Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin Kobani'de IŞİD ile savaşan PYD'ye yaptığı silah yardımı için, 'Türkiye bu işe olumlu baktı mı, bakmadı. Türkiye’ye rağmen Amerika bu işi yaptı' dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins tarafından Cumhurbaşkanlığı Geçici İkametgâhı'nda resmi törenle karşılandı. Baş başa görüşmeden sonra heyetlerarası görüşmelere başkanlık eden Erdoğan ve Berzins, anlaşma imza töreninin ardından ortak basın toplantısı yaptı. Gazetecilerin sorularına da cevap veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Peşmergenin Kobani’ye geçişiyle ilgili teklifi ABD’ye kendinizin yaptığını söylemiştiniz. Bu geçiş PYD’ye silah yardımının alternatifi mi olacak? Türkiye'nin önceliği nedir?' sorusuna şöyle cevap verdi:
'Sayın Obama’ya bizim teklifimiz şu oldu: Amerika, Türkiye olarak teröre karşıysak ki biz karşyız, ABD’nin de teröre karşı olduğunu, hassasiyetlerini bilen bir cumhurbaşkanı olarak PYD’nin PKK ile aynı durumda olduğunu kendilerine telefonda ilettim. O da, 'bir terör örgütüdür' dedi. Burada PYD'ye yapacağınız yardımlar terör örgütüne gitmektedir. Şu anda PYD saflarında PKK'nın lider kadrosunda olup savaşanlar var. Bunları da ilettim. İki önemli grup var ki burada, bunlar Kobani'de önem arz edebilen, iş görebilecek gruplardır. İlk tercihimiz Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), ikincisi peşmerge. Ki biz peşmergelerin kontrollü geçişine müsaade ederiz dedik. Tabii PYD ilk etapta peşmergeleri kabul etmedi, sonra kabul etti. Peşmergelerle ilgili Kuzey Irak yönetiminin belirlediği sayıya da sıcak bakmadık. 200 kişi de anlaşmış oldukları haberini dün aldım. ABD'nin özellikle Kobaniye indirmekte olduğu silahların bir kısmını IŞİD’in eline geçtiğini gördük. Bu bizi doğruluyor. Diğerleri de PYD’ye geçti. Bu silahlarla ilgili olarak Türkiye bu işe olumlu baktı mı, bakmadı. Türkiye’ye rağmen Amerika bu işi yaptı.'
'Bizim için stratejik'
'Kendilerine dedim ki, Kobani sizin için stratejik değil. Olsa olsa bizim için stratejik ve hassasiyet göstermesi gereken biziz. Kobani’de yaşayan yok, sivil insan bizim ülkemize geçti. 200 bin insan benim ülkeme geçerken, Suriye’den Avrupa’ya toplamda geçenlerin sayısı 130 bin. Sadece Kobani’den 3 haftada bize 200 bin kişi geldi. Bu çelişkileri görmemiz lazım. Suriye’de bu kadar insan öldürülürken tüm dünya neredeydi? Kobani için olan hassasiyet tüm Suriye için neden yok?'
İki cumhurbaşkanı soru-cevaptan önce Türkiye ve Letonya arasındaki ilişkilerin güçlü olmasından bahsetti. Bölgedeki gelişmeler ve Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik süreci de yine gündemdeki maddelerden biriydi. Erdoğan, “stratejik hedef” diye nitelediği Türkiye’nin AB hedefinin çok yönlü olduğunu ama “kötü” ilerlediğini söyledi.
Kaynak: Al Jazeera