Türkiye'ye Vize Muafiyeti Tehlikede mi?

Avrupalı politikacılar vize mecburiyetinin kaldırılması için Türkiye'nin anti terör yasalarını değiştirmesini şart koşuyor. Alman basınına göre, Almanya İçişleri Bakanı, müzakerelerin başarısızlığa uğramasının mümkün olduğunu söyledi. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da, şartların tamamının yerine getirilmeden parlamentonun konuyu ele almasının söz konusu olmayacağını açıkladı. Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nun bugün düzenlenecek oturumda vize muafiyeti için gerekli kriterlerin ne ölçüde yerine getirildiğini ele alması bekleniyordu...

Bild' gazetesinin haberine göre Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere Türkiye'nin vize muafiyetiyle ilgili bütün kriterleri yerine getireceğinden şüpheli olduğunu söyledi. 

De Maiziere'nin Hrıstiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) salı günü Berlin'de yapılan bir oturumunda Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'kriterleri yerine getirmeye niyetli olmadığı aşikar' diye konuştuğu belirtildi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Haberde bakanın, ‘kriterler yerine getirilmezse vize mecburiyeti kalkmaz' dediğine yer verildi

‘AB Terörle Mücadelede Daha Kararlı Bir Tutum Sergilemeli’

Merkel de vize muafiyeti için kararlaştırılan şartların yerine getirilmesinde ısrar ediyor

Almanya Başbakanı Angela Merkel de vize muafiyeti için kararlaştırılan şartların topyekûn yerine getirilmesinde ısrar ediyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 72 kriter arasında yer alan ‘terör ile mücadele yasasının kapsamının daraltılması' şeklindeki şartı kabul etmediklerini duyurmuştu.

'72 kriterin tümü yerine getirilmeli'

Avrupa Birliği Komisyonu'nun, Türk vatandaşlarına Schengen ülkelerine vizesiz seyahati öngören tavsiye kararı hakkında görüşlerini dile getiren grup başkanları, geçen hafta Başkanlar Konferansı'ndan çıkan karara atıf yaparak, 'Türkiye'nin 72 kriterin tümünü yerine getirmesi ve bunun yazılı olarak AP'ye bildirilmesi şartıyla' konunun AP gündemine gelebileceğini belirtti.

Parlamento liberal partiler grubu başkanı Belçikalı Guy Verhofstadt, vize mecburiyetinin kaldırılmasıyla ilgili anlaşmanın genel kurulda görüşülüp oya sunulmasından önce Türkiye'nin 72 şartı yerine getirmesi gerektiğini ve terör ile mücadele yasasının değiştirilmesinin de bu şartlar arasında yer aldığını söyledi.

Vize muafiyeti kriterlere takılabilir

Türk vatandaşlarının AB ülkelerine vizesiz seyahat edebilmeleri, Türkiye ile varılan mülteci geri kabul anlaşmasının ön şartı sayılıyor. Anlaşma kaçak yollardan Yunanistan'a geçen mülteci adaylarının Türkiye tarafından geri alınmasını öngörüyor.

Avrupa Parlamentosu Halk Partileri grup başkanı Manfred Weber 72 şart yerine getirilmeden vize mecburiyetinin kaldırılmayacağını, bu şartın Türkiye ile varılan anlaşmada yer aldığını ve Türkiye kriterleri yerine getirmeyi taahhüt ettiği için ‘Erdoğan'dan da anlaşmaya sadık olduğunu açıklamasını beklediklerini' söyledi.

Parlamento'nun Avrupa Yeşiller Partileri ortak grup eş başkanı Rebecca Harms, ‘şartsız vize muafiyetine izin vermeyeceklerini ve kararlaştırılan bütün şartların yerine getirilmesini talep ettiklerini' belirtti.

AP Başkanı Schulz: 72 kriter tamamlanmadan gündeme alınmayacak

Vize muafiyeti konusunda gecikme yaşanabileceğini düşünen isimlerden biri de Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz. 

Alman Deutschlandfunk radyosundaki mülakatında Türkiye'nin tüm kriterleri yerine getirmesi gerektiğini belirten Schulz, terörle mücadele ve veri güvenliği yasalarındaki değişikliklerin de bu kriterler arasında bulunduğunu belirtti. 

Schulz, 72 kriterin tümünün yerine getirilmemesi halinde Avrupa Parlamentosu'nun vize muafiyeti konusunu gündemine almayacağını söyledi. 

Ancak Schulz, temmuz ayına kadar vize muafiyeti konusunun bir karara bağlanmasının zor olduğunu ifade etti.

Belçika Yeşiller Partisi'nin Avrupa milletvekili anlaşmanın ‘hayatta olduğundan şüphe duyduğunu' dile getirdi

Belçika Yeşiller Partisi'nin Avrupa milletvekili ve grup eş başkanı Philippe Lamberts de, Türk vatandaşlarına vize muafiyeti tanıyacak olan anlaşmanın ‘hayatta olduğundan şüphe duyduğunu' dile getirdi.

Deutsche Welle Türkçe ve Al Jazeera

Popüler İçerikler

İş Kadını Olan Eski Eşinden Aldığı Nafakayla Düğün Yapan Damat, Düğünden Sonra Nafaka İstemeye Devam Etti
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
YORUMLAR
11.05.2016

Bu uğraşlar sırf siyasetçilerin kendi menfaati için yaptıkları şeyler.İşlerine geldimi 24 saatte ülkenin anayasası bile değişir, işlerine gelmedi mi 1 asır hak hukuk davası sürdürürler millete, o yüzden geçelim bunları, avrupa ülkelerine gitmek isteyen zaten gidiyor vize kalktı diye uçak bileti, pasaport, konaklama fiyatları ucuzlamıyor malesef.

11.05.2016

vizesiz avrupaya gitmeye en çok sevinmesi gereken iş adamları gibi avrupada devamlı giden insanlar olması gerekirken, bizde asgari ücretliler seviniyor!!! ulan sen zaten diğer şehre gidemiyorsun parasızlıktan kaldı ki avrupaya gitmek!!! vizeler kalkınca birden bire aydınlanıp avrupanın medeniyet seviyesine mi ulaşacağızda bizim haberimiz yok...cidden bu memlekette akıl tutulması var

11.05.2016

Türkiye AB kapısındaki dilenci rolünden ne zaman vazgeçecek?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ