Türkiye'ye Gelecek mi? Sivrisineklerden Bulaşan Batı Nil Virüsü Nedir? Aşısı ve İlacı Var mı?

Yunanistan'da onlarca insanın ölümüne neden olan Batı Nil Virüsü, Türkiye'yi tehdit ediyor mu büyük merak konusu. Sivrisineklerle bulaşan Batı Nil Virüsü'nün tedavisi var mı? Batı Nil Virüsü etkileri nelerdir? Tüm detaylar içeriğimizde!

Afrika, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Amerika ve Batı Asya'da yaygın olarak görülen Batı Nil Virüsü, son dönemde Yunanistan ve pek çok Avrupa ülkesini tehdit eder durumda.

Halihazırda Türkiye'de olmayan bu virüs hakkında açıklama yapan Yunanistan Ulusal Kamu Sağlığı Kurumu, yalnızca 2022 yılı içerisinde 284 vaka görüldüğünü duyurdu.

Yalnızca Yunanistan'da 10'dan fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olan Batı Nil Virüsü, 'culex' türü sivrisineklerle bulaştığı için göçmen kuşlar, uçak ve gemilerle Türkiye'ye de gelebilir.

Türkiye'de vaka görülmese de Yunanistan'daki yüksek vaka sayısı ve ölüm oranlarının artması, Türkiye'yi risk bölgesi haline getiriyor.

Batı Nil Virüsüne karşı ne bir aşı ne de test bulunduğu için virüsün kişiye bulaştığına dair semptomları gözlemlemek zorlaşıyor.

Uzmanlar henüz bir tedavi bulamadıkları için sinek kovucu kullanılmasını önerirken, bu virüsün bulaştığı insanların %80'inin herhangi bir belirti göstermediğini açıklıyor.

Yunanistan haricinde Almanya'da 8 kişide daha görülen virüs nedir ve belirtileri nelerdir?

Batı Nil Virüsü, insanlara ve atlara sivrisineklerin sokmasıyla bulaşır.

Ülkemizde çok nadir vakalar görülse de son dönemde artan vakalar Türkiye'yi tehdit altına alıyor.

Hastalığın kuluçka süresi 3-14 gün olurken, kişilerin yaklaşık %80’inde herhangi bir belirti görülmez.

Geri kalan %20'lik kesimde ise ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, lenf bezlerinde şişlik, bulantı-kusma, ciltte döküntü şeklinde belirtiler görülüyor.

Bu virüsün yaklaşık 1 haftada vücuttan atılması beklenirken, %1'lik bir ihtimalle nöroinvaziv formunun gelişme olasılığı meydana gelerek kişi virüs yüzünden hayatını kaybedebilir.

Batı Nil Virüsünün spesifik bir tedavisi olmadığı için uzmanlar sivrisineklere karşı kovucu losyonlar kullanılmasını öneriyor.

Popüler İçerikler

Narin Güran Soruşturmasında Süreç Tıkanıyor: Kimlik Kartına Kadar Düşünmüşler!
İşverenler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan'dan Kölelik Yasası İstemiş
Bazı Okul Müdürleri Devlet Okullarını Ticarethaneye Çevirdi: Dışardan Ekip Getirip Kulüp Açıyorlar!
YORUMLAR
04.11.2022

Bu mevsimde hala hayatta olan sivrisineğin taaaaa.......

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ