1.Çifte vatandaşlık: İnsanlar köken vatandaşlığından çıkmadan Alman vatandaşı olabilecek. Eskiden bu ancak istisnai hallerde mümkündü. Bu nedenle Türkler'in bir çoğu Alman vatandaşlığını alamadı. Gizlice Türk vatandaşlığını alan bir çok Türk de Alman vatandaşlığını kaybetti. Bunlar, yasa onaylandıktan sonra yeniden Türk vatandaşlığını alabilecek.
2.Seçme mecburiyeti: 2020 yılı başında yürürlüğe giren değişiklikle, Türk ana-babadan Almanya'da doğan çocuklara, geçici ve sınırlı Çifte Vatandaşlık veriliyordu. Türk çocuklarının en geç 23 yaşında, Alman ya da Türk pasaportundan birinde karar vermesi isteniyordu.
3.Sekiz yerine beş yıl: Vatandaşlığa geçiş için Almanya'da sekiz yıl yaşama şartı yumuşatıldı ve beş yıla indirildi. Böylece, Almanya'daki neredeyse tüm Türkler'in Alman vatandaşlığı hakkı doğdu. Yeni gelenler de, eğer işinde başarılıysa ve Almanca biliyorsa üç yıl içinde Alman vatandaşlığını alabilecek.
4.Kadın- erkek eşitliğine inanmayana yok: Vatandaşlığa almada dil ve sürenin dışında, özgür demokratik düzene bağlılığa bakılacak. Kadın-erkek eşitliğine inanmayana, çok eşliye vatandaşlık verilmeyecek. İnsan onuruna aykırı davranan vatandaş olamayacak. Irkçı ya da Yahudi karşıtı görüşleri olanlar, insanlık dışı eylemlerde bulunanlar vatandaş olamayacak.
5.Dijital ortamda bilgi alınacak: Vatandaşlığa geçiş öncesi yapılacak güvenlik soruşturması hızlanacak ve dijital ortamda yapılacak. Bununla ilgili makamlar sonradan belirlenecek.
6.Kendi geçimini sağlayabilme: Vatandaşlığa geçecek kişinin, kendisinin ve aile üyelerinin geçimini sağlaması diğer bir önkoşul. Sosyal yardım alanlar, devlet yardımları ile geçinenler vatandaş olamayacak.
7.Birinci kuşağa kolaylık: Birinci kuşak Türkler de, vatandaşlık şartları daha da yumuşatılacak. Bunlarda dil şartı aranmayacak ve hemen vatandaşlığa kabul edilecekler. Kamuya açık vatandaşlığa alınma törenleri de yapılacak ve halkın bütünleşmesi sağlanacak.
Kurulu düzeni olduğu için dönemeyen ama memleket hasreti ile yanıp tutuşan heresin en önden gidip vatandaşlık alacağından şüphesi olan var mı?
bence şu çifte vatandaşlık kadar pis birşey yok. yaşamadığı ülkenin kaderine karar verdi bu çifte vatandaşlar seçimde. atasözü vardır. doğdugun değil , doyduğun ülke vatanın diye. yaşadıkları ülkenin kaderine karar versinler bi zahmet.
Çifte vatandaşlık olmamalı ya Türksündür ya Alman. “Ne mutlu Türk’üm diyene “ sözünü söyleyeceksin ama aynı zamanda Alman vatandaşı olacaksın. Hangi ülkenin çıkarları uğruna çalışacaksın? Almanya’da Türkiye’ye sadece tatile gelip Euroları yiyeceksin ama ülke yönetiminde söz sahibi olacaksın. Türkiye’de şeriat isteyeceksin . Yok böyle bir dünya