinden şikayetçi. Öyle ki sanatçılar dahi yurt dışı konserleri için vize taleplerinin geri çevirilmesinden dert yanıyor.  

Schengen Vizesi için yapılan başvurulara verilen olumsuz yanıt da günden güne artıyor.

Başvuruların reddedilmesi Türk vatandaşlarına uygulanan bir ayrımcılık mı?

Doğruluk Payı'ndan Simge Akkaş'ın derlediği dosyaya göre AB sözcüsü Anitta Hepper, Türkiye’deki AB ülkeleri konsolosluklarının dünyada en yüksek vize başvurusu alan konsolosluklar arasında ilk 3’te yer aldığını, ret oranlarındaki yükselişin Türkiye’ye özgü değil, dünyada gözlemlenen bir eğilim olduğunu duyurmuştu.

İstatistikler Hepper’ın ifadelerinin bir kısmını doğruluyor. 2017’de tüm dünyada Schengen vize başvurularında alınan ret oranı ortalaması %8,2 iken 2022 verilerinde bu oran %17,9’a ulaşmış durumda.

Türkiye, son üç yıldır en çok Schengen vizesi başvurusu yapan ülkeler arasında ilk beşte yer alıyor.

2022’de Türkiye’den yapılan Schengen başvurularının yüzde 15’i reddedildi...

2022 istatistiklerine göre, Türkiye’den yapılan Schengen başvurularında alınan ret oranı, son 5 yılda 2 katına ulaşırken bir yandan yapılan başvurular da son 5 yıl içinde önemli ölçüde artmış. 2017’de Türkiye’den yapılan Schengen vizesi başvurularından %6,5’i reddedilirken, en güncel veri olan 2022’de bu oran %15,7’ye yükselmiş.

Bahsedilen beş yıl içinde Türkiye’den vize başvurularının ret oranının Schengen ülkelerinin tümünde yükseldiği görülüyor. Ret oranının en çok yükseldiği ülke %4,7’den %52’ye tırmanan bir oranla Estonya olurken, İtalya %3,9’dan %7,6’ya ulaşan ret oranıyla rakamların en az değiştiği ülke olmuş.

Konsolosluk ve elçiliklerin verilerinin de derlendiği istatistiklerde dikkat çekici bir sonuç daha mevcut. Göstergeler Ankara’dan yapılan başvuruların ret alma oranlarının İstanbul ve İzmir’den yapılan başvurulara kıyasla daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Schengen Vizesi nedir?

Schengen bölgesi Almanya, Avusturya, Belçika, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan, İsviçre, İzlanda, Norveç ve Lichtenstein’dan oluşuyor. Bu ülkelerin sınırları dahilinde anapara, insanlar, mal ve hizmetlerin serbest ve kısıtlamasız dolaşımı için vize serbestliği anlamına gelen Avrupa’nın bu bölgesinin kuruluşu, Schengen Anlaşması’na dayanıyor.

Schengen bölgesine, Schengen vizesi ile girilebiliyor ve bu vize sayesinde bölgede olan dünya ülkelerinin tüm vatandaşları, ülke sınırları arasında kontrol olmadan geçiş yapabiliyor.

Popüler İçerikler

Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!
MasterChef Beyza Şiddete Uğradığını İtiraf Etti: "Yüzüm Yanınca Bu Yüzden Üzülmedim!"
Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
YORUMLAR
04.07.2023

Sen ülkeye önüne gelen iti, kopuğu, teröristi, ne idüğü belirsiz kim varsa hepsini doldur, vatandaşlık ver, isimlerini değiştirmelerine izin ver, sonra niye vizeler reddediliyor? Ne ayrımcılığı? Kendilerini koruyor adamlar.

04.07.2023

çünkü artık beyaz türklerden de korkuyorlar. eğitimli ama burada ki koşullara ayak uyduramayan bizlerin gidipte dönmemesinden. ki evet haklılar. geçen ay lise öğrencisi iltica etti var mı ötesi

04.07.2023

Adamlar haklı dağılın şimdi... kapımızın önünü temizledik de aq. elin kapısına laf eder olduk... bilgisiz. cahil topluma izin verip ne yapacaklardı ne bekliyorsunuz ya da.. çıkarcı ,iletişimi zayıf , görgüsüz vs.vs. ırkı almamakla haklılar...

TÜM YORUMLARI OKU (15)