Türklere 3 Yılda Vatandaşlık: Almanya'da Yeni Vatandaşlık Yasası'nın Detayları Belli Oldu

Almanya’da yeni Vatandaşlık Yasası, hükümet tarafından kabul edildi ve Meclis'e geliyor. Ülkede yaşayan bütün Türkler Alman vatandaşı olabilecek. 

İşte detaylar ⬇️

Almanya, ülkesinde yaşayan Alman pasaportu olmayan yüzde 14'lük kesim için, Vatandaşlık Yasası'nda değişikliğe gidiyor.

Yasa tasarısı hükümetçe onaylandı ve 'Çifte vatandaşlık ile kolay vatandaşlığın' önü açılmış oldu.  Yeni yasa taslağı, sene sonuna kadar Meclis'e gitmiş olacak.

Sözcü'nün haberi göre, aynen onaylanırsa bu yasa ile şu ana kadar Alman vatandaşlığını almamış olan Almanya'daki bütün Türkler, Türk vatandaşlığından çıkmadan Alman vatandaşlığını alabilecek.

İçişleri Bakanı Nancy Feasar, tasarının üçlü koalisyon tarafından onaylanmasını memnuniyetle karşıladı.

Feaser açıklamasında, “Modern vatandaşlık yasası hükümetimiz için önemli bir reform. Dünya çapında, önemli beyinleri ülkemize getirmek için büyük bir mücadele veriyoruz. Bir çok alanda yetişmiş personele ihtiyacımız var. Ülkemizin geleceğinde ve çeşitliliğinde katkısı olacak önemli ve değerli beyinleri kazanmak istiyoruz. Bunun için çağdaş bir vatandaşlık yasası önemli” dedi.

Feasar şöyle devam etti: "Birden fazla vatandaşlığa izin veriyoruz. İyi Almanca bilen ve işinde başarılı olan herkes, vatandaşlığa geçiş sürecini üç yıla indirebilir."

'Ayrıca misafir işçilerin ülkemize verdiği yılların karşılığı olarak onların vatandaşlığa geçişini de kolaylaştıracağız.”

Yıl sonuna kadar yasalaşması beklenen hükümet yasa taslağının önemli maddeleri ise şöyle ⬇️

1.Çifte vatandaşlık: İnsanlar köken vatandaşlığından çıkmadan Alman vatandaşı olabilecek. Eskiden bu ancak istisnai hallerde mümkündü. Bu nedenle Türkler'in bir çoğu Alman vatandaşlığını alamadı. Gizlice Türk vatandaşlığını alan bir çok Türk de Alman vatandaşlığını kaybetti. Bunlar, yasa onaylandıktan sonra yeniden Türk vatandaşlığını alabilecek.

2.Seçme mecburiyeti: 2020 yılı başında yürürlüğe giren değişiklikle, Türk ana-babadan Almanya'da doğan çocuklara, geçici ve sınırlı Çifte Vatandaşlık veriliyordu. Türk çocuklarının en geç 23 yaşında, Alman ya da Türk pasaportundan birinde karar vermesi isteniyordu. 

3.Sekiz yerine beş yıl: Vatandaşlığa geçiş için Almanya'da sekiz yıl yaşama şartı yumuşatıldı ve beş yıla indirildi. Böylece, Almanya'daki neredeyse tüm Türkler'in Alman vatandaşlığı hakkı doğdu. Yeni gelenler de, eğer işinde başarılıysa ve Almanca biliyorsa üç yıl içinde Alman vatandaşlığını alabilecek.

4.Kadın- erkek eşitliğine inanmayana yok: Vatandaşlığa almada dil ve sürenin dışında, özgür demokratik düzene bağlılığa bakılacak. Kadın-erkek eşitliğine inanmayana, çok eşliye vatandaşlık verilmeyecek. İnsan onuruna aykırı davranan vatandaş olamayacak. Irkçı ya da Yahudi karşıtı görüşleri olanlar, insanlık dışı eylemlerde bulunanlar vatandaş olamayacak.

5.Dijital ortamda bilgi alınacak: Vatandaşlığa geçiş öncesi yapılacak güvenlik soruşturması hızlanacak ve dijital ortamda yapılacak. Bununla ilgili makamlar sonradan belirlenecek.

6.Kendi geçimini sağlayabilme: Vatandaşlığa geçecek kişinin, kendisinin ve aile üyelerinin geçimini sağlaması diğer bir önkoşul. Sosyal yardım alanlar, devlet yardımları ile geçinenler vatandaş olamayacak.

7.Birinci kuşağa kolaylık: Birinci kuşak Türkler de, vatandaşlık şartları daha da yumuşatılacak. Bunlarda dil şartı aranmayacak ve hemen vatandaşlığa kabul edilecekler. Kamuya açık vatandaşlığa alınma törenleri de yapılacak ve halkın bütünleşmesi sağlanacak.

Almanya Göçmenlere Kapılarını Açıyor: 'Size İhtiyacımız Var' Dediler! Hangi Meslekler Aranıyor?
Almanya'da Yaşayan Vatandaş: '200 Euro'ya 22 Kilo Et Alan, 200 TL'ye 450 Gram Et Alanın Kaderini Belirleyecek'

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı
Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
YORUMLAR
24.08.2023

Kurulu düzeni olduğu için dönemeyen ama memleket hasreti ile yanıp tutuşan heresin en önden gidip vatandaşlık alacağından şüphesi olan var mı?

bence şu çifte vatandaşlık kadar pis birşey yok. yaşamadığı ülkenin kaderine karar verdi bu çifte vatandaşlar seçimde. atasözü vardır. doğdugun değil , doyduğun ülke vatanın diye. yaşadıkları ülkenin kaderine karar versinler bi zahmet.

Tamamen insanın pisliğinden kaynaklanıyor. Bende çifte vatandaşım oy moy vermiyorum onların ülkesinde yaşamıyorum bile. Bunlarda akıl olsa kapıkuleden geçerken bir araçtan 6-7 tane şalvarlı d plakalı kadın inmez zaten. Almanya’nın köylüleri, alt tabakaları.

Çifte vatandaşlık olmamalı ya Türksündür ya Alman. “Ne mutlu Türk’üm diyene “ sözünü söyleyeceksin ama aynı zamanda Alman vatandaşı olacaksın. Hangi ülkenin çıkarları uğruna çalışacaksın? Almanya’da Türkiye’ye sadece tatile gelip Euroları yiyeceksin ama ülke yönetiminde söz sahibi olacaksın. Türkiye’de şeriat isteyeceksin . Yok böyle bir dünya

TÜM YORUMLARI OKU (22)