Türkiye ve Avrupa'nın Yurt Karşılaştırması: Hangi Ülke Talebi Ne Kadar Karşılayabiliyor?

Yurt ve barınma sorunu yaşadıklarını söyleyen üniversite öğrencilerine 'Yalan söylüyorsunuz' diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, böyle bir sorunun olmadığını ifade etmişti. Peki gerçek durum ne? Türkiye'de ne kadar öğrenci yurtlarda barınıyor, ne kadarı kendi başının çaresine bakmak zorunda? Avrupa'da bu oranlar nasıl?

Özellikle büyük şehirlerdeki üniversite öğrencilerinin yurt ve barınma sorunu yaşaması ülkenin son günlerdeki gündem maddelerinden birini oluşturdu. 

Vali ve belediye başkanları açıkta kalan öğrencileri misafirhane, otel ve yurtlara yerleştirerek mağduriyetleri gidermeye çalıştı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise ülke genelinde kamu yurtlarının 730 bin, özel yurtların da 300 bin öğrenci kapasitesine çıktığını, ve Türkiye'nin 'dünyanın en fazla sayıda kamu yüksek öğrenim öğrenci yurduna ve yatağına sahip ülkesi' durumunda olduğunu söyleyerek barınamayan kimsenin olmadığını öne sürdü.

👇

Erdoğan 'Barınamıyoruz' Diyen Öğrencilere 'Yalan Söylüyorsunuz' Dedi: Yurtlarımız Ortada

7 milyon öğrenci kendi imkanlarıyla barınıyor

Resmi rakamlara göre Türkiye'de şu anda 8 milyonun üzerinde ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisi bulunuyor.

Bu verilere göre Türkiye'de üniversite, lisans ve üstü öğrencilerin yaklaşık yüzde 10'unun yurt ve benzeri yerlerde kalma imkanı bulunuyor. 

Türkiye'de yaklaşık 7 milyon öğrenciyse barınma ihtiyacını kendi imkanlarıyla karşılamak zorunda. Bu rakamın 125 bin kadarını yabancı uyruklu öğrenciler oluşturuyor.

Avrupa, ABD ve diğer ülkelerde lisans ve üstü öğrencilerin konaklama devletin ve özel sektörün konaklama imkanları nasıl ve kaçı bu imkanlardan yararlanabiliyor?

Euronews Türkçe'nin Univerlist verilerinden derlediği habere göre Türkiye'den her sene 50 bin öğrenci başta İngiltere, ABD, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya ve Avustralya gibi ekonomik yönden de gelişmiş ülkeleri tercih ederken, son yıllarda Polonya, Macaristan ve Ukrayna gibi okul ve barınma ücretleri düşük ülkelerde tıp, diş hekimliği ve mühendislik gibi bölümlere ilgi giderek artıyor.

Finlandiya'da öğrencilerin yüzde 31'i yurtlarda kalıyor, İtalya'da listede sonda

Genel ortalamaya bakıldığında Avrupa'da okuyan lisans ve üstü öğrencilerin en az yüzde 17'si devlet ve özel sektöre ait yurtlarda kalırken, bu kişilerin yüzde 10'u odalarında tek başına kalıyor. Kısacası Avrupa'daki öğrencilerin en az yüzde 10'u yurt odalarında tek başlarına kalma imkanına sahip.

Avrupa'da Norveç, İsveç, Finlandiya ve Danimarka'da üniversite öğrencilerinin aileleriyle birlikte kalma oranı oldukça düşük ve Avrupa ortalamasının altında.

Catella ve Surostudent verilerine göre, Kovid-19 pandemisi öncesi Avrupa'da öğrenci yurtlarını tercih eden gençlerin oranının en yüksek olduğu ülke yüzde 33 ile Finlandiya. Finlandiya'yı yüzde 31 ile İsveç, yüzde 29 ile Hollanda, Romanya ve Slovakya takip ediyor. Litvanya yüzde 25 ve Danimarka da yüzde 21 ile öğrencilerin yurtlarda kaldığı ülkeler listesinde üstlerde yer alıyor.

Avrupa'daki büyük ülkeler arasında öğrencilerin yurtları en az tercih ettiği yer yüzde 3 ile İtalya. İtalya'da öğrencilerin yüzde 69'u lisans eğitimi sırasında ailelerinin yanında kalmayı tercih ediyor.

Bu oran Macaristan'da yüzde 51, Sırbistan ve Portekiz'de yüzde 49, İsviçre'deyse yüzde 43 civarında.

Norveç'te öğrencilerin büyük çoğunluğu yurt ve evlerde birlikte kalıyor

Avrupa'da öğrencilerin birlikte aynı ev ve yurt ortamını paylaşma oranının en yüksek görüldüğü ülke ise yüzde 61 ile Norveç. Bu ülkeyi yüzde 57 ile Danimarka, yüzde 54 ile Avusturya ve yüzde 50 ile Almanya takip ediyor.

Lisans eğitiminde yurt ya da evlerde yalnız yaşayan öğrencilerin oranının en yüksek olduğu ülke ise yüzde 25 ile Fransa. Bu ülkeyi yüzde 21 ile Finlandiya, yüzde 17 ile Danimarka ve Avusturya takip ediyor.

Avrupa'da en çok öğrenci Almanya ve Fransa'da

Avrupa'da en çok üniversite öğrencisinin olduğu ülke ise kıtanın en büyük ekonomisine sahip Almanya. Almanya'da 2.9 milyon lisans ve üstü eğitim alan öğrenci yaşıyor. Bu ülkeyi 2.7 milyon öğrenciyle Fransa, 2 buçuk milyon öğrenciyle İngiltere takip ediyor.

İtalya 1.7, İspanya 1.6, Polonya 1.2 milyon; Hollanda 770 bin ve Belçika ise 550 bin öğrenciye ev sahipliği yaparak bu alanda listede üst sıralarda yer alıyor.

İngiltere'de öğrencilerin yüzde 26'sına yurt imkanı sağlanıyor

Bu ülkeler arasında öğrencilere en fazla yurt imkanı sağlayan ülke, yabancı öğrencilerin kıtada en çok tercih ettiği yer olan İngiltere. İngiltere, yabancı ve yerli üniversite öğrencilerinin en az yüzde 26'sına yurt imkanı sağlıyor. Bu ülkeyi yüzde 22 ile Danimarka, yüzde 20 ile İsveç, yüzde 15 ile Hollanda, yüzde 12 ile Finlandiya ve yüzde 11 ile Polonya takip ediyor.

Öğrenci yurtlarına Avrupa'da en az yatırım yapan ülkelerse yüzde 4-6 arası oranlarla İtalya, Portekiz ve Avusturya.

Türkiye, yabancı öğrencilerin en çok tercih ettiği ilk 10 ülke arasında

Koronavirüs pandemisi öncesi 2019 verilerine bakıldığında dünya genelinde öğrenci yurtlarına yapılan devlet ve özel sektör yatırımı yüzde 135 oranında artış gösterdi. Avrupa'da ise 2019 sonrası 2 sene boyunca öğrenci yurdu talebi azalırken, son 10 seneye bakıldığında arz-talep dengesinin değişmediği görülüyor. Dünya genelindeyse öğrenci yurtlarına yatırım miktarı 180 milyar euro'nun üstünde.

UNESCO'nun 2018 verilerine göre dünyada en çok uluslararası öğrenci çeken ilk 10 ülke sırasıyla ABD, İngiltere, Avustralya, Almanya, Rusya, Fransa, Kanada, Japonya, Çin ve Türkiye.

Popüler İçerikler

Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!
Yeni Sezonda Hayata Geçecek! TFF Hakemler Konusunda Büyük Adım Attı
Icardi ve Wanda Nara'yı Ahlaksız Bulan Batuhan Karadeniz'e Eski Sevgilisinden Bomba Tesirli Karşılık
YORUMLAR
01.10.2021

bakın sorun yurtlarda değil. yüksek öğretim alan kişi sayısı 8 MİLYON ! çok fazla lakin en yüksek Almanya bile 2.9 ! Türkiye de adım başı üniversite açıp öğrenci tıkarsan yurtta yetişmez evde yetişmez. Türkiye de her 10 kişiden biri yüksek öğretimde demek ciddi bir rakam.. Öğrenci yüksek meblah ödeyerek kalamaz zaten, fiyatlar düşük olmak zorunda bu kadar öğrenciye bu kadar konaklama da kolay değil. Cumhurbaşkanı çıkıp çıkıp yurt murt inşa ettik demekle olmuyor.

03.10.2021

Almanyada 2.9 olmasinin sebebi az university olmasi degil hocam genc nufusun az olmasi! Bu nasil bir durum analizi yahu??? 😅 Yani university sayisinda Turkiye almanyadan fazla mi? Adamlarda baska ogrenci yok. Bizim nufusumuz genc ve ogrenci fazla. Gayet dogal degil mi? 8 milyon gencin 4.5 milyonu kendi sehrinde okuyor zaten. Burada verilen yuzde 10 yurt bulabiliyor bir yalan! Zaten yuzde 60 hic aramiyor ki! Yurt aramayan adami neden yurt bulamiyor kategorisine sokuyosun? Sozde pandemide hastaneler de fuldu. Hic italya gibi yatak bulamadigi icin olen Tek bir insan duydunuz mu? Isiniz gucunuz yalan iftira!!!

TÜM YORUMLARI OKU (6)