Türkler Yine Sistemdeki Açığı Buldu: Yurt Dışına Çıkıyormuş Gibi Kayıt

Türk insanın artan vergiler ve dolar kuru nedeniyle telefon almak için ülke değiştirmeye kadar giden serüveninde yeni bir eşik daha aşıldı. Sistemdeki açığın adı ise 'Sigortalı Biletler.'

Türkiye’deki yüksek vergiler, taksit sınırı ve yurt dışıyla artan fiyat farklı, iPhone gibi ürünlerin yurt dışından alımını artırmıştı.

2019’daki düzenlemeyle başkasının pasaportuna telefon kaydı yasaklanınca insanlar telefon almak için görece daha düşük maliyetlere gidebilecekleri Yunan adaları, Gürcistan, Sırbistan ve KKTC gibi ülkelere yönelmişti.

Ancak maliyetleri düşürme adına yeni bir formül daha bulundu. Ekonomim’den Yener Karadeniz’in haberine göre yurt dışına gitme imkanı olmayan kişiler, yurt dışı için sigortalı bilet satın alıyor.

Sigortalı biletle pasaport kontrolünden geçen kullanıcılar, sonrasında ise bileti iptal ediyor ve yüzde 90’a kadar ücret iadesi alabiliyor.

Bu şekilde gümrüksüz alana giren tüketiciler vergisiz alıveriş imkanından faydalanırken giriş-çıkış belgesiyle yurt dışı telefonlarını kaydettirebiliyor.

Bu yolla yılda yaklaşık 10 bin işlem yapıldığı tahmin edilirken sektör temsilcileri yasa dışı yolla ülkeye giren telefon sayısının ilk kez yasal yolla giren telefon sayısını geride bıraktığını belirtiyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir ⬇️

iPhone Turizmi Rekor Kırıyor: Türkiye Satış Fiyatıyla Yurtdışında Bir Hafta Tatil ve Telefon Alınabiliyor
Türkiye ile Gürcistan Arasında İphone Turizmi: Ucuz Telefon Almak İsteyenler Gürcistan'a Akın Etti
En Ucuz iPhone 14 Hangi Ülkede Satılıyor? Yurt Dışı iPhone Fiyatlarını Karşılaştırıyoruz

Popüler İçerikler

Tarihe Geçti: Milli Gururumuz Mete Gazoz Avrupa Şampiyonu!
Karısının Başka Biriyle İlişkiye Girdiğini İzleyen Adamdan Şaşırtan İtiraflar!
TikTok Akımı Facia İle Bitti: 15 Yaşındaki Çocuk Cinsel Organını Yaktı!
YORUMLAR
28.12.2022

Bir malın vergisi kabul edilebilir bir seviyenin üstüne çıkarsa insanlar o vergiyi ödemek istemez kaçağa yönelir bu kadar basit. Bu telefonda da böyle alkolde de böyle. Kimsenin ben hiç vergi ödemeden yaşayayım diye bir amacı yok sistem buna mecbur bırakıyor artık. Daha çok vergi koyup daha fazla gelir elde edeceğini sanıyorlar hala.

28.12.2022

Valla iyi yapmışlar.

28.12.2022

fotoğraf çekmek, internete girmek ve arama yapmak için bir telefona 50 bin lira vermek yerine bu tür şeylerle uğraşmak aşırı mantıklı. Sonuçta o telefon üzerinden kendisine değer biçiyor insanlar.

28.12.2022

olay sadece iphone 13-14 değil ki. iphone 11 yurt dışı cihazlar 9-10 bin civarında. şuan zaten ortalama telefonlar o fiyatlarda.

TÜM YORUMLARI OKU (18)